ALICANTE | ECONOMIA I NEGOCI

Més d’una trentena d’idees innovadores competeixen en la nova edició dels Premis Impuls de la Universitat d’Alacant

ELPERIODIC.COM - 07/06/2024

L’acte de lliurament de guardons serà el pròxim dimarts 11 de juny a les 19 hores a l’auditori de l’edifici Parc Científic Alacant

 

Un any més, la Universitat d’Alacant (UA) i la Fundació Parc Científic d’Alacant de la Comunitat Valenciana (FPCA), en el marc del programa institucional ua:emprende, donaran a conèixer les iniciatives empresarials innovadores guanyadores dels Premis Impuls 2024. La gala de lliurament de reconeixements tindrà lloc el pròxim dimarts 11 de juny a les 19 hores a l’auditori de l’edifici Parc Científic Alacant. Aquesta XIII edició compta amb diferents categories, multitud de premis i un gran nombre de col·laboradors que cada any nodreixen aquests guardons.

Amb una dotació econòmica de més de 30.000 euros, la convocatòria consta del Premi Impuls UA i el Premi Impuls FPCA per a dues modalitats de participació. La modalitat A, que està dirigida a projectes empresarials promoguts per personal docent i investigador (PDI), doctores i doctors o estudiants de doctorat, l’objecte del qual siga l’explotació comercial de resultats d’investigació de la UA a través de la creació d’una empresa que complisca les condicions per a ser aprovada com a Empresa de Base Tecnològica. I la modalitat B que se centra en projectes empresarials promoguts per estudiants o titulades i titulats. En aquesta edició del 2024, 4 iniciatives concorren en la modalitat A i 33, en la modalitat B.

El Premi Impuls UA té fins a 12.000 euros per a un màxim de dos projectes de la modalitat A i dos premis de 2.000 euros cadascun per a la modalitat B. El Premi Impuls FPCA consisteix en dos guardons de 3.000 euros, cadascun, en la modalitat A i dos més de 2.000 euros, cadascun, en la B als projectes que hagen rebut el Premi Impuls UA. A més, inclou dos llocs per a cadascun dels projectes guanyadors en cada modalitat, en l’espai col·laboratiu Innospace del nou edifici Parc Científic d’Alacant.

Gràcies a la col·laboració d’altres entitats, durant la gala dels Premis Impuls 2024 també es concediran addicionalment, independentment de la modalitat, el premi Transformació Digital, el premi Accessibilitat, el premi Emprenedoria Social de la Càtedra de Responsabilitat Social de la Generalitat Valenciana en la UA, el premi Càtedra Germà Bernàcer de la UA, el premi Emprenedoria Femenina atorgada per l’Associació d’Empresàries, Professionals i Directives de la Província d’Alacant (AEPA), el premi JOVEMPA de l’Associació de Joves Empresaris de la Província d’Alacant i el premi Value Creation a càrrec del grup inversor ELRIM Partners.

Reconeixements a empreses

A més dels premis, el pròxim dimarts la Universitat d’Alacant lliurarà diversos reconeixements a empreses que col·laboren en diferents àmbits amb la institució acadèmica. AIJU, l’Institut Tecnològic serà reconeguda com l’entitat més col·laboradora en R+D. AIJU té com a finalitat general el foment de la investigació i la transferència de coneixement en els sectors i tecnologies del joguet, oci, puericultura, parcs infantils, videojocs i sectors industrials auxiliars relacionats amb aquests. Les dues institucions col·laboren des de fa més de 25 anys en el marc de diversos projectes i contractes d’R+D, doctorats industrials i activitats d’especialització professional. De fet, com arrepleguen els estatuts d’AIJU, la UA és soci honorari de l’institut i ofereix oportunitats laborals a graduats, investigadors i doctors de la Universitat d’Alacant. La cooperació entre les dues institucions ha pivotat al voltant d’àrees com: nous materials, acústica, robòtica, intel·ligència artificial, economia circular i sostenibilitat, competitivitat, nanotecnologia, videojocs, comunicació i psicologia, entre d’altres.

El reconeixement a l’entitat més col·laboradora en pràctiques i ocupabilitat recaurà en aquesta ocasió en Facephi, empresa experta en verificació d’identitat digital d’usuaris, especialitzada en onboarding digital i solucions biomètriques d’autenticació. En concret, aquesta empresa ha participat en programes organitzats pel Centre d’Ús del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la UA com el GENNERA en l’edició de 2023 i ha oferit pràctiques a més de 30 estudiants durant aquest curs acadèmic. L’objectiu de Facephi, que té ja més de 300 clients amb una taxa de retenció superior al 95%, és crear processos digitals més segurs, accessibles i lliures de frau. Per a aconseguir-ho aposta per la innovació amb intel·ligència artificial i machine learning, aplicant tecnologia blockchain i introduint la identitat digital descentralitzada.

Finalment, Labaqua rebrà el reconeixement a l’empresa de l’any del Parc Científic d’Alacant (PCA). Labaqua és una empresa alacantina especialitzada a oferir solucions analítiques i de diagnòstic en matrius ambientals i la relació que té amb la salut pública i la protecció dels espais, com a anàlisis aigua, aire, higiene industrial, sòls, residus, etc. Labaqua, pertany al Grup Veolia, multinacional líder en la transformació ecològica mundial, amb més de 30 anys treballant en el mercat, tant per al client públic com per al client privat. Amb seu principal a Alacant i presència en més d’11 ciutats espanyoles, lidera el sector de laboratoris ambientals amb més de 320 professionals. Labaqua es va vincular al Parc Científic de la Universitat d’Alacant l’any 2019 i des d’aleshores ha establit diferents col·laboracions i ha apostat pel treball conjunt amb els grups d’investigació de la institució universitària i ha acollit un gran nombre d’estudiants en pràctiques curriculars en empresa, projectes d’investigació i doctorats industrials. Així mateix, ha intensificat la seua col·laboració amb els Serveis Tècnics d’Investigació de la UA.

MÉS FOTOS