La UA dedica un cicle al futur de la medicina
L’Aula de la Ciència i la Tecnologia programa ‘Explorant el futur de la Medicina, la Biomedicina i l’Enginyeria Biomèdica: com la intel·ligència artificial canviarà la forma en què vivim’
Enrique Gómez, president de la Societat Espanyola d’Enginyeria Biomèdica, obri demà el cicle amb ‘L’enginyeria biomèdica en la medicina del futur’
L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant inaugura, demà dimarts 3 d’octubre, un nou cicle per a analitzar el futur de la Medicina, titulat «Explorant el futur de la Medicina, la Biomedicina i l’Enginyeria Biomèdica: com la intel·ligència artificial canviarà la forma en què vivim». El cicle constarà de tres sessions protagonitzades per reconeguts professionals que parlaran del futur de la medicina, amb l’objectiu de donar a conèixer com serà la cura de la salut en el futur. Els organitzadors detallen que tractaran com la intel·ligència artificial, la realitat virtual o el metavers canviaran i enriquir el món de la cura de la salut; la nova medicina personalitzada, la realitat augmentada, els desafiaments i oportunitats que plantegen la medicina, la biomedicina o l’enginyeria biomèdica o com la intel·ligència artificial crearà un futur més saludable per a tots amb diagnòstics més precoços i precisos.
El cicle començarà demà 3 d’octubre, a les 19 hores, en les instal·lacions de la Seu de Ramón y Cajal, 4, amb la xarrada «La ingeniería biomédica en la medicina del futuro», a càrrec d’Enrique Gómez, president de la Societat Espanyola d’Enginyeria Biomèdica (SEIB). El cicle continuarà amb dues cites més: «Inteligencia artificial en medicina: separando hechos de ficción» ( 31/10/2023) i «Neurotecnología y metaverso en la medicina del futuro» (16/11/2023).
Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.
L’enginyeria biomèdica en la medicina del futur
La conferència inaugural del cicle, que impartirà demà Enrique Gómez, estarà centrada en l’Enginyeria Biomèdica (EB) com a disciplina científica i professional que aplica els principis de la ciència i de l’enginyeria a la medicina per a millorar la cura de la salut. Els enginyers biomèdics, en estreta col·laboració amb els professionals sanitaris, cerquen nous mètodes i tecnologies per al diagnòstic, teràpia, planificació quirúrgica o prevenció de malalties. Aquests professionals, assegura Gómez, estan sent fonamentals per a la transformació tecnològica i digital dels sistemes sanitaris i per a avançar cap a una medicina més personalitzada i de precisió, gràcies a l’ús de més eines d’intel·ligència artificial. A Espanya, l’EB es troba en un desenvolupament exponencial i la societat científica i professional que representa els professionals que es dediquen a l’EB és la Societat Espanyola d’Enginyeria Biomèdica. Per a il·lustrar alguns dels principals avanços de l’EB en la medicina del futur, el seu president presenta en la ponència tres àrees B: la cerca d’una solució tecnològica per a la diabetis; el quiròfan intel·ligent associat a la cirurgia mínimament invasiva; i la integració de la neurotecnologia i la intel·ligència artificial en la seua capacitat d’interaccionar amb el sistema nerviós per a monitorar i modular l’activitat neuronal. La conferència acabarà amb l’anàlisi dels principals reptes a què s’enfronta l’EB «en situar-se en aquell límit on la ciència no destria entre la matèria viva i la inerta, que contribueix a l’ambiciosa finalitat de posar la tecnologia al servei de la medicina, en definitiva, al servei del benestar i la salut de l’ésser humà», com detalla Gómez.
Enrique J. Gómez
Catedràtic en Enginyeria Biomèdica en la Universitat Politècnica de Madrid, i membre fundador del Centre de Tecnologia Biomèdica de la UPM, és director del Departament de Tecnologia Fotònica i Bioenginyeria de l’ETSI de Telecomunicació de la UPM i director del grup d’investigació de la UPM «Grup de Bioenginyeria i Telemedicina». També és investigador del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) de l’Institut de Salut Carlos III. És president de la Societat Espanyola d’Enginyeria Biomèdica (SEIB) des de gener de 2021.