El curs ProtoLAB de la UA finalitza a Polònia amb la construcció de projectes de paper reciclat
Un habitatge per a refugiats de guerra ucraïnesos, pavellons de meditació per a la Universitat de Wroclaw, un centre d’exposicions i un drac per al festival infantil Lelenfant
El paper com a element de construcció, l’edificació de cases de cartó, el desenvolupament de materials de construcció a partir de cartó usat, cultivar l'espai públic o enormes reflexions sobre construccions diminutes són algunes de les temàtiques que ha abordat el curs internacional ProtoLAB de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb la Universitat de Wroclaw (Polònia) i el Col·legi Territorial d'Arquitectes d'Alacant.
ProtoLAB és un taller internacional anual de disseny i construcció en el qual estudiants d'arquitectura i camps afins tenen una oportunitat única de dissenyar i construir estructures arquitectòniques. El director del curs, Javier Sánchez Merina, professor del Departament d'Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA, explica que en aquest curs d'estiu Rafael Altamira els estudiants donen respostes arquitectòniques sobre emergències actuals: “Hem dissenyat nombrosos pavellons i estructures amb materials reciclables per a donar resposta a necessitats socials. Una vegada realitzats els dissenys ens hem desplaçat a Polònia, al costat dels estudiants i el professor de la UA Joaquín Alvado, on el professor Jerzy Latka, de la Universitat de Wroclaw, ens tenia preparada una antiga cotxera de tramvies, un immens espai de 2.000 m2 amb eines i materials en el qual hem construït els projectes amb les nostres mans: un prototip d'habitatge per a refugiats de guerra ucraïnesos, pavellons de meditació per a la Universitat de Wroclaw i un centre d'exposicions en el primer edifici construït per l'arquitecte Walter Gropius”.
Entre les construccions, afig el director del curs, “també teníem l'encàrrec de realitzar una construcció per a un festival de xiquets polonesos, Lelenfant. Per a fer-ho, vam decidir realitzar un drac. Es tracta d'una estructura mòbil, espentada per xiquets, que al seu pas sembra llavors d'arbres”.