La UA coordina un nou servei en matèria de propietat intel·lectual per a empreses europees que fan negocis a l'Índia
Juntament amb institucions de Bèlgica, Alemanya i l’Índia, l’India IP SME Helpdesk ofereix suport gratuït i especialitzat a pimes sobre la manera de protegir i fer valdre la seua propietat intel·lectual fora de la Unió Europea
Una de les preocupacions més importants de les petites i mitjanes empreses (PIME) europees que comercien amb els mercats internacionals o hi inverteixen és com protegir i fer valdre la seua propietat intel·lectual fora de la Unió Europea (UE). Amb la finalitat d’ajudar les empreses a afrontar aquest repte, s’ha posat en marxa l’India IP SME Helpdesk, servei que ofereix suport gratuït i especialitzat en matèria de propietat intel·lectual a les pimes amb seu a la UE o als països COSME que operen en el mercat indi o tenen previst entrar-hi.
En concret, l’India IP SME Helpdesk està a càrrec d’un grup internacional de licitadors integrat per les institucions següents: la Universitat d’Alacant, que actua com a coordinadora, Eurochambres (Bèlgica), Eurice (Alemanya) i EBTC, com a subcontractista principal a l’Índia. Inclou un conjunt d’iniciatives de suport, entre les quals, un servei de suport totalment gratuït i confidencial per a respondre a les preguntes concretes – tant via e-mail com telefònicament– sobre la propietat intel·lectual i altres qüestions que hi estan relacionades, així com sessions de formació a través d’Internet, material informatiu i recursos en línia de la mà d’un variat equip de professionals amb experiència en procés d’internacionalització. La base de l’equip està constituïda per un ampli grup d’experts en propietat intel·lectual amb seu tant a la UE com a l’Índia, que aporten coneixements especialitzats en relació amb diferents drets de propietat intel·lectual i sectors empresarials.
Accés al mercat indi
La Comissió Europea considera l’Índia com un «país prioritari» en el seu informe sobre la protecció i el respecte dels drets de propietat intel·lectual en tercers països publicat el 2018. Europa és el soci comercial més important de l’Índia, mentre que l’Índia és el novè soci de la UE (el comerç bilateral de béns i serveis va pujar a més de 100.000 milions d’euros el 2017). Les relacions comercials existents són, doncs, fonamentals per a totes dues economies. A més, l’Índia s’ha convertit en un important agent mundial en matèria d’investigació i innovació.
En aquest sentit, afirma el director del Servei de Gestió de la Investigació de la Universitat d’Alacant i coordinador de l’Índia IP SME Helpdesk, Roberto Escarré, «la Comissió Europea subratlla la importància d’establir un entorn normatiu i empresarial sòlid, transparent, obert, no discriminatori i predictible per a les empreses europees que comercien amb l’Índia o que hi inverteixen. Tot això inclou la protecció i l’aplicació de la propietat intel·lectual. Estem molt orgullosos de contribuir a aquesta missió amb l’India IP SME Helpdesk, ajudant les PIME a navegar pel complex i intricat terreny de la protecció de la propietat intel·lectual a l’Índia».
Sobre India IP SME Helpdesk
India IP SME Helpdesk ofereix assistència de primera línia a les pimes europees en qüestions de propietat intel·lectual (PI) relacionades tant amb la protecció com amb l’aplicació de la seua PI al país de destinació, l’Índia. Està gestionada per l’EASME, amb l’orientació normativa de la Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i PIME (DG Grow) de la Comissió Europea.
La nova iniciativa complementa els serveis ja prestats pels Helpdesks regionals de la Xina, Europa, Amèrica Llatina i el Sud-est Asiàtic. Si bé l’India IP SME Helpdesk segueix els principis i la cartera de serveis ben establits dels IP Helpdesks internacionals ja existents, a causa de la pandèmia de coronavirus i a les limitacions consegüents, els serveis oferits per l’equip, a hores d’ara estan més centrats en les activitats en línia, com la celebració de seminaris web sobre propietat intel·lectual, l’elaboració de recursos digitals i la participació en esdeveniments i conferències en línia, i facilitar el contacte directe dels usuaris amb el servei.
La informació proporcionada per l’India IP SME Helpdesk no és de naturalesa legal o consultiva i, per tant, no es responsabilitza dels resultats de qualsevol actuació realitzada sobre la base d’aquest servei. A més, la informació proporcionada tampoc s’ha d’associar amb la postura de l’EASME o de la Comissió Europea.