ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

El Consorci de Museus reivindica el disseny valencià a través de més de 600 cartells a la Llotja del Peix

ELPERIODIC.COM - 03/08/2021

L'exposició 'Prohibit fixar cartells. REA. Cartells valencians 2000-2020' s'exhibeix a la Llotja del Peix d'Alacant fins al 26 de setembre

Amb la col·laboració de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana i el suport de l'Ajuntament d'Alacant, la mostra constitueix una reivindicació del cartell a través de 365 autors i autores de Castelló, València i Alacant

L'exposició 'Prohibit fixar cartells. REA. Cartells Valencians 2000-2020' del Consorci de Museus ofereix un recorregut per la cultura i la societat alacantina, valenciana i castellonenca dels últims 20 anys.

L'exposició, que es podrà veure fins al 26 de setembre a la Llotja del Peix és una producció del Consorci de Museus en col·laboració amb l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i compta a Alacant amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha manifestat que "aquesta exposició és una mirada cap al disseny del cartell en l'actualitat en què es reconeix els seus nous formats i els seus professionals. Amb aquesta reivindiquem la tradició cartellística i el disseny a la nostra Comunitat que viu en l'actualitat un nou moment d'esplendor amb l'ajuda de les noves tecnologies i la interrelació de les arts".

Per la seua banda, el president de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, Ángel Martínez, ha destacat que "el cartell és una de les peces preferides de les i els professionals del disseny i il·lustració i ha sigut capaç d'anar adaptant-se a l'evolució del context social i empresarial, mantenint la seua essència i funció. Aquest projecte expositiu ha permés l'ADCV continuar avançant en la nostra estratègia de cohesió territorial, i d'aquesta manera s'ha donat visibilitat al disseny de tota la Comunitat. Una de les millors mostres dels últims 20 anys sobre el cartellisme valencià s'ha pogut veure i gaudir a València, Castelló i Alacant".

'Prohibit fixar cartells. REA. Cartells valencians 2000-2020' mostra una panoràmica del cartell a la Comunitat Valenciana a través de més 600 cartells, dels últims 20 anys, de 365 autors i autores de les diferents generacions, en un començament de segle en què la creativitat de la Comunitat gaudeix d'un gran prestigi.

Participen en la mostra creadors i creadores de les comarques de Castelló, València i Alacant així com professionals d'altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades en el territori. Organitzada cronològicament, en l'exposició el cartell es reivindica com la memòria gràfica de la cultura i la societat valenciana de les últimes dècades.

Segons els comissaris de l'exposició, MacDiego i Boke Bazán "en aquests últims 20 anys s'han creat més cartells que mai en l'àmbit social i cultural. Hi ha un nou auge d'aquesta disciplina que ha anat abandonant el paper per a evolucionar cap a un format digital que ja ni tan sols és estàtic, sinó que es converteix en una imatge en moviment".

L'exposició invita els públics a reflexionar sobre l'existència d'una evolució en la tècnica, l'estil o les temàtiques utilitzades.

Així, en la mostra es poden veure peces de creadors reconeguts com Manuel Boix, Artur Heras, Pepe Gimeno o Paco Bascuñán, nombrosos premis nacionals en disseny, il·lustració i còmic, entre els quals es troba l'alacantí Miguel Calatayud a més de Dani Nebot, Marisa Gallén, Paco Roca, Mariscal, Cristina Durán, Pablo Auladell o Paco Giménez.

L'exposició permet reconéixer la tradició cartellística alacantina acompanyada de les seues festes i esdeveniments culturals com les Fogueres d'Alacant, les festes de moros i cristians repartides per diferents localitats de la província, els salons del llibre, festival o mostra de cinema o la característica celebració del Castell de l'Olla d'Altea que cada any invita un creador o creadora a desenvolupar el seu cartell.

Destaquen les creacions de Miguel Calatayud per a les setmanes del llibre d'Alacant, Orihuela o Elda, els cartells d'Héctor Delgado i Utopicum per als festivals de cine o els treballs realitzats per Fran Parrenyo, Boke Bazán o Belén Payá juntament amb altres joves creadors alacantins com la il·lustradora Alba López Soler o Pau Sanz i Vila.

Per als comissaris de l'exposició, en l'evolució del cartell han sigut molt importants les empreses i institucions que actualment renoven la seua confiança en aquest revitalitzat mitjà i consideren imprescindible una imatge per a cada acció que es vol comunicar.

L'exposició que el Consorci de Museus ha mostrat recentment a Castelló i que exhibeix ara a Alacant reivindica la importància del cartell i del disseny valencià i s'estén a tota la Comunitat la celebració de València com a Capital Mundial del Disseny 2022.

El catàleg de l'exposició, entre els llibres millor editats de 2020

El catàleg de l'exposició 'Prohibit fixar cartells REA. Cartells valencians 2000-2020', ha rebut el tercer premi en la categoria llibres d'art, en els Premis als Llibres Millor Editats durant l'any 2020 atorgats pel Ministeri de Cultura i Esport. La publicació, editada pel Consorci de Museus i impresa per l'empresa Fernando Gil, es pot adquirir al Centre del Carme i a la llibreria Llig.

El jurat va destacar la seua "magnífica maquetació i l'extraordinària composició, amb uns colors i una estètica que cal destacar". Aquests premis no tenen dotació econòmica, però gaudeixen de gran prestigi i els treballs guardonats seran exposats a les fires internacionals del llibre LÍBER, Frankfurt i Leipzig.