El Consorci de Museus recull la veu del carrer en la mostra ‘Notificacions’
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha inaugurat aquest matà la mostra âNotificacionsâ al Centre Cultural Las Cigarreras dâAlacant.
Pérez Pont ha estat acompanyat per la regidora de Cultura de lâAjuntament dâAlacant, M. Dolores Padilla, pel comissari de la mostra, IsaÃas Griñolo, i per les artistes Teresa Lanceta i Inmaculada Salinas.
La mostra âNotificacionsâ es planteja com una obra col·lectiva on hibridar el treball dâartistes i poetes al voltant dâuna idea essencial: com mirar el que ocorre hui als carrers⦠manifestacions, mobilitzacions ciutadanes, missatges en la via pública...
El 15 de febrer de 2012 a València els joves de lâinstitut LluÃs Vives van eixir al carrer per a protestar contra les retallades en educació, ho van fer només amb llibres i quaderns a les mans. La flama que van encendre aquells estudiants de Secundà ria va arribar a prendre en la comunitat estudiantil de la ciutat com a @Primaveravlc⦠i va ser reprimida amb zel i molts colps.
A partir de la informació que la gent va penjar en Internet sobre aquelles protestes, el comissari IsaÃas Griñolo va muntar una carta en format vÃdeo amb què va convidar Enrique Falcón, Teresa Lanceta, Inmaculada Salinas i Pedro G. Romero perquè, des dels seus treballs artÃstics, reflexionaren sobre els carrers, les mobilitzacions i tota la resta, i que manifestaren amb les seues obres la necessitat de donar veu al carrer.
Lâexposició âNotificacionsâ es va inaugurar al Centre del Carme de València i es podrà veure ara a Las Cigarreras fins al 8 de juliol. Ãs a Alacant on sâha presentat aquest matà el catà leg de la mostra que recull tant el procés de creació dels artistes com el treball final.
El director del Consorci de Museus ha explicat que âaquesta exposició posa de manifest la capacitat comunicadora de lâart contemporani i lâinterés dels seus artistes per participar de les preocupacions del seu entorn, i converteix lâobra dâart en un vehicle per a lâexpressió socialâ.
Els quatre artistes que participen en lâexposició van convidar, al seu torn, diversos col·lectius a participar en la mostra, des dels alumnes de Teresa Lanceta i dâInmaculada Salinas fins a les trobades de Voces del Extremo dâEnrique Falcón o les reflexions de Pedro G. Romero, desenes de persones han manifestat a través de âNotificacionsâ les seues preocupacions pel món que els envolta.
Discurs expositiu
La resposta dâEnrique Falcón a la invitació dâIsaÃas Griñolo es recull en diversos vÃdeos on es mostren unes quantes trobades promogudes per lâartista en què, en forma dâassemblea, va convidar a participar tant poetes com la gent del carrer.
Lâexposició mostra les restes i els materials de treball dâunes trobades poètiques que naixen del fet dâescoltar i de la concepció del poema com una ânotificacióâ, a la manera dââun informe sobre el món a una comunitat dâhomes i dones disposats a transformar-loâ.
A lâassemblea local de Voces del Extremo de València van participar Félix Menkar, Javier GM, Patricia Olascoaga, Begonya Pozo, David Trashumante, Pilar Moreno, Jesús Ge, Arturo Borra, Enrique MartÃn Corrales, Mateo Cedrik, Ysa Cruz, Eddie J. Bermúdez i Enrique Falcón.
Teresa Lanceta ve amb convidats amb els quals es troba setmanalment en un antic hospital gòtic reconvertit en lâEscola Massana Centre dâArt i Disseny (Universitat Autònoma de Barcelona), un lloc dâintercanvi de coneixements. Ens ofereixen âresistènciesâ fetes amb humor, amb ironia o mostrant una sentida contradicció. Els invitats són Jordi Antich Sanz, Raúl Cañadas Torres, Martà de la Malla Castillo, Addil Driouech El Marabet, Berta Esteve i Marcó, MarÃa Freire Montané, Jon GarcÃa-Orad Asencor, Vitor Grilo DA Silva, Leily Khabiri Cabanillas, Neus MartÃnez Farran, Alicia Ortiz Miguel, Elisabet Robinson Orgillés, Eloi RodrÃguez Romeu, Judit Saavedra Giraldo, Alba Sánchez Motellón, Marina Sayol Ramos i Anna Solé Tremoleda.
Inmaculada Salinas va treballar durant dos mesos en FactorÃa Creativa, el taller municipal de fotografia de San José de la Rinconada (Sevilla), amb persones que sâhan involucrat en un procés de treball col·lectiu, el qual ha pres com a punt de partida les oblidades queixes del seu poble i, jugant-hi, les ha fotografiades i les ha fetes falleres. En aquest treball han participat Remedios Fernández Castellano, Dolores Parra Fernández, Mercedes Maya RodrÃguez, Raúl Moreno Méndez, MarÃa Carmen Adame Salmerón, MarÃa Jesús Guerrero Guerra, Felipe José Cárdenas Aragón, Silvia Rivas RamÃrez, Fernando GarcÃa Tortosa, MarÃa José Cáceres Velázquez, Eugenio López Olivero, Rosa MarÃa Gil Cruces, Jorge Aranda Gálvez, Laura Membrives Prado, Jaime Zamudio Villalón i Belleda López Montero.
Pedro G. Romero va rastrejar el seu propi treball, especialment operacions realitzades a la ciutat de València: enigmà tics telegrames poètics, enviaments del que lâautor va anomenar âpaquets-bombaâ lâany 1998 (en realitat una ala de colom tudó incinerada, que va enviar, entre altres, a Juan Cotino o a Consuelo Ciscar), o un recorregut pels carrers de la ciutat en temps de Falles, que li va permetre, en el marc del laboratori Traïció/Tradició/Traducció realitzat a BA de València el 1997, organitzar el seu imaginari mitjançant associacions delirants de matriu rousseliana. Molts dâaquests treballs, amb la reflexió antropològica de les cultures del foc com a camp dâactuació, preparaven el que després seria lââArchivo F.X.â, del qual també es mostren alguns exemples valencians.
Dia Internacional dels Museus
La inauguració de lâexposició âNotificacionsâ està dins de la programació especial que ha dissenyat el Consorci de Museus amb motiu del Dia Internacional dels Museus.
En aquest sentit, Pérez Pont ha anunciat que en aquest mateix espai, a Las Cigarreras, demà , 18 de maig, Enrique Radigales presentarà el seu treball âLâempelt residentâ. Radigales és un dels artistes residents seleccionats dins del programa âCultura Residentâ de la Generalitat. El projecte versa sobre un suposat principi dâequilibri entre naturalesa i tecnologia.
Dâaltra banda, a la Llotja del Peix, en el marc de lâexposició â#365ALC_VIDEOARTâ, sâoferirà , el dia 19 de maig, una visita guiada acompanyada pels comissaris. A més, lâartista Eugenio Ampudia presentarà âTry Not To Think So Muchâ. Eugenio Ampudia és un dels artistes multidisciplinaris espanyols més reconeguts i un dels pioners en videoart. Acaba de rebre el Premi AECA al millor artista espanyol viu representat en ARCO18 â que ja va obtindre el 2008-, i el Premi ARCO-BEEP, Col·lecció dâArt Electrònic.