El Consorci de Museus presenta els resultats de les seues residències de producció artística a Las Cigarreras
El 16 de desembre, els Open Studios mostraran els resultats de les residències de producció artística de Cultura Resident 2021
Els projectes seleccionats han sigut ‘Muntanya desdibuixada’, ‘Espacios para subvertir’, ‘Pájaros de sol’ i ‘Ophiostoma novoulmi’
El pròxim 16 de desembre, el Consorci de Museus presentarà al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant les obres que han creat els quatre artistes seleccionats en les residències de producció artística de Cultura Resident 2021. Els Open Studios posaran fi així a mesos de treball amb una trobada entre la ciutadania, el sector cultural i els i les residents.
“Cultura Resident és una de les nostres grans apostes. Naix en 2016 per a impulsar el suport a la creació contemporània, enfortir el teixit cultural de la Comunitat Valenciana i així facilitar temps, espais, acompanyament i recursos econòmics als artistes seleccionats. En aquest cas, a Las Cigarreras podrem gaudir dels resultats de les residències de producció artística, com farem amb les d’investigació al Menador de Castelló el 15 de desembre i, més endavant, amb els projectes de mediació cultural al Centre del Carme de València”, ha explicat José Luis Pérez Pont, director del CMCV.
Aquest és el primer programa públic de residències artístiques a la Comunitat Valenciana, impulsat pel Consorci de Museus (CMCV) juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i compta amb tres modalitats: les residències de producció artística, que es desenvolupen a Las Cigarreras; les d’investigació, al Menador Espai Cultural de Castelló; i les de mediació cultural, que es fan al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València.
Els Open Studios exposaran els resultats de les residències, encara que des de setembre, quan va començar l’actual període de residència, els i les artistes han participat en activitats, tallers i trobades per a reforçar-los en el seu present i futur professional. “Amb Transferències teixim una xarxa de suport i establim vincles amb les residències anteriors. Per exemple, a la fi d’octubre connectem els residents actuals amb Carlos Aguilera i Davinia V. Reina, de 2020 i 2019”, conta Roser Colomar, coordinadora del programa d’acompanyament de Cultura Resident.
Quatre residències de producció artística
La convocatòria de producció artística va dirigida a creadors lligats a les pràctiques artístiques contemporànies, que presenten propostes inèdites o que estiguen en vies d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, per a la qual cosa han de tindre com a objectius l’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació artística actual en el seu sentit més ampli.
Des de setembre, a Las Cigarreras, Lucía Morate ha treballat en ‘Muntanya desdibuixada’, un estudi basat en la trobada de dos binomis que sorgeixen en representar visualment i corporalment la serra del Molinet d’Alacant. Aquesta muntanya ha sigut manipulada per l’ésser humà, la seua forma i volum s’ha anat transformant a través de la seua història, creant cavitats, buits notables i absència de matèria en la seua estructura.
Per això, a l’hora de representar-la, l’artista també se centra en el que resta, en el que falta. I en la seua representació reflecteix aquests oposats aparents: el seu exterior/el seu interior, el seu ple/el seu buit, la seua matèria/la seua absència de matèria. L’altre binomi el constitueix la presència/absència del seu cos usat com a mesura de representació d’aquesta orgànica i complexa volumetria.
La segona de les residències és ‘Espacios para subvertir’. En aquest projecte, l’artista Estíbaliz Sádaba construeix unes càpsules audiovisuals experimentals sobre la dificultat històrica de la relació de les dones amb l’espai públic, a través de les pràctiques del vídeo i de la ‘performance’.
Realitzarà diferents ‘performances’ en les quals el cos de la dona ocupa l’espai negat durant segles. Mostrarà com a través de la imatge i mitjançant l’ús de la paraula les dones busquen opcions de construir-se col·lectivament com a subjecte social més enllà dels rols domèstics que els ofereix la cultura tradicional i/o patriarcal, per a generar un espai de pensament crític, reflexió i debat.
D’altra banda, María Sainz lidera ‘Pájaros de sol’, que forma part d’una investigacioÌ visual més extensa sobre les relacions entre dos fenòmens culturals i espacials que, encara que semblen allunyats, s’entrellacen de muÌltiples maneres i es retroalimenten mútuament. Turisme i migracioÌ són les dues cares d’un món contemporani globalitzat i capitalista, en el qual la mobilitat és la punta de l’iceberg de contextos socioeconòmics, poliÌtics, mediambientals i culturals complexos.
Aquest projecte se centra en el turisme residencial del sud de la Comunitat Valenciana, on es situen algunes de les poblacions amb l’iÌndex més alt d’estrangers residents a Espanya. L’auge del turisme de sol i platja a la Costa Blanca, que des de mitjan anys setanta centrà en gran manera el seu intereÌs en la recepcioÌ de turistes estrangers com a motor de desenvolupament, ha derivat en la proliferacioÌ d’un urbanisme expansiu que des de llavors fins hui ha fagocitat el que és local.
Finalment, Juan Zamora acosta al públic una malaltia fúngica que està afectant seriosament les poblacions d’om, ‘Ophiostoma novoulmi’, que posa nom a la seua residència. Fa un estudi d’aquesta malaltia en col·laboració amb la Societat Micològica Valenciana per a determinar, en primer lloc, la quantitat d’oms sans i infectats que es troben actualment a la Comunitat Valenciana.
I, en segon lloc, duu a terme una sèrie de dibuixos i una composició musical a partir del patró dels forats realitzats pels escarabats sobre les fulles dels arbres malalts. Aquesta espècie de ‘partitura natural’ serà finalment interpretada per diversos músics residents a la Comunitat Valenciana -per a això s’organitzarà una ‘open call’- que hagen passat recentment alguna malaltia -com una grip comuna, l’herpes zòster o la mateixa COVID-19- en un intent de buscar una connexió amb la naturalesa de la ciutat des d’aquest lloc compartit que és la salut.
Programació
El públic podrà gaudir dels Open Studios el dijous 16 de desembre al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, amb un itinerari en el qual participaran els i les artistes residents d’aquesta edició.
L’obertura serà a les 17.30 hores al hall de Las Cigarreras. A les 18.00 hores es podrà visitar, a la Caixa Negra, ‘Pájaros de sol’, de María Sainz, amb la sessió de ‘bookjockey’ de Pablo Casino i Carlos Aguilera. A les 18.40 hores, els assistents gaudiran de ‘Muntanya desdibuixada’, de Lucía Morate, en la Caixa 2 i, a les 19.20 hores, es passarà al Box S1 per a visitar la instal·lació ‘Espacios para subvertir’, d’Estíbaliz Sádaba. Finalment, a les 20.00 hores tancaran els Open Studios el concert musical en directe a càrrec d’Ayna ‘La Silbaora’, situat a la Caixa Negra, així com la instal·lació ‘Ophistoma novolumi’, de Juan Zamora, al Box S.2.