El Consorci de Museus ompli d’art contemporani la programació de Las Cigarreras d’Alacant aquest estiu
La mostra ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V’ reuneix 19 obres representatives del panorama artístic valencià que van ser adquirides en 2021
El CMCV presenta, junt amb ‘NEGRE’, ‘A cinquito, con derecho a tocar’, un film de Nucbeade sobre la normalització de la violència a partir de la construcció de l’altre
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura en funcions de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, han presentat aquest dijous en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant l’exposició ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V’ i la instal·lació audiovisual ‘A cinquito, con derecho a tocar’, principals propostes expositives del centre cultural alacantí durant l’estiu, que podran visitar-se fins al 9 de setembre.
La mostra ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V’ reuneix les 19 obres adquirides per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en 2021, en la cinquena campanya d’aquesta iniciativa nascuda en 2017 amb el propòsit d’impulsar el sector artístic valencià, construir un patrimoni que es projecte en el futur i contribuir, al mateix temps, a revitalitzar el sector artístic contemporani.
Per part seua, ‘A cinquito, con derecho a tocar’ és un film del col·lectiu Nucbeade sobre la normalització de la violència a partir de la construcció de l’altre. La proposta forma part de ‘NEGRE’, el programa audiovisual de la Caixa Blanca del Centre Cultural Las Cigarreras, i està organitzada i produïda pel CMCV i Las Cigarreras.
“L’art contemporani ens parla del món que ens envolta, amb la capacitat de mostrar-nos aspectes de la realitat amb ulls nous. Amb el propòsit de contribuir a gaudir-la, des del Consorci de Museus presentem junt amb l’Ajuntament d’Alacant una rica oferta expositiva que ompli Las Cigarreras amb les obres i el talent de les creadores i creadors de la Comunitat Valenciana. Una cita ineludible aquest estiu amb l’art de hui, a través de les 19 obres adquirides en la cinquena campanya d’adquisicions que conformen la col·lecció d’‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, junt amb la instal·lació audiovisual de Nucbeade, explorant noves formes de narrativitat”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
“Estem molt satisfets d’acollir aquesta mostra amb la qual contribuir a la promoció dels artistes contemporanis de la Comunitat Valenciana. Gràcies a iniciatives com aquesta, que compleix ja la 5a edició, els ciutadans poden conéixer de prop les propostes d’artistes de diferents disciplines, la qual cosa ens permet afirmar que l’art contemporani valencià cada vegada està més fort. Vull destacar, d’altra banda, que una vegada més, aquesta exposició ha sigut possible per la constant col·laboració existent entre la Regidoria de Cultura d’Alacant i el Consorci de Museus, que sempre conjuminem esforços amb l’objectiu d’oferir als alacantins més qualitat en l’oferta expositiva”, assenyala el regidor de Cultura en funcions de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa.
‘Art Contemporani de la Comunitat Valenciana V’
La col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, les adquisicions de la qual van començar en 2017, manté una presència equilibrada d’artistes de Castelló, Alacant i València, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques. En aquest sentit, les adquisicions de 2021 que es presenten en aquesta mostra són creacions de 6 artistes de la província d’Alacant; 5, de Castelló, i 8, de València. 10 són dones creadores, i 9, homes creadors.
De les obres presents en l’exposició ‘Art Contemporani de la Comunitat Valenciana V’, 6 pertanyen a creadors i creadores residents a les comarques d’Alacant: es tracta de Clara Sánchez Sala, Eduardo Infante, M.ª Dolores Mulá, Perceval Graells, Ricardo Cases i Rosalía Banet. La mostra inclou també 5 peces creades per artistes residents a les comarques de Castelló: Carmen Ballester, Geles Mit, Manuel Sáez, Maria Llopis i Pascual Arnal. Pel que fa a les de València, s’hi presenten obres d’art de Joan Sebastián, María Zárraga, Pamen Pereira, Paula Prats, Raúl Belinchón, Rebeca Plana, Robert Ferrer i Martorell i Silvia Molinero.
Les obres presentades responen a una diversitat expressiva i artística del panorama actual de l’art contemporani valencià; obres de diferents formats, entre aquests, escultures, pintures, fotografia, videoart i instal·lacions, que aprofundeixen en multitud de reflexions artístiques sobre el món actual.
El valor econòmic de les adquisicions realitzades en 2021 és de 251.007,68 euros i des de 2017 la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat ha adquirit ja 129 obres per valor de més d’1,7 milions d’euros.
L’exposició ‘Art Contemporani de la Comunitat Valenciana V’ està organitzada i produïda pel Consorci de Museus, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, i podrà visitar-se fins al 9 de setembre.
Una història de violència
‘A cinquito, con derecho a tocar’, a la Caixa Blanca de Las Cigarreras, és una instal·lació audiovisual de les artistes Nucbeade -col·lectiu format per Quiela Nuc (1990) i Andrea Beade (1988)- que convida a la reflexió sobre com es normalitza la violència a través de la construcció de l’altre. Les autores, les obres de les quals s’han exhibit en festivals, museus i centres d’art tant en l’àmbit estatal com internacional, utilitzen el poder del mitjà audiovisual, la instal·lació i la ‘performance’ per a crear i recuperar narratives que queden al marge de la història oficial dominant.
La pel·lícula se submergeix en una mescla de temps passats i futurs en què s’exhibeixen persones amb cossos que s’allunyen de la norma establida. La trama es desenvolupa en els dies previs a les festes patronals en què treballadors de diferents sectors elaboren alguns dels elements que formaran part de les barraques de ‘fenòmens humans’ d’aquesta temporada. En aquestes s’exhibeixen, des de mitjan segle XIX, persones amb corporalitats no normatives.
Aquesta pel·lícula, que es roda en algun moment de la primavera de 1980, però es perd en un col·lapse de temps pretèrits i futurs, reflexiona sobre la violència en aquest context de barraca de fira; al mateix temps que rastreja els vestigis que aquesta espectacularització ha deixat en el règim de mirada contemporani.
L’exposició, organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre Cultural Las Cigarreras, estarà disponible fins al 9 de setembre a la Caixa Blanca del centre alacantí.
Més informació: https://www.consorcimuseus.gva.es/