ALICANTE | POLÍTICA

Compromís proposa començar a treballar en la redacció d'un reglament municipal de promoció del valencià

ELPERIODIC.COM - 22/11/2020

Bellido: "Cal avançar en la presència del valencià en l'administració local i impulsar la formació del funcionariat en la llengua pròpia d'Alacant per a millorar el servici d'atenció a la ciutadania"

Des de Compromís per Alacant han proposat avançar en les polítiques de promoció lingüística en l'àmbit de l'Ajuntament i reclamen que es comence a treballar en la confecció d'un Reglament de Promoció del Valencià, tal com tenen la majoria dels Ajuntaments del País Valencià. Este Reglament situarà la regulació i l'impuls de l'ús del valencià en l'administració local, així com servirà per a garantir els drets de la ciutadania valencianoparlant a ser atesos en la seua llengua.

Com ha explicat Natxo Bellido, portaveu de la coalició, "este cap de setmana estem commemorant el 37é aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que fou aprovada a la ciutat d'Alacant, i molts col·lectius agrupats en la Plataforma Alacant pel Valencià reclamen que l'Ajuntament d'Alacant faça passos endavant en complir amb la Llei, la qual cosa ara mateixa no passa ni de lluny, i convertir-se en un agent actiu de la recuperació de la llengua històrica d'Alacant".

Així mateix, des de la coalició progressista han demanat que es possibilite la formació en valencià al funcionariat, tal com reclamen molts treballadors i treballadores municipals. "És essencial que la formació, necessària per a la promoció interna i per als llocs de treball d'atenció al públic, es puga desenvolupar en l'horari laboral i puga haver una oferta continuada des de la regidoria de Recursos Humans", ha afirmat Bellido. 

Des de la coalició progressista es reclama al Bipartito de dretes "que abandonen estúpides i estèrils batalles lingüístiques partidistes que no afavorixen la cohesió social i complisquen la llei". Com ha conclòs Bellido: "El valencià és un element central de la identitat i la cultura alacantina i tenim l'obligació des de l'Ajuntament de contribuir a recuperació del seu coneixement, ús i prestigi social, així com de garantir els drets lingüístics de tota la ciutadania, que són diàriament vulnerats en la seua relació amb l'administració".