La UA col·labora en una investigació per a identificar marcadors de malalties pancreàtiques i facilitar-ne la detecció precoç
La recerca que duen a terme la UA i Isabial pretén desenvolupar mètodes de detecció precoç ràpids, no invasius, fiables i sense necessitat assistencial
La Universitat d’Alacant, l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) i altres experts col·laboren en el projecte Waterlady per a detectar marcadors que permeten el diagnòstic primerenc de malalties pancreàtiques aplicant mètodes no invasius, fiables i que permeten que el pacient prenga la mostra des de casa per a enviar-la a l’hospital i fer-ne l’anàlisi.
Waterlady es caracteritza per ser un projecte multidisciplinari, en el qual estan involucrats el grup d’investigació Clínica en Pancreatología d’ISABIAL, liderat pel doctor Enrique de Madaria; el grup de Química (bio)Analítica i Circular del professor José Luis Todolí, del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Universitat d’Alacant, i l’Institut d’Investigació INCLIVA, amb Luis Sabater, del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Clínic de València. Aquest projecte ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana a través de la convocatòria Prometeu per a grups de recerca d’excel·lència, amb un total de 584.483 euros.
L’investigador de la Universitat d’Alacant José Luis Todolí explica que Waterlady pretén identificar «marcadors inorgànics no volàtils que es correlacionen amb malalties com ara la insuficiència pancreàtica endocrina, relacionada amb el càncer de pàncrees, i que siguen presents en orina, sèrum sanguini, saliva o femta».
L’objectiu, segons indica, és que «una vegada identificats puguem desenvolupar mètodes de detecció precoç que siguen ràpids, no invasius, fiables i autònoms, és a dir, que el mostreig el puga fer, en part, el mateix pacient perquè després les mostres clíniques siguen analitzades per experts». D’aquesta manera, l’investigador remarca que «es busca que la malaltia no avance i poder actuar a temps, com es fa per a prevenir malalties com, per exemple, el càncer de còlon».
Amb aquests sistemes, l’investigador de la UA indica que «es milloraria en la detecció precoç i el tractament de la malaltia i s’evitarien al pacient proves molt invasives, com ara endoscòpies i biòpsies». A més, afegeix que «es contribuiria a la descongestió del sistema sanitari, evitant que el pacient haja d’anar a les sales d’espera dels laboratoris d’anàlisi».
A més, Todolí assenyala que la col·laboració amb Isabial en estudis de malalties pancreàtiques «és un exemple més de la capacitat investigadora i de transferència de coneixement de la UA en l’àmbit de la medicina», al mateix temps que «aquest projecte és un punt de partida que obrirà noves línies de recerca i desenvolupament de solucions ràpides de gran aplicació en el diagnòstic de patologies pancreàtiques i endocrines.»