ALICANTE | SOCIETAT

La Seu Ciutat d'Alacant commemora el 50 Aniversari del Premi Nobel Dennis Gabor, amb un cicle sobre holografia

ELPERIODIC.COM - 17/05/2021

Augusto Beléndez Vázquez, investigador de l’IU de Física Aplicada de les Ciències i les Tecnologies de la UA, i John T. Sheridan, professor de l’University College de Dublín, impartiran les dues sessions del cicle

El Comitè de Ciències de la Imatge de la Societat Espanyola d’Òptica, en col·laboració amb l’IU de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA i la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, organitzen el cicle Holografia: 50 Aniversari del Premi Nobel de Dennis Gabor. El 1971, l’enginyer hongarès Dennis Gabor era guardonat amb el Premi Nobel de Física per la invenció i desenvolupament del mètode hologràfic. Per a commemorar el cinquanta aniversari d’aquest premi i coincidint amb les celebracions del Dia Internacional de la Llum, s’oferiran dues sessions com a part d’aquest cicle.

La primera sessió, amb la qual comença el cicle, tindrà lloc demà, 18 de maig, a les 18 hores amb la conferència en línia «¿Dónde está el tren?: una aproximación a los orígenes de la holografía», a càrrec d’Augusto Beléndez, catedràtic de Física Aplicada i investigador de l’IU de Física Aplicada de les Ciències i les Tecnologies de la UA. Beléndez oferirà una revisió històrica dels orígens de l’holografia, fent especial èmfasi en les contribucions de Gabor, Denisyuk i Leith al desenvolupament de la tècnica hologràfica. S’hi esmentaran els fonaments físics de l’holografia, així com els processos involucrats en l’enregistrament i reconstrucció d’un holograma, per a finalitzar amb una breu descripció d’algunes de les aplicacions més importants de l’holografia en la ciència, la tècnica i l’art.

La segona sessió, prevista per al dijous 20 de maig a les 18 hores, titulada «Holography and engineering the future», serà impartida pel professor John T. Sheridan (School of Electrical and Electronic Engineering de l’University College Dublin, Irlanda).

Les dues sessions seran presentades per María Inmaculada Pascual, catedràtica d’Òptica de la UA i presidenta del Comitè de Tècniques de la Imatge (SEDOPTICA).

Augusto Beléndez

Augusto Beléndez Vázquez és llicenciat i doctor en Física per la Universitat de València. En l’actualitat és Catedràtic d’Universitat de Física Aplicada en el Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la UA i investigador de l’IU de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA. És membre de l’RSEF, SEDOPTICA i EOS, Sènior Member de l’Optical Society of America (OSA) i Fellow Member de la International Society for Optics and Photonics (SPIE). Director de la Revista Española de Física de l’RSEF des de 2018, ha rebut el Premi a l’Excel·lència Docent (curs 2008–09) de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i el Rectorat i Consell Social de la UA, així com el Premi Ensenyament i Divulgació de la Física 2015 de la RSEF i la Fundació BBVA. La seua tasca investigadora es desenvolupa fonamentalment en el camp de l’holografia, principalment en materials de registre hologràfic, elements òptics hologràfics i emmagatzematge i processament òptic de la informació. En aquestes línies d’investigació ha publicat més de 350 articles en revistes especialitzades i ha presentat més de 350 comunicacions i ponències en congressos nacionals i internacionals. Ha dirigit nou tesis doctorals i ha sigut investigador principal de més de trenta projectes d’investigació, ajudes d’infraestructura, accions complementàries i ajudes a grups d’investigació. També ha sigut investigador responsable d’una vintena de contractes amb empreses, relacionats amb la fabricació de xarxes de difracció hologràfica per al seu ús didàctic en pràctiques de laboratori. És director del Grup d’Holografia i Processament Òptic (GHPO), grup d’investigació consolidat de la Universitat d’Alacant.

John T. Sheridan

John T. Sheridan, BE (UCG/NUIG), MScEE (Georgia Tech), DPhil (Oxon), va obtenir una beca Alexander von Humboldt a Erlangen-Nürnberg i va ser científic visitant en el Centre d’Investigació Conjunt de la Comissió Europea, a Itàlia. Actualment és Professor of Optical Engineering i VP d’Investigació en la School of Electrical and Electronic Engineering de la University College Dublin (UCD), i director del seu Master in Optical Engineering. És membre de SPIE, OSA i IMA. Va ser coeditor del llibre Linear canonical transforms de la Springer Series on Optical Sciences. És autor de més de 500 publicacions, ha dirigit més de 20 tesis doctorals i ha organitzat diversos congressos internacionals. Va ser editor principal del número especial «Optics in Ireland» en la revista Applied Optics. Participa activament en projectes de col·laboració amb socis acadèmics i industrials nacionals i internacionals. Un dels seus projectes més recents consisteix en el desenvolupament d’imatges computacionals de terahertzs per a aplicacions industrials. Va ser cofundador de Generic Light el 2006 i és cofundador i director de l’empresa derivada de la UCD Equilume Ltd. Aquesta empresa subministra productes d’il·luminació biooptimizats que s’utilitzen per a millorar la cria de cavalls. El 2017 cofundà BRS Optics Consulting.

MÉS FOTOS