El CIMAR celebra, juntament amb ELUA, un taller sobre cianotípia per a commemorar el Dia Mundial dels Oceans
La iniciativa, que tindrà lloc el 5 de juny, pretén divulgar els valors de la biodiversitat marina a través d'una disciplina artística com és la fotografia
Dimecres 5 de juny, el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) organitza un taller de cianotípia en col·laboració amb el col·lectiu ELUA, l'associació d'Escriptors de Llums de la Universitat d'Alacant creada el 2003 i que centra la seua activitat en la fotografia.
Amb aquesta iniciativa es pretén divulgar els valors de la biodiversitat marina a través d'una disciplina artística com és la fotografia. L'esdeveniment, gratuït i que compta amb cartell de complet, està dirigit a tota mena de públic interessat pel món marí i que vulga conèixer la tècnica fotogràfica de la cianotípia que permet recopilar i analitzar dades sobre espècies vegetals marines. Aquest taller es realitza per a commemorar tant el Dia dels Oceans (8 de juny) com el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).
La tècnica de cianotípia, inventada per Sir John Herschel, va ser perfeccionada per Anna Atkins per a crear imatges fotogràfiques utilitzant sals de ferro i la llum solar. Aquest procés permet produir còpies fotogràfiques d'alta qualitat amb un distintiu to blau, ideal per a la reproducció de plantes i altres objectes.
Programa
La jornada, que tindrà una duració de quatre hores i arrancarà a les 10 hores en les instal·lacions del CIMAR a Santa Pola, comptarà amb la benvinguda de la directora del centre, Francisca Giménez i, a continuació, Gabriel Díaz, membre d'ELUA, realitzarà una introducció explicativa sobre la cianotípia, incloent-hi exemples i curiositats molt interessants sobre aquesta tècnica fotogràfica.
Juntament amb la resta del personal del CIMAR, els 25 assistents podran conèixer espècies marines presents en el Mediterrani que podran recopilar en la cala de la caserna, situada davant el centre. Posteriorment, seran ells mateixos els qui puguen crear les composicions desitjades. Després del temps d'espera òptim per a garantir la fixació de la preparació química en la composició, cada participant podrà visualitzar el resultat de la seua creació.
Durant la realització d'aquest esdeveniment es realitzaran fotografies i vídeos amb el desenvolupament de totes les fases de l'activitat per a, posteriorment, compartir el resultat per xarxes socials.
CIMAR
El Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR), que depèn del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, és un centre actiu que sorgeix l'any 2005 a partir d'un conveni entre l'Ajuntament de Santa Pola i la Universitat d'Alacant. En aquest centre es realitzen activitats de divulgació i investigació marina per a acostar al públic la gran biodiversitat de la costa i, a més, contribueix a conscienciar i ensenyar com aprofitar els recursos de manera responsable i contribuir a protegir l'ecosistema.
El Taller de Cianotípia se celebra en el marc del programa ThinkInAzul finançat per la Generalitat Valenciana.