Las Cigarreras reben la filla pròdiga Cristina de Middel que torna a Alacant de la mà del Consorci de Museus
La creadora alacantina, Premi Nacional de Fotografia, presenta una exposició realitzada ‘ex profeso’ per a Las Cigarreras sobre el pas del temps i en la qual reflexiona sobre el sentit propi de veracitat de la fotografia
Torna la filla pròdiga a Alacant: la fotògrafa alacantina, Cristina de Middel que torna a la ciutat amb una exposició realitzada ‘ex profeso’ per al Centre Cultural Las Cigarreras de la mà del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
La mostra ‘La línea pródiga’ que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant i que s’integra també dins de la celebració del festival PhotoAlicante, és un senyal al pas del temps i a la memòria en què l’artista revisa la seua trajectòria.
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí la mostra acompanyat pel regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, per l’artista, Cristina de Middel, el comissari de l’exposició, Rafael Doctor, i pel director de PhotoAlicante, Leónidas Spinelli.
El director de Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “una de les grans satisfaccions que hem pogut tindre des del Consorci de Museus en els últims anys ha sigut reconéixer el treball de tres artistes alacantins que han desenvolupat la seua trajectòria fora del nostre territori i les creacions dels quals han aconseguit una projecció internacional. Estic parlant de les exposicions que hem dedicat a Olga Diego, a Daniel G. Andújar i en l’àmbit de la fotografia ho fem ara també amb Cristina de Middel”.
Pérez Pont ha recordat que “el treball dels tres forma part de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, creada per a construir un patrimoni artístic del present per al futur”.
Cristina de Middel torna a Alacant, la seua ciutat natal, després d’un periple d’anys frenètics en què ha sigut capaç de posar en peu un discurs personal amb què es qüestiona el sentit propi de veracitat de la fotografia. Una veu pròpia amb un demostrat reconeixement internacional i que ha sigut mereixedora d’algunes de les distincions i premis més importants de l’àmbit de la fotografia, com el Premi Nacional de Fotografia en 2017 o formar part de la prestigiosa agència Magnum Photos.
Cristina de Middel ha explicat que “no és realment un retorn perquè mai he deixat de visitar la ciutat sempre que torne a Europa, però en l’àmbit professional estic molt feliç de poder mostrar un treball que he desenvolupat fora d’Alacant al públic d’ací i recordar la meua etapa com a fotoperiodista en el ‘Diario Información’. És un retorn a l’Alacant fotogràfic, renovat”.
Segons el comissari de l’exposició, Rafael Doctor, “Cristina de Middel és una de les grans veus de la fotografia europea. És una dona que interroga molts conceptes de la fotografia com la veracitat o la seua relació amb la representació de la realitat” i ha destacat així mateix “la importància dels seus fotollibres. En aquest àmbit és probablement de les millors del món”.
‘La línea pródiga’ evoca directament la paràbola bíblica del fill pròdig, aquell xic que va tornar a la casa del pare després de dilapidar l’herència rebuda i a la línia de la vida, que és l’opció formal que l’autora va elegir per a enfrontar-se a l’espai expositiu de Las Cigarreras.
“Es tracta, una vegada més en el treball de l’autora, d’assumir amb humor i ironia un repte tan important com era el de tornar als seus orígens i recapitular el temps. A través d’una línia contínua d’imatges pertanyents a algunes de les més importants sèries fotogràfiques realitzades en aquests anys, Cristina fa una nova cabriola amb els conceptes de credibilitat o veritat a través de la imatge, d’una manera ordenadament caòtica. Una línia impossible de digerir en el retorn després d’haver malgastat el temps o haver-lo compartit” explica Rafael Doctor.
Segons la creadora “la màgia de la fotografia és que es pot reinterpretar i està, de fet, pensada per a això en funció de les escenes canviants i de les realitats canviants. En el meu cas, com que jo treballe, encara que a la meua manera i amb el meu llenguatge, el fet de documentar, sempre hi ha una relació amb la realitat que es resignifica una vegada i una altra”.
“Curiosament, la paraula ‘pròdiga’ té aquesta doble accepció: malgastar i generositat. Entre ambdues accepcions s’estableix un pont conceptual per a entendre aquesta exposició de retorn a la casa” ha afegit el comissari de l’exposició.
Tot aquest treball de recapitulació i replantejament del temps està acompanyat amb imatges que l’autora va realitzar en els seus anys com a reportera local a Alacant i una publicació realitzada amb la mateixa rotativa per a la qual va treballar durant aqueixos anys, en què s’abocaran tota mena d’escrits i entrevistes fruit d’aquests anys.
L’exposició pren forma en tres grans instal·lacions realitzades ‘ex profeso’ per a Las Cigarreras: ‘La línea pródiga’, que dona títol a l’exposició, en la qual es barreja el seu treball com a fotoperiodista realitzat fa 15 anys, amb algunes imatges dels seus treballs més coneguts, entre les quals es troben algunes fotografies inèdites i dues composicions més, una realitzada amb caixes d’embalatge que accentua el pas del temps i una tercera composició, a manera de torre de babel, en la qual la mateixa compilació de fotografies impedeix veure la imatge fotografiada. En el seu treball, Cristina de Middel, desenvolupa un enfocament únic de la fotografia que combina el que és conceptual amb el que és factual.
Aquesta exposició és, alhora, un tercer capítol de l’exposició que ja en 2017 va fer a Madrid titulada ‘Muchísmo’ i que va continuar al CAF a Almeria titulada ‘La construcción de la verdad y otras mentiras’ en 2019.
La creadora ha manifestat sentir-se molt cuidada i abrigada per una ciutat en què ha trobat “un ambient totalment diferent del que hi havia fa deu anys amb espais com el festival PhotoAlicante o Las Cigarreras que obrin la porta al llenguatge fotogràfic. Las Cigarreras és un espai fantàstic en què vaig tindre l’ocasió de col·laborar quan estava el projecte de rehabilitació encara en les beceroles i em fa molt de gust veure l’espai en què s’ha convertit i les possibilitats que té”.
Cristina de Middel
Més coneguda en el món de l’art per la seua sèrie ‘The Afronauts’ (2012), de Middel ha desenvolupat una estètica única basada en el seu hàbil joc amb trops i estereotips.
Cristina de Middel va ser finalista del Deutsche Börse Prize i va guanyar l’Infinity Award de l’International Center of Photography de Nova York. En 2017 va rebre el Premi Nacional de Fotografia d’Espanya i més recentment va ser una de les 10 finalistes del reconegut premi Leica Oskar Barnak.
Cristina de Middel és associada de Magnum Photos i viu i treballa entre Espanya, Mèxic i Brasil.