Un centenar de professionals vinculats a la gestió del medi marí es formen en la identificació d’espècies protegides
En el marc del projecte ‘Cap al Mar: capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins’ liderat per la Universitat d’Alacant i desenvolupat en el marc del Programa Empleaverde de la Fundació Biodiversitat
Més de 100 participants de Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, docents, com també altres agents vinculats a la gestió del medi marí han participat en el projecte ‘Cap al Mar: capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins’ liderat per la Universitat d’Alacant. Durant nou mesos, els professionals han pogut augmentar les competències i la qualificació en els àmbits de la vigilància, protecció i conservació d’espècies.
El col·leccionisme, el marisqueig, els esquers, la contaminació o les males pràctiques de navegació estan impactant sobre els hàbitats marins amb les seues espècies associades, la gran majoria vegetals i invertebrats. En aquest marc, s’han fet cinc accions gratuïtes, entre aquestes dos cursos dirigits a persones residents a la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia que tenen com a la formació per a la identificació taxonòmica i característiques ecològiques d’espècies marines protegides i/o exòtiques presents en el Mediterrani.
El primer curs, Vegetals i Invertebrats Marins Objecte de Protecció s’ha centrat a augmentar el coneixement dels vegetals i invertebrats marins objecte de protecció i dona una visió global de la problemàtica. Per a la realització de la part pràctica s’han utilitzat les instal·lacions del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) i les de l’Aquari de la Universitat de Múrcia. A més, en les dues edicions d’aquest curs, s’han visitat dues importants reserves marines d’interès pesquer: l’Illa de Tabarca i la de Cabo de Palos-Islas Hormigas.
El segon curs, Vertebrats Marins Objecte de Protecció s’ha enfocat en la identificació i la biologia dels vertebrats marins (peixos, cetacis, tortugues i ocells), les principals amenaces d’aquests, estat de conservació i mesures de gestió. Les sessions pràctiques per a l’albirament de cetacis s’han fet des del port de Mazarrón, i la d’albirament d’ocells a les Salines de Santa Pola i a les Salines de San Pedro del Pinatar.
L’última de les accions incloses en el marc del projecte ‘Cap al Mar’ ha sigut un servei d’Assessorament a Distància on s’han rebut més d’una trentena de sol·licituds. La major part de les consultes han anat dirigides a conèixer els procediments per a la gestió d’espècies marines, sobre identificació d’espècies, legislació, ecologia i mesures de vigilància i control establides.
‘Cap al Mar: capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins’ es tracta d’un projecte desenvolupat en el marc del Programa Empleaverde de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i està cofinançat pel Fons Social Europeu.