ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

El CeMaB programa una vintena d’activitats literàries per al primer quadrimestre del curs

ELPERIODIC.COM - 18/09/2024

 

Comença un nou curs acadèmic en la Universitat d’Alacant i, amb aquest, la programació del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) per al primer quadrimestre (setembre 2024-gener 2025).

La programació ha sigut presentada avui en roda de premsa per la directora del CeMaB, Beatriz Aracil, qui ha desgranat el contingut d’un intens programa integrat per una vintena de propostes literàries.

Escriptores i escriptors en el CeMaB

La primera escriptora que arribarà al CeMaB aquest quadrimestre serà la mexicana Cecilia Eudave, qui començarà una nova edició del programa «Vine al CeMaB», per a Instituts d’Educació Secundària de la província, amb la conferència «Criaturas, monstruos y detectives: lo real y lo inusual en mi literatura para jóvenes» (25 de setembre. 11 hores. CeMaB).

La escriptora argentina Ema Wolf dialogarà sobre la seua trajectòria literària i, de manera especial, el seu univers LIJ en una nova edició d’«Una autora ens introdueix en el seu món» (secció del Seminari Internacional Literatura Hispanoamericana a l’Aula, 3 d’octubre. 18 hores. En línia).

La Setmana de la Dona Escriptora comptarà amb la presència de la poeta i professora de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Granada Erika Martínez, que impartirà la conferència inaugural del màster en Estudis Literaris, titulada «Cómo pensar hoy la poesía. Reflexiones con algunas poetas latinoamericanas» (15 d’octubre. 18 hores. CeMaB). El centre acollirà, així mateix, la projecció del documental Silvia Baron Supervielle, le film (2022), i un diàleg amb el seu director, Mario Daniel Villagra (16 d’octubre. 10 hores. CeMaB).

El crític i novel·lista Frederick de Armas Galdós estarà a la UA el 5 de novembre (18 hores. CeMaB) per a impartir la conferència «El abra del Yumurí: genealogía de una novela». I el xilè Raúl Zurita, premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, oferirà un recital el 7 de novembre (19.30 hores. CeMaB. En el marc del Congrés Internacional Ut pictura poesis. Literatura i Art en l’àmbit iberoamericà).

Aracil ha anunciat, a més, com a novetat, la programació d’un nou cicle dedicat a «Joves poetes joves», dedicat a autores i autors menors de trenta anys que ja destaquen per la seua carrera literària, però encara tenen moltes coses per dir; l’objectiu és donar espai i contribuir a la continuïtat d’aquestes veus innovadores. Aquest nou cicle començarà amb la participació dels poetes Jesús Pacheco (el 10 de desembre a les 16 hores al CeMaB) i Rocío Simón (el 17 de gener a les 11 hores, dins del programa «Vine al CeMaB»).

Congressos, seminaris, conferències d’investigació

El Centre Benedetti ha programat noves edicions de dos seminaris internacionals ja consolidats: el VI Seminari «La Literatura Hispanoamericana a l’aula» (3 i 4 d’octubre. En línia. Coorganitzat amb el Departament d’Innovació i Formació Didàctica) i el V Seminari de Teatre i Història, dedicat en aquesta ocasió a la Historiografia teatral: projectes d’investigació entre dues vores (4 i 5 de desembre. En línia). Col·laborarà a més amb el «I Seminari Internacional d’Arts Escèniques en Femení. Maternitat i identitat sexual en l’escena del segle XXI» (que organitza el Dept. de Filologia Catalana el 23 d’octubre. CeMaB. 10 hores) i el IX Congrés Internacional de Joves Investigadors en Estudis Teatrals (CIJIET) / II Congrés TEATRALS (organitzat pel Dept. de Filologia Anglesa del 13 al 15 de novembre. Facultat de Filosofia i Lletres UA).

A més, el CeMaB coordina l’organització del Congrés Internacional Ut pictura poesis. Literatura i Art en l’Àmbit Iberoamericà. Homenatge a José Carlos Rovira (del 6 al 8 de novembre en la Facultat de Filosofia i Lletres. UA), un congrés que inclou, a més de la presència del poeta Raúl Zurita, el recital poeticomusical «Aquests poetes són meus», en el qual intervindrà el guitarrista Joe Ott (6 de novembre. 19.30 hores. CeMaB).

Completa aquest apartat de seminaris i trobades la jornada-taller «Amèrica Llatina Arriba a l’Aula: Propostes Multiculturals des de l’Àlbum Il·lustrat» (19 de novembre de 10 a 20.30 hores. CeMaB), impartit per professorat de la UA i la il·lustradora, escriptora d’àlbum i educadora infantil Krisztina Molnar.

Com és habitual, la programació del Cemab inclourà també conferències impartides per acadèmics de prestigi com Óscar Armando García (UNAM), que parlarà de «Arquitectura escénica mesoamericana» (5 de novembre, 10.30 hores. CeMaB); les professores de la Universitat de Playa Ancha (Xile) Lorena Saavedra, amb la seua xarrada «Dramaturgia de mujeres chilenas durante la primera mitad del siglo XX», i Jenny Pino, amb «Didáctica del M2: Una metodología para la creación literaria» (les dues l’11 de novembre, a les 10 i a les 18 hores respectivament. CeMaB); José Antonio Sánchez (UCLM), que impartirà la conferència inaugural del II Congreso Teatrales, titulada «Experimentalidad y genealogía en las artes vivas» (13 de novembre. 9.30 hores. Aula Magna Filosofia i Lletres); i Gema Belia Capilla (Universitat de València), la xarrada de la qual versarà sobre «Alfonso el Magnánimo: la biblioteca como representación de poder» (15 de gener. 15.30 hores. CeMaB).

MÉS FOTOS