ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

El CeMaB inaugura el cicle Trobar-se en la Paraula amb les escriptores Luisa Valenzuela i Paloma Vidal

ELPERIODIC.COM - 09/11/2021

El cicle proposa un diàleg entre autors divergents per a abordar les seues motivacions d’escriptura, les seues lectures imprescindibles, l’entrada en el món editorial i altres assumptes que concerneixen la creació en el segle XXI

Paloma Vidal impartirà també un taller d’escriptura per a l’alumnat

 

Les escriptores Luisa Valenzuela i Paloma Vidal inauguren el dijous 11 de novembre a les 17.30 hores la nova proposta del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB): el cicle Trobar-se en la Paraula. La sessió inaugural tindrà lloc a les instal·lacions del CeMaB al campus (Filosofia i Lletres III). Hi col·laboren la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i el màster en Estudis Literaris de la UA.

Tal com detalla la directora del CeMaB, Beatriz Aracil, «el cicle pretén ser un espai perquè autores i autors divergents, per diversos motius, dialoguen entre si sobre les motivacions de l’escriptura, les seues lectures imprescindibles, l’entrada en el món editorial i molts altres assumptes que concerneixen la creació en el segle XXI». La proposta comença amb dues escriptores de diferents generacions, un fet que fins i tot ha enriquit la seua vinculació intel·lectual: l’escriptora argentinobrasilera Paloma Vidal, que ha iniciat en dates relativament recents la seua trajectòria com a narradora, dialogarà amb Luisa Valenzuela, autora que es pot considerar, sens dubte, una de les veus argentines més destacades. (Entrada lliure fins a completar la capacitat, encara que també es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç.

Paloma Vidal impartirà, a més, un taller d’escriptura per a l’alumnat de la UA, el divendres 12 de novembre a les 17.30 h en el CeMaB. El taller s’impartirà de manera presencial, amb un aforament limitat a 35 persones per rigorós ordre de recepció de sol·licituds, motiu pel qual és necessària la inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

Luisa Valenzuela

Autora de més d’una trentena de llibres, Luisa Valenzuela (Buenos Aires, 1937), a qui la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes dedica una esplèndida pàgina web, fa de la seua escriptura un lloc per a la denúncia davant dels abusos del poder i una manifestació de la seua condició femenina. Novel·les com Hay que sonreír (1966), El gato eficaz (1972), Novela negra con argentinos (1990), La travesía (2001) o El Mañana (2010) i col·leccions de contes o microrelats com Los heréticos (1967), Cambio de armas (1982) o Breves. Microrrelatos completos hasta ayer (2017)  demostren que, com ella mateixa ha afirmat, escriure és «el reflex d’una llum que ens assetja i ens urgeix».

Paloma Vidal

L’escriptora i crítica Paloma Vidal (Buenos Aires, 1975), professora de Teoria Literària a la Universitat Federal de São Paulo, va començar a publicar el 2003 i des de llavors s’ha dedicat a diferents gèneres literaris, entre els quals destaca la novel·la, amb títols com Algún lugar (ed. en espanyol 2017), Pré-história (2020) o La banda oriental, que ix a la llum aquests dies a Espanya.

MÉS FOTOS