ALICANTE | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

El catedràtic de la UA Javier García, primer espanyol president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada

ELPERIODIC.COM - 14/01/2022

Ocuparà el càrrec per al bienni 2022-2023, amb l’objectiu de crear una organització més oberta, inclusiva i amb més impacte que pose la química al centre de la creació de solucions

Des de principis d’aquest any, Javier García, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, és el primer espanyol president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC). Amb més de cent anys d’història, la IUPAC és la Unió Científica amb més abast del món encarregada de definir, verificar i nomenar les substàncies químiques, impulsa i finança importants projectes internacionals i treballa amb altres organitzacions globals en temes tan importants com salut, medi ambient i desenvolupament econòmic.

Fins ara, García ha sigut membre del Comitè Executiu de la IUPAC, del Bureau i vicepresident de la Divisió de Química Inorgànica. Ha participat intensament en algunes de les principals activitats de la IUPAC, com l’Any Internacional de la Química (2011), l’Any Internacional de la Taula periòdica (2019) i, més recentment, la Revisió de l’Estructura Organitzativa (2019-2021). García succeeix a Christopher M.A. Brett, catedràtic de Química Física a la Universitat de Coïmbra (Portugal).

En paraules del catedràtic de la UA «em vaig unir a IUPAC fa quinze anys com un jove científic. Durant aquest temps, he tingut l’oportunitat de conèixer grans químics dels quals he après molt, de treballar amb gent que admire i de liderar importants iniciatives globals. El juliol de 2019, l’Assemblea General de la Unió em va elegir per a liderar aquesta organització internacional que ha creat el llenguatge comú de la química, ha estandarditzat molts processos i procediments, i ha contribuït a l’avanç de les ciències químiques a tot el món. No tinc paraules per a descriure el que sent i agrair a tots els que em van ajudar en el camí, incloent-hi els meus professors, col·legues, família i amics», afegeix Javier García.

«Comence un nou capítol en la meua vida en convertir-me en president de la IUPAC en un moment en què els desafiaments mediambientals, sanitaris i econòmics a què estem fent front són més urgents que mai», explica García. En aquest sentit, les seues prioritats per als pròxims dos anys són crear una organització més oberta, inclusiva i amb més impacte que pose la química al centre de la creació de solucions.

Javier García

Javier García és catedràtic de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular (NANOMOL) de la Universitat d’Alacant, centre d’investigació de referència en nanomaterials per a aplicacions energètiques.

El 2006 va fundar Rive Technology (Estats Units), una empresa derivada de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) que comercialitza nanomaterials per a aplicacions energètiques. Des del 2012, els catalitzadors comercialitzats per l’empresa s’utilitzen en diverses refineries de tot el món i han augmentat la producció de combustible i l’eficiència energètica del procés. El 2019, W. R. Grace and Co. va adquirir Rive Technology, i ara comercialitza la tecnologia a tot el món.

El lideratge científic i empresarial de l’investigador de la UA ha sigut reconegut amb nombrosos premis de gran prestigi. A més de convertir-se en el primer espanyol a rebre el Premi a l’Investigador Emergent i el Premi a la Millor Innovació, el 2014 li va ser concedit el Premi Rei Jaume I en la categoria de Noves Tecnologies. És membre del Comitè Executiu de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana, del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial, de la Global Young Academy i membre de la Royal Society of Chemistry. Fa uns quants mesos, Javier García va ser nomenat fellow de la Societat Americana de Química, la primera vegada que un espanyol és reconegut per aquesta societat científica en els seus quasi cent cinquanta anys d’història amb la més alta distinció que només reben l’1% dels membres.