ALICANTE | SOCIETAT

Carlota Escutia i Olympia Bover, guardonades amb els premis Rei Jaume I 2023, imparteixen dues conferències en la UA

ELPERIODIC.COM - 23/11/2023

Les premiades en les categories de Protecció del Medi Ambient i Economia, respectivament, visiten dilluns que ve la institució alacantina abans de l’acte de lliurament dels premis Rei Jaume I

La Universitat d’Alacant (UA) presenta dilluns que ve, 27 de novembre, les investigadores guardonades amb premis Rei Jaume I 2023 Carlota Escutia i Olympia Bover, un dia abans de l'acte de lliurament d'aquestes altes distincions que reconeixen persones la tasca de les quals siga significativa i haja sigut desenvolupada majoritàriament a Espanya.

La premiada en la categoria de Protecció del Medi Ambient, Carlota Escutia, oferirà a les 12 hores en la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer la conferència “El cambio climático en la Antártida y su influencia global: pasado, presente y futuro”. Escutia és investigadora científica en l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT)-Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i experta en la comprensió de les condicions ambientals canviants en els mantells de gels antàrtics, l'oceà austral i la biota i l’impacte en el sistema climàtic global. Ha liderat la revolucionària Expedició 318 de l’Integrated Ocean Drilling Program (IODP), fonamental per a avançar el coneixement de la dinàmica de la capa de gel antàrtica i la importància dels nivells atmosfèrics del diòxid de carboni (COâ‚‚) en la història glacial del Cenozoic. Aquesta sessió, organitzada per la Fundació Premis Rei Jaume I i UA Divulga-Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA, podrà ser seguida en directe a través d’aquest enllaç.

D’altra banda, Olympia Bover, premi Rei Jaume I d'Economia, també a les 12 hores, però en la sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA, impartirà la conferència “Veinte años aprendiendo de los hogares: La encuesta financiera de las familias”. L'economista del Banc d'Espanya és una microeconomista aplicada que ha contribuït amb importants estudis empírics dels mercats de treball i de l'habitatge i del comportament de les llars. També ha introduït importants innovacions metodològiques en l'anàlisi de dades de panel i d'enquestes de les llars. El seu treball ha sigut influent tant en la comunitat acadèmica com en el món de la política. Aquesta jornada està impulsada per la Fundació Premis Rei Jaume I, el Fòrum de Debat Germà Bernàcer i per la Càtedra Germà Bernàcer de la UA.

Les dues sessions són de lliure accés fins a completar l'aforament de les sales.

Carlota Escutia 

Carlota Escutia és investigadora científica en l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT), centre associat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i a la Universitat de Granada, amb un doctorat en Ciències Marines. Anteriorment, va ocupar càrrecs en la Universitat de Stanford, el Servei Geològic dels Estats Units i el Programa de Perforació Oceànica de la Universitat de Texas A&M. Ha sigut investigadora principal en 26 projectes d'investigació centrats a aclarir l'impacte de les condicions ambientals canviants en els mantells de gels antàrtics, l'oceà austral i la biota. Un dels seus assoliments més destacats va ser el lideratge de la revolucionària Expedició 318 de l'Integrated Ocean Drilling Program (IODP), en la qual van col·laborar més de 50 científics de 13 països.

A través de les seues investigacions, Escutia ha realitzat descobriments pioners en àrees com la pèrdua de massa del mantell de gel i el gel marí antàrtic, l'augment del nivell del mar globalment i els canvis en la circulació oceanogràfica en condicions ambientals més càlides que les actuals. Aquestes troballes han sigut publicades en revistes de prestigi. Com a colíder dels programes científics multidisciplinaris del Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) Past Antarctic Hisse Sheet Dynamics i Antarctic Climate Evolution, ha contribuït a avançar en la comprensió de la dinàmica passada de la capa de gel antàrtica i les seues interaccions amb el sistema climàtic global. A més de servir en destacats comitès científics, ha tingut l'honor d'impartir conferències plenàries i xarrades sobre política científica en prestigiosos esdeveniments internacionals com la COP19 i COP25 de les Nacions Unides i la Reunió Consultiva del Tractat Antàrtic. Ha rebut una Blaustein Professor Fellowship de la Universitat de Stanford, l'Honorary Fellow Award de la Geological Society of America i la SCAR Medal for International Scientific Coordination.

Olympia Bover

Olympia Bover és llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, doctora en Economia per la London School of Economics, i té un màster en Econometria i Economia Matemàtica en aquest mateix centre. És economista del Banc d'Espanya des de 1991 i, actualment, és directora del Departament d'Anàlisi Estructural i Estudis Microeconòmics. Anteriorment, va ser cap de la Divisió d'Anàlisi Microeconòmica i responsable de la Unitat d'Informació i Anàlisi Microeconòmica. Abans d'incorporar-se al Banc va ser investigadora postdoctoral del Nuffield College de la Universitat d'Oxford i del Centre for Economic Performance de la LSE. És investigadora associada de l'Institute for Fiscal Studies i investigadora postdoctoral del CEPR. És acadèmica de l'European Economic Association (EEA) i expresidenta de l'Associació Espanyola d'Economia (AEE).

Les investigacions de Bover inclouen temes empírics i metodològics. Ha dut a terme contribucions empíriques sobre els mercats de l'habitatge i de treball, les finances de les llars i el comportament del consumidor. També ha dut a terme contribucions metodològiques en els camps de l'econometria de dades de panel i dels mètodes d'enquestes a llars. Els mètodes economètrics que va desenvolupar han tingut un gran impacte en la forma en què s'analitzen les dades de panel. La metodologia que va desenvolupar per a construir una nova enquesta de riquesa de les llars a Espanya ha permès que es realitzen nombroses investigacions amb aquestes dades, ha influït en el desenvolupament d'enquestes similars en altres països i ha tingut un gran impacte socioeconòmic en proporcionar informació prèviament desconeguda sobre la distribució de la riquesa a Espanya. Té més de 26.000 cites en Google Academic, ocupa el lloc 7è entre tots els economistes a Espanya i el 24 entre les dones economistes de tot el món en el rànquing RePEc.

MÉS FOTOS