ALICANTE | MEDI AMBIENT

La UA analitzarà el nivell d'absorció de CO2 de les paulònies en l'entorn de la cimentera

ELPERIODIC.COM - 04/10/2021

El projecte naix d’un acord amb Cemex per a estudiar l’impacte d’aquesta espècie vegetal que pot captar deu vegades més CO2 que qualsevol altre arbre

El terreny on se situa aquesta plantació, amb 3.200 exemplars de paulònies, ha sigut utilitzat per a fer jornades de reforestació i sensibilització dirigides a escolars de la zona

Quant de CO2 absorbeixen les paulònies? Conèixer aquesta informació és l’objectiu principal del conveni que acaba de signar CEMEX amb la Universitat d’Alacant (UA). L’estudi analitzarà, entre altres aspectes, la capacitat de captació de diòxid de carboni d’aquests arbres a l’entorn de la fàbrica i la seua influència en la composició dels sòls. I és que, es tracta d’una espècie vegetal caracteritzada pel seu ràpid creixement.

El projecte, liderat pel catedràtic de la Universitat d’Alacant i expert en ecologia, Jordi Cortina Segarra, comptarà a més amb el treball d’altres dos investigadors del Departament d’Ecologia de la Universitat, David Fuentes i Alejandro Valdecantos. En aquest sentit, l’estudi es dividirà en tres fases: l’anàlisi de la plantació i la recollida d’informació sobre la gestió i cartografia d’aquesta; el mostreig i anàlisi dels sòls i de la vegetació en què s’emmarquen; i finalment, es calcularà com la seua integració a la fàbrica afecta els fluxos anuals de carboni en la planta i en l’entorn. Segons Jordi Cortina, «la implicació de CEMEX en la reforestació d’antics cultius i la restauració de pedreres en desús suposa un pas endavant en la bona direcció. La Universitat pot contribuir a augmentar la qualitat d’aquestes accions».

L’any 2019, CEMEX va decidir iniciar la plantació de paulònies en l’entorn de la fàbrica d’Alacant a causa de les especials característiques de creixement d’aquestes i per ser considerada una espècie que absorbeix deu vegades més CO2 que altres tipus d’arbres. Des d’aquesta data CEMEX ha ampliat la superfície cultivada amb aquesta espècie, que en l’actualitat ocupa ja una extensió de vuit hectàrees i suma 3.200 arbres.

Segons assenyala Óscar Nasarre, director de la fàbrica, «aquesta iniciativa i l’estudi del seu impacte s’emmarquen en l’estratègia de canvi climàtic de CEMEX, Futur en Acció. Les conclusions que s’obtinguen ens permetran valorar l’ampliació de la plantació amb nous exemplars i, fins i tot, la conveniència d’exportar aquesta iniciativa a altres plantes de la companyia».

El resultat d’aquest projecte d’investigació culminarà amb la redacció d’un informe en el qual quedaran especificats els nivells de carboni captats, tant per cada planta de manera individual com per la totalitat de l’àrea reforestada. Així mateix, la UA desenvoluparà un model que permeta a la companyia actualitzar els resultats a mesura que cresca la plantació.

En aquests moments CEMEX està immersa en un pla global, denominat Futur en Acció, focalitzat a aconseguir la neutralitat en carboni dels seus processos i productes amb el compromís d’aconseguir un formigó zero emissions per a l’any 2050 i una reducció de les emissions de CO2 a Europa del 55% el 2030, prenent com a base 1990.

MÉS FOTOS