ALICANTE | SOCIETAT

Amparo Navarro participa en la Junta Executiva de Transform4Europe a la Universitat de Saarland (Alemanya)

ELPERIODIC.COM - 05/10/2023

Culmina amb èxit la primera fase del projecte i s’estableix una presidència rotatòria que la UA ostentarà l’any 2026

Una delegació de la Universitat d’Alacant encapçalada per la rectora, Amparo Navarro i el director de Relacions i Projectes Institucionals, Juan Llopis, ha participat aquests dies en l’última reunió de l’Assemblea Estratègica de Transform4Europe, que ha tingut lloc a la Universitat de Saarland, a Alemanya. Rectors, coordinadors, tècnics i estudiants de totes les universitats de l’aliança s’han reunit per a fer balanç de la primera etapa de Transform4Europe, que finalitza el 31 d’octubre, i per a fixar els fonaments de la segona fase, que es desenvoluparà al llarg dels pròxims quatre anys.

La participació de la rectora, Amparo Navarro, en l’Assemblea Estratègica reflecteix el continu compromís de la Universitat d’Alacant amb la cooperació internacional en l’àmbit de l’educació superior i la investigació.

Jakob Von Weizsaecker, responsable territorial de Finances i Ciència, va estar present en l’acte de benvinguda, on va destacar el paper que ha ocupat la Universitat de Saarland mentre ha assumit la presidència en l’etapa que ara finalitza. Ryszard KozioÅ‚ek, rector de la Universitat de Silèsia, assumeix el relleu de la presidència, que serà rotativa i recaurà en la UA durant el curs 2026-2027. Així mateix, durant la reunió els líders de les universitats sòcies han debatut el marc per a la Presidència de «T4EU» durant el pròxim període del projecte.

El projecte també inclou el Transform4European Research and Innovation (T4ERI) que té com a objectiu impulsar la investigació i la innovació entre els membres de l’aliança. Durant els dies de reunió, els membres de la Junta Executiva han revisat els resultats aconseguits dins del paquet de treball denominat «Ciència per a tots» que s’asseu sobre tres pilars. En primer lloc, fomentar la participació pública en investigació i innovació; per a això, s’ha creat la Xarxa T4EU amb la finalitat d’aglutinar totes les parts interessades de l’aliança i promoure la cooperació. En segon lloc, l’estratègia de comunicació científica l’objectiu de la qual es basa en el desenvolupament i la implementació d’un programa avançat i integrat de formació en comunicació científica per a investigadors de les universitats associades. El tercer pilar, s’asseu sobre el concepte de ciència oberta i té com a missió augmentar la consciència i la motivació dels investigadors per a la ciència oberta i incloure dades justes i obertes en la capacitació del personal i l’educació universitària bàsica. Com ha explicat Juan Llopis, que és el responsable del projecte en la UA, «aquest enfocament en la col·laboració i la planificació estratègica és essencial per a garantir l’èxit continu de l’aliança i la promoció de la investigació i la innovació en tota Europa».Per a aquesta nova etapa T4E comptarà amb un pressupost de 14,4 milions d’euros provinents del programa Erasmus+. Actualment el consorci està format per diferents entitats com la Universitat de Saarland, a Alemanya; l’Acadèmia de les Arts d’Estònia; la Universitat de Silèsia, a Katowice, Polònia; la Universitat de Sofia St. Kliment Ohridski, a Bulgària; la Universitat de Trieste, a Itàlia; la Universitat VytautasMagnus de Lituània i la Universitat d’Alacant. Així mateix, a causa del caràcter estratègic de la iniciativa, s’incorporen a la segona etapa la Universitat Jean Monnet, de França; la Universitat Catòlica de Portugal i la Universitat de Primorska d’Eslovènia.

En la nova fase la UA exercirà un paper essencial i s’encarregarà de la T4EU Mobility4All i la Joint Mobility Office (Oficina de Mobilitat Conjunta), amb l’estreta col·laboració del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, que dirigeix Rosa María Martínez. Entre les prioritats per a aquesta etapa estarà la creació d’un «Campus divers i inclusiu», un projecte que comptarà amb el suport del vicerectorat de Transformació Digital i la Unitat d’Accessibilitat Digital, responsabilitat de Rafael Molina.

Una vegada més serà l’Oficina de Gestió de Projectes Institucionals (OGPI) qui s’encarregarà de coordinar el projecte en la UA.

MÉS FOTOS