ALICANTE | OCI I GASTRONOMIA

‘Els aliments que vingueren d’Amèrica i altres llocs’, protagonistes del IV cicle de Gastronomia, vi i cinema de la UA

ELPERIODIC.COM - 02/03/2023

Començarà el pròxim dia 6 a la Seu de la Ciutat d’Alacant

 

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant acull des del pròxim dilluns, dia 6, el «IV cicle de Gastronomia, vi i cinema» que en aquesta edició té com a títol «Els aliments que vingueren d’Amèrica i altres llocs», on es tractarà la nostra complexa història gastronòmica a través de la projecció de pel·lícules, cinefòrum i taules redones.

El cicle arrancarà amb la projecció de la pel·lícula Un viaje de 10 metros que, protagonitzat per Papa (Om Puri) i la seua família, narra com lluny de la seua Índia natal obrin en un petit poble francès un restaurant situat davant d’un luxós establiment amb una estrella Michelin regentat per Madem Mallory (Helen Mirren). El cinefòrum comptarà amb la presència del periodista, guionista de ràdio i escriptor, Antonio López Guitián, conegut com Tonino.

La sessió següent serà el 15 de març amb la celebració d’una taula redona en la qual es tractarà el xoc cultural que va suposar l’arribada d’aliments desconeguts d’Amèrica que van ser, en alguns casos, acceptats amb una curiositat no exempta de polèmica, com és el cas del xocolate, mentre que d’altres van produir desconfiança i rebuig, com la tomaca. També n’hi va haver altres, com el pimentó, que van fer un viatge d’anada i tornada, i van tornar a Amèrica en forma de pebre roig. La taula redona comptarà amb la presència de María de los Ángeles Pérez Samper, historiadora, escriptora i professora emèrita de la Universitat de Barcelona; Armando Alberola, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat d’Alacant; Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència i director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic. 

El dia 22 de març és el torn de « Lo que bien acaba… dulces y postres cinematográficos», una xarrada d’Israel Gil, coordinador de l’Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant, durant la qual es farà un dolç recorregut escena a escena per les postres més representatives que ha reflectit la pantalla gran.

Tancarà el cicle el dia 29 de març la projecció del documental Esencia Sostenible, amb la presència dels directors Vicente Seva i Manuel Sánchez i el seu protagonista: la xef María José San, els quals compartiran taula per a parlar del present i el futur de la nostra alimentació amb Enrique Moltó, director acadèmic del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia i oleïcultor; amb Miguel Agulló, president de la Fundació Agricolae Mundi; i amb el sacerdot Fra Jorge Alberto Bender representant a l’Associació de Franciscans de Moçambic, que desenvolupen en terreny un projecte d’explotació agropecuària.

Totes les sessions tindran lloc a les 19 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer Ramón y Cajal 4. Les taules redones estaran moderades pels professors Joaquín Juan Penalva i Antonio Romero juntament amb la periodista Ángeles Ruiz.

El cicle està organitzat per la Seu Ciutat d’Alacant amb la col·laboració de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, el Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia i l’Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant.