ALICANTE | POLÍTICA

Vox vol que Alacant siga zona de predomini lingüístic castellà i Acció Cultural ho rebutja

ROSA PIQUER - 16/12/2020

La formació política portarà al ple de demà una proposta de declaració institucional per a eliminar a la ciutat d'Alacant com a zona de predomini lingüístic valencià

Vox i Acció Cultural del País Valencià a Alacant mantenen postures diferents sobre el predomini lingüístic a la ciutat. Així, mentre Vox prefereix que Alacant siga zona de predomini lingüístic castellà, la formació pancatalanista s'inclina per mantenir la llei en vigor des de 1983, sobre ús i ensenyament del valencià, que inclou a la capital de la província com a terme municipal on predomina el valencià.

Des de Vox assenyala que “l'article 35 de la citada llei es determina que Alacant és un terme municipal de predomini lingüístic valencià, imposant així la màxima aplicació dels efectes disposats en la mateixa per a la càrrega lectiva en valencià”.

No obstant això, Acció Cultural del País Valencià apunta que la formació “no atén raons històriques, lingüístiques, ni culturals” i ha recordat que al gener de de enguany ja van tractar de negar la valencianitat d'Alacant.

Encara que segons Vox, "el predomini del castellà com a llengua majoritària a Alacant ve confirmat per una enquesta realitzada pel Consell en 2015 sobre coneixement i ús social del valencià, evidenciant que únicament un 12,3% de la població té com a llengua principal el valencià enfront d'un 84,5% de població castellà-parlant". 

Des d'ACPV recorden que Alacant “compta amb dues llengües oficials” i estudis científics sobre l'aprenentatge i adquisició de llengües mostren que el multilingüisme és un tret beneficiós per a la societat, ja que proporciona avantatges per a la incorporació al mercat laboral, per a la integració social, beneficis pel desenvolupament del cervell i les funcions cognitives, beneficis emocionals o sentimentals.

Així mateix, assenyalen que Alacant és un “territori bilingüe” i recorden la presència històrica del valencià en el nom de carrers, partides, els Fogueres o la “coca amb tonyina”.