ALICANTE | SOCIETAT

Alacant Gastronòmica Solidària cuina 10.000 menús nadalencs per als col·lectius més vulnerables

ELPERIODIC.COM - 25/12/2020

Aquests menús es reparteixen per la província d'Alacant en Nit de Nadal, Nadal i Cap d'any

“Portar esperança i un somriure als qui pitjor ho estan passant”. Aqueix és l'objectiu d'Alacant Gastronòmica Solidària en paraules del seu president, Carlos Baño, qui ha anunciat que durant aquest nadal “no es deté aquesta gran revolució solidària i cuinarem i distribuir prop de 10.000 menús nadalencs entre els col·lectius més vulnerables de la província d'Alacant en Nit de Nadal, Nadal, així com durant els pròxims dies”.

Carlos Baño ha explicat que es tracta d'elaboracions “sorgides de les cuines i de les mans dels voluntaris amb suport dels alumnes de l'escola de formació i ocupació d'Alacant Gastronòmica Solidària i la Cambra de Comerç d'Alacant, basades en els productes agroalimentaris de la nostra terra i la seua riquesa gastronòmica i que conjuminen la tradició de la cuina alacantina en aquestes dates amb el valor nutricional que aporten, com pot ser el bullit de pilota tan característic, i en elles no faltarà el torró de Xixona i Alacant gràcies a la donació realitzada per Torrons Pablo Garrigós, el raïm del Consell Regulador de la DO Raïm del Vinalopó i el panettone del mestre Paco Torreblanca”. En concret, els menús de Nit de Nadal i Nadal han sigut elaborats per 30 voluntaris sota la direcció dels ‘estreles Michelín’ Ferdinando Bernardi, d'Orobianco (Calp) i Joaquín Baeza, de Baeza&Rufete (Alacant).

Els menjars de Nit de Nadal i Nadal es distribuiran a través de diferents entitats socials com Creu Roja, el Menjador Social Casa, la Germanor de la Flagel·lació d'Elx, l'Associació Reacció Solidària, la Fundació Internacional María Luisa de Moreno (FIMLM), en municipis com Alacant, Elx, Elda, Novelda o Montfort.

Carlos Baño ha recordat que Alacant Gastronòmica Solidària “naix com una iniciativa assistencial de la pròpia societat civil, amb el suport de les Administracions públiques, per a ajudar i proporcionar menjar als col·lectius més desfavorits, donant resposta així a una demanda social que s'empitjora davant les conseqüències de la pandèmia provocada per la Covid 19. Per això, decidim posar tots els recursos d'una fira de referència com és Alacant Gastronòmica al servei dels més necessitats”.

Més de 210.000 menús solidaris distribuïts als col·lectius més vulnerables de la província d'Alacant; més de 800 voluntaris entre els quals es troben alguns dels més prestigiosos cuiners del panorama nacional i internacional, entre ells diverses estreles Michelín; més de 300 empreses que han col·laborat de manera desinteressada; prop de 35 municipis de 7 comarques alacantines atesos. “I cosa que és més important, esperança”.

“Aquest és el balanç d'una iniciativa, exemple d'èxit de la col·laboració públic-privada en benefici de la societat, que ha posat en relleu el caràcter hospitalari, solidari i compromès de l'hostaleria i la restauració, que ha aportat tot el seu talent, esforç i treball per a poder donar menjar diàriament a milers de famílies en una conjuntura especialment complicada”, ha ressaltat Bany.

Escola de formació en restauració i hosteleria

El projecte d'Alacant Gastronòmica Solidària es complementa amb un programa formatiu en matèria d'hostaleria i restauració orientat a les persones amb especials dificultats d'accés al mercat laboral que es va posar en marxa el mes d'octubre. D'aquesta manera, contribuïm a la formació de professionals qualificats, oferint un horitzó laboral i col·laborant en la dinamització d'un sector tan colpejat per la crisi de la Covid 19.

Per a la posada en marxa dels citats plans, articulats a través dels cursos PICE de la Cambra de Comerç d'Alacant, s'ha prioritzat a la població en major risc de vulnerabilitat per a accedir a una ocupació, com és el cas de joves sense experiència d'entre 16 i 30 anys, que han rebut formació com a auxiliars de cuina i dependents de carnisseria. Les persones beneficiàries dels plans de formació i ocupació, sota la tutela de professionals qualificats per a això, han continuat cuinant i preparant menús solidaris; al mateix temps que s'està generant ocupació en un sector tan danyat per aquesta crisi com el de la restauració.

Igualment, el mes d'octubre es van iniciar els cursos de formació amb empreses, com és el cas de Carrefour, amb qui tenim un acord per a formar personal en les àrees de cuina, fleca, carnisseria, pescateria…, amb el compromís de contractar almenys el 50% de l'alumnat.

“És el que hem denominat ‘segona reconversió’ d'Alacant Gastronòmica. Davant la realitat socioeconòmica derivada de la crisi sanitària estem treballant en una doble vessant assistencial i formativa”, ha assenyalat Carlos Baño.

En aquest marc, Alacant Gastronòmica Solidària ha posat en marxa una campanya de suport al sector de l'hostaleria i la restauració sota el lema “Per a Tornar a Tornar. Necessitem que tornes” que ja està activa a través de les xarxes socials i suports on-line. “Volem d'aquesta manera aportar el nostre granet d'arena en suport a un a dels sectors que pitjor ho està passant en aquesta crisi, però sobretot retornar-los tota la generositat, el compromís i la solidaritat que han demostrat cap a les persones més desfavorides durant tots aquests mesos des que va començar la pandèmia, col·laborant amb aquesta meravellosa bogeria solidària que és AGS”.