ALICANTE | SOCIETAT

Alacant commemora el 25N sota el lema "Volem Juntes"

ESMERALDA SERNA - 22/11/2021

La Regidoria d'Igualtat va atendre 180 dones el primer semestre del 2021 a través del servei ATENPRO de teleassistència per a dones víctimes de violència

El vol de les papallones es converteix aquest any en la imatge i el símbol contra la violència masclista a Alacant. La regidora d'Igualtat, María Conejero, ha presentat aquest dilluns el cartell guanyador del concurs municipal per ser la imatge del 25N que porta per lema Volem Juntes, Volem Juntes.

A la cita hi han assistit el director de Masatusa, Juan Antonio Martí, i el vicepresident de la Federació del Taxi, Pablo Raña. Dins aquesta campanya s'han distribuït 100 banderoles, 1.000 cartells a comerços, 300 cartells a autobusos urbans i 200 adhesius als taxis per donar visibilitat al cartell del 25N i conscienciar la ciutadania contra la violència de gènere.

L'obra, que representa unes papallones alçant el vol en tons morats, és del jove arquitecte Adrián Pastor. Per Conejero, aquesta circumstància “confirma i representa el canvi que ja ha començat a gestar-se en les joves generacions que diuen 'Prou ja' de violència contra les dones”.

Pastor no ha pogut acudir a la presentació per motius laborals, però la regidora d'Igualtat ha explicat la simbologia de què ja és la imatge institucional contra la violència de gènere. "Volem Juntes", "Volem Juntes" és "un raïm de papallones que es llancen al vol o que escapen d'unes mans que les empresonen o que arriben a la plenitud i de manera natural s'alcen juntes al cel", ha indicat Conejero. Simbòlicament representen "la veu que s'eleva per reclamar la fi de tota violència contra les dones, la conquesta de la llibertat, el potencial de transformació, la determinació i la lluita per la vida, el renaixement i la metamorfosi", ha incidit.

A més, "incita a pensar en la força de l´amistat, de la germandat i la solidaritat entre dones", ha afegit.

A més, aquest cartell entronca amb l'origen de la proclamació del 25N com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra les Dones. L'edil d'Igualtat ha recordat que es va instituir aquest Dia Internacional fa 38 anys per honrar la memòria de les germanes Mirabal, Patricia, Minerva i María Teresa, conegudes com les “Papallones” en la seva lluita clandestina contra el règim de Rafael Leónidas Trujillo. Totes tres es van convertir en un símbol contra la tirania i l'opressió a la República Dominicana després de ser torturades, violades i assassinades.

La Regidoria d'Igualtat va atendre 180 dones el primer semestre del 2021

El servei ATENPRO (de teleassistència per a dones víctimes de violència) de la Regidoria d'Igualtat va atendre 169 dones durant el segon semestre del 2019 (abans de la pandèmia), xifra que va pujar a 272 durant el confinament (primer semestre del 2020), va baixar a 187 el segon semestre (sortida del confinament) i el primer semestre d'aquest any se situa el 180.

Així mateix, les peticions per a l'assessorament jurídic a dones víctimes de violència de gènere també han augmentat respecte abans de la pandèmia. El segon semestre de 2019 (abans de la pandèmia) van ser 138 les dones ateses, mentre que el primer semestre de 2021 han pujat fins a les 169. Durant el confinament, un total de 88 dones van sol·licitar aquest servei i al segon semestre de 2020 van ser 62.

Pel que fa al Servei d'Orientació i Atenció Psicològica, que s'ocupa tant de les primeres entrevistes, com dels seguiments, les altes i les urgències, els tècnics van atendre 222 dones el segon semestre del 2019 i el primer semestre del 2021 a 209.

El Servei dAtenció Social ha vist incrementat el nombre de dones ateses després del confinament respecte al període anterior. El segon semestre del 2019 van ser 172 i el primer semestre del 2021 s'han registrat 228 dones que han precisat atenció en aquest sentit. El primer semestre del 2020 (confinament) van ser 197 les dones ateses i el segon semestre 195.

MÉS FOTOS