ALICANTE | POLÍTICA

Alacant aprova els majors pressupostos de la història: 359 milions d'euros i 48 milions en inversions pluriennals

ELPERIODIC.COM - 16/01/2024

Toni Gallego, regidor d'Hisenda: “Són uns pressupostos amb inversions en tots els barris, amb 28 milions en ajudes socials, que sostenen la renovació dels grans servicis i avancen en la transformació de la ciutat"

El PP tira avant els comptes municipals de 2024 amb el suport de Vox i el rebuig dels grups d'esquerra

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant celebrat este dimarts ha aprovat per àmplia majoria els Pressupostos Municipals per a 2024, que ascendixen a 359 milions d'euro i que suposa un increment de 27,8%, respecte als prorrogats en 2022. El projecte ha sigut recolzat amb el suport dels 18 vots de Partit Popular en el Govern (14) i el suport dels quatre edils de Vox, enfront dels 11 vots en contra de PSOE (8), Compromís (2) i EU-UP (1).

El regidor d'Hisenda, Toni Gallego, ha defensat els comptes ressaltant que "són els de major quantia en la història de l'Ajuntament amb quasi 360 milions d'euros. Estos pressupostos són la manifestació tangible de la nostra dedicació a satisfer les necessitats col·lectives de la ciutat. Es tracta d'un pressupost per a continuar amb la transformació de la ciutat, abordant no sols aspectes físics, sinó també embarcant-nos en un viatge de digitalització, sostenibilitat i creació d'espais propicis per a sectors econòmics tradicionals i innovadors".

Servicis socials prepandèmia

"Són uns pressupostos que incrementen els servicis socials prepandèmia, mantenint tots els servicis que sense tindre a veure amb l'emergència covid hem adoptat com a mesura d'ajuda social sostinguda, fins i tot fent finalitzat la pandèmia de manera sostinguda fins i tot havent passat la pandèmia, per un valor de quasi 28 milions d'euros".

"Però, a més, es preveuen els recursos necessaris per a la modernització de l'administració local incloent tant el nou organigrama de direcció que ens fa lluitar en igualtat de condicions amb les grans ciutats espanyoles, com les noves places funcionarials per valor de tres milions d'euros. I, a més, donant cobertura a la principal demanda dels funcionaris públics per al seu desenvolupament, la carrera professional horitzontal després de l'acord aprovat en la taula negociadora que ha fixat l'import global i el termini d'aplicació, complint amb la llarga reivindicació i el compromís adquirit".

Sense l'ajuda de Sánchez

"El pressupost complix amb tots els requisits tècnics d'estabilitat pressupostària, límits d'endeutament i normativa vigent. L'elaboració del Pressupost s'ha realitzat malgrat la gran trava que estem patint tots els ajuntaments per part del Govern de Sánchez al no comunicar les transferències de l'Estat ni de manera prèvia ni en l'actualitat, en un clar atac a la ciutadania, ja que això no permet als Ajuntaments -base de la piràmide pública- destinar els creixements d'estes transferències a incrementar la despesa corrent i, per tant, millorar de manera directa els servicis públics, quan se sap que la recaptació nacional en IRPF i IVA ha pujat més del 22%. Serà perquè la majoria d'ens locals no són del signe de Sánchez i Montero? Del que estic segur és que si ho foren això no ocorreria", ha ressaltat Toni Gallego.

Grans contractes

"Encara amb eixe dèficit d'ingressos amb què ens castiga el Govern Central, hem elaborat uns pressupostos rècord, realistes i executables amb la major quantitat destinada als servicis a la ciutadania de la història, després de la renovació de les grans contractes. Totes les hem incrementades de manera substancial amb més de 50 milions dedicats a la neteja i recollida i tractament de residus, prop de 23 milions destinats al transport públic, quasi 15 milions en despesa elèctrica, que s'ha disparat en més d'un 70%, o més de 7 milions a cura de parcs i jardins, sempre pensant en les persones, pensant a defensar als més vulnerables perquè transformar esta ciutat no ha més objectiu d'incrementar el benestar de les persones que la conformem i això implica que ningú es puga quedar arrere. Ací els repte al fet que em diguen que van fer en els quasi tres anys en què van governar.

A més d'estes dotacions de servicis, hem realitzat una àmplia anàlisi de la gran diversitat de projectes potencials per a continuar amb la transformació de la ciutat, i després del mateix s'ha dut a terme una labor de planificació i transparència amb la remissió del document viu de les inversions previstes, aportant una fotografia en el moment de revisió de l'esborrany pressupostari i traslladant-lo a la lògica utilització de l'eina del préstec per valor de 48 milions d'euros per a poder executar inversions que per procediments i realització han de considerar-se pluriennals. Dins d'esta previsió s'ha tingut en compte que després d'este 2024 vindran altres posteriors que necessitaran també finançament pel que després de planificar este finançament en quatre exercicis hem tingut en compte el marge necessari per a futures dotacions pressupostàries d'endeutament, consumint en este exercici una part equilibrada del mateix per a esta anualitat.

En resum, no sols pressupostem una gran inversió en tots i cadascun dels barris d'Alacant, sinó que també queda garantida la seua cobertura econòmica en este i els futurs exercicis.

Renovació d'instal·lacions

Estes inversions tenen diferents vessants. D'una banda, afronten problemes bàsics de la nostra ciutat com l'ampliació del Cementeri Municipal, la remodelació oficina de la Policia Local a la Platja de Sant Joan, o la finalització de les obres de la plaça de Sant Blas, avinguda de Xixona o el parc de La Torreta.

D'altra banda, aborda el pla d'inversions en instal·lacions esportives que renoven les existents com la finalització de la remodelació del pavelló Pitiu Rochel i la seua reurbanització exterior, renovar l'Estadi d'Atletisme Joaquín Villar, renovar espais esportius des de camps de futbol (Tómbola, Garbinet, La Cigonya, Via Parc), fins a renovar poliesportius com la ciutat esportiva Antonio Vals o Santa Faç; passant per diverses inversions de millora en diversos pavellons municipals (Rafa Pastor, Nacho Novoa, Vicente Crespo i el Centre de Tecnificació Pedro Ferrándiz).

Transformació urbana

"També continuem amb la transformació urbana d'Alacant amb la reurbanització de l'avinguda de Niça, el parc inundable de L'Almadrava, les inversions en àrees industrials, o rehabilitacions en edificis com l'antic CEIP Antonio López Soria, o els antics cinemes ABBA6. Portem avant millores en tots els manteniments d'infraestructures (climatització, aigua calenta sanitària, asfaltat, voreres, senyalística, trànsit, i realitzem inversions en habitatge social començant a pal·liar la inversió zero de l'antic govern del Botànic a la nostra ciutat" ha explicat Gallego.

"Però ací no acaba tot. Complim amb la nostra dotació a Avant amb 2,7 milions d'euros en este 2024, aportant el necessari perquè es vaja fent realitat l'estació intermodal i el soterrament de les vies ferroviàries a la seua arribada a Alacant i avançar cap a eixe gran desenvolupament d'eixe Parc Central que tota la ciutadania espera. D'igual mode, també per a aconseguir el parc central. També disposem d'una bateria d'inversions a realitzar en menys de sis mesos que anirem dotant amb economies i alliberament de préstecs moltes de les quals coincidixen amb part de les esmenes plantejades pels grups de l'oposició", ha afegit l'edil.

Generant oportunitats
Gallego ha assenyalat finalment que "en definitiva, el veritablement important per als alacantins és que la ciutat continue la seua transformació, la seua evolució i no es paralitze. No farem el que ens demanen els grups d'esquerra de l'oposició municipal que és detindre la millora de la ciutat i posposar la seua transformació. Parar-ho ja no podran".

"Alacant s'està transformant en una ciutat més per als vianants, més agradable per als vianants, un lloc somiat tant per a fer turisme com per a treballar i viure, amb més arbres, corredors i zones verdes. Continuem transformant la ciutat per a generar oportunitats per a tots i que a Alacant es genere riquesa i ocupació. Estem transformant Alacant per a convertir-la en una ciutat desitjable i desitjada, una ciutat que siga un orgull per a tots els alacantins".

Rèplica de Gallego
Toni Gallego, en el torn de rèplica, ha enlletgit al grup socialista que no s'hagen assegut a negociar estos pressupostos, "quan si ho fan amb els separatistes de Bildu o Junts", i els ha enlletgit el "poc treball demostrat ja que la suma de les esmenes que han presentat -moltes d'elles són un curta pega de les de 2022- a penes sumen 73.000 euros". "Igual poden treballar perquè els seus companys de Madrid impedisquen que esta província siga la pitjor tractada en els Pressupostos Generals de l'Estat per tercer any consecutiu", ha replicat l'edil qui també ha recordat als socialista i membres de l'anterior tripartit que "en els seus pressupostos van destinar menys de 19 milions anuals a assumptes socials, enfront dels quasi 28 que figuren en els pressupostos per a 2024".

Tramitació pressupostària
El regidor d'Hisenda, Toni Gallego, ha mostrat la seua "gratitud amb Vox i Compromís per la seua col·laboració en l'elaboració inicial d'estos pressupostos i especialment a Vox per la seua continuació fins al final". L'alcalde, Luis Barcala, ha recordat que moltes de les esmenes rebutjades no cauen en sac foradat, sinó que poden anar ja incloses en el pressupost o han sigut mal plantejades. I ha lamentat un major debat sobre les propostes de l'esborrany. "Nosaltres estem molt satisfets d'estos pressupostos, d'haver obert un diàleg que ha realitzat qui ha volgut. I valorem que es treballe per Alacant".

En el tràmit previ a l'aprovació plenària, de les 225 esmenes presentades pels grups polítics, els tècnics municipals van rebutjar 157, passant a votació 68 en la comissió d'Hisenda (28 de les 101 presentades pel PSOE, 18 de les 60 de Compromís, quatre de les 26 d'EU-UP, 16 de les 26 de Vox i 2 del PP). D'elles, van ser rebutjades íntegrament en la comissió d'Hisenda les presentades pels tres grups d'esquerres, seguint avant 14 de VOX, més les dues presentades pel PP, que han sigut refrendades pel Ple. Moltes d'estes esmenes rebutjades han sigut recuperades per al debat plenari pels grups de l'oposició, sent rebutjades en la votació final.

Les grans xifres
Els pressupostos municipals per a 2024 aconseguixen els 359,26 milions d'euros, la xifra més elevada en la història del consistori, i que suposa un increment de 27,8% respecte a l'últim aprovat en 2022. El projecte contempla a més els comptes dels organismes autònoms municipals, de manera que el Patronat de Turisme comptarà amb un pressupost de 5,4 milions; el Patronat de l'Habitatge amb 5,5 milions; l'Agència Local de Desenvolupament amb 3,2 milions i el Patronat d'Educació Infantil amb 2,6 milions.

Quant al Pressupost General de 2024, l'increment experimentat respecte als comptes prorrogats de l'exercici 2022 ascendix en el capítol d'ingressos a 78.330.923,09 euros, la qual cosa en termes relatius representa el 27,88%, i a 85.798.951,44 euros en el de despeses, el 31,38%, a conseqüència que estos comptes presentaven una diferència positiva entre ingressos i despeses de 7,4 milions d'euros a causa de la realització de la pròpia pròrroga.

El Pressupost municipal per a l'any vinent contempla un ampli catàleg de noves inversions i iniciatives en tots els barris “per a continuar avançant en el desenvolupament i transformació de la ciutat i millorar la qualitat de vida dels alacantins, sense perdre de vista el suport social als col·lectius més necessitats”, segons ha destacat el regidor d'Hisenda, Toni Gallego. Així, entre les partides destinades als servicis públics bàsics destaquen les obres d'ampliació del cementeri municipal per 5,05 milions, la construcció del parc inundable L'Almadrava per 2,84 milions, la remodelació de la comissaria de la Policia Local a la Platja de Sant Joan per 3,03 milions, la reurbanització de l'avinguda de Niça-fase 2 per un milió i més de 4,3 milions per a inversions en districtes municipals i conservació de voreres i calçades. Un altre cos municipal de seguretat, el Servici de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (Speis) comptarà amb 1,1 milions per a la incorporació de nous vehicles d'extinció.

Àmplia renovació de les instal·lacions esportives
Quant a altres béns públics de caràcter preferent, els comptes municipals de 2024 inclouen 1,86 milions per a la construcció del pavelló poliesportiu de Tómbola en la seua primera fase; 1,14 milions per a reformar el pavelló Rafael Pastor, dins de l'ambiciós projecte de modernització de la Ciutat Esportiva al costat del Ric Pérez; 1,3 milions per a la reforma de la pista d'atletisme de l'estadi Joaquín Villar i altres tres milions d'euros per al manteniment i reparació d'instal·lacions esportives, entre les quals s'inclou l'enllumenat i la millora d'accessos al camp de futbol Antonio Solana en Villafranqueza i al Pavelló Pedro Ferrándiz. El projecte de Pressupostos preveu a més la millora d'accessibilitat en els guals per als vianants (640.393 €) i més de 1,2 milions per a reposició d'infraestructures viàries a la ciutat i en els polígons industrials de Les Talaies i Pla de la Vallonga.

Per a actuacions de protecció i promoció social es destinen entorn de 28 milions d'euros per a atencions de caràcter benèfic-assistencial; ajudes a grups amb necessitats especials, com a joves, majors, minusvàlids físics i tercera edat i mesures de foment de l'ocupació. Només per al Centre d'Acolliment de Persones Sense Llar (CAI) es consignen 1,32 milions i en ajudes socials de concessió directa 1,48 milions.

Aprovat el Pla Municipal sobre Trastorns Addictius
D'altra banda, el Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat el Pla Municipal sobre Trastorns Addictius 2024-2027, amb els vots a favor de l'equip de govern del PP i del grup municipal de Vox i les abstencions dels grups municipals del PSOE, Compromís i EU-Podem.

La regidora d'Educació, Mari Carmen d'Espanya, ha defensat en el Ple que este pla pluriennal, amb una vigència de quatre anys, “pretén ser una eina que ajude a la coordinació i implementació d'accions eficaces que l'Ajuntament d'Alacant es compromet a desenvolupar per a previndre o reduir els problemes derivats del consum de drogues i d'altres conductes amb capacitat de generar addicció, com el joc, les tecnologies o el consum de medicació amb finalitats narcotizantes, que s'incorpora per primera vegada en este pla”. El document establix diverses línies d'actuació centrades en els principals riscos.

En 2024 es destinaran 330.000 euros de pressupost municipal al desenvolupament d'actuacions emmarcades en este pla, als quals caldrà sumar subvencions de les regidories de Benestar Social i Participació Ciutadana a diferents programes socials i de participació relacionats amb esta línia d'actuació, així com el finançament extern a través de la subvenció de la Conselleria de Sanitat en matèria d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius per a entitats, que en 2023 va ascendir a 100.116 euros.

MÉS FOTOS