La UA acull els impulsors de la xarxa estratègica CLARIAH_ES
Té com a objectiu promoure la participació dels investigadors espanyols en les infraestructures europees CLARIN i DARIA
Avui i demà es reuneixen en la seu de la UA a la ciutat d’Alacant els representants de les institucions impulsores de CLARIAH-ES, una xarxa estratègica per a secundar i contribuir a la gestió i a la coordinació nacional dels Consorcis Europeus d’Infraestructures (ERIC, en les sigles en anglès) d’investigació: CLARIN (centrada en dades i processos digitals relacionats amb el llenguatge) i DARIAH (centrada en dades i processos digitals relacionats amb les humanitats digitals).
En concret, participen en aquesta reunió, a més d’experts de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes de la Universitat d’Alacant, representants de la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitateam, la Universidade de Santiago de Compostel·la, la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), la Universitat Complutense i el Consorci Barcelona Supercomputing Centre; al costat dels de la Universitat de Jaén, de Las Palmas de Gran Canària, l’Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE).
Durant aquests dos dies es departirà sobre la gestió del projecte, la infraestructura CLARIAH-ES, les eines de comunicació i difusió com també el full de ruta comú de totes les universitats participants.
L’objectiu de la xarxa CLARIAH-ES és promoure la participació dels investigadors espanyols en les infraestructures europees CLARIN i DARIAH amb la finalitat d’incrementar els projectes d’investigació, producció científica i millora del posicionament nacional i internacional en les àrees de les humanitats, arts i ciències socials.
En aquesta xarxa participen actualment 20 estats membres: Àustria, Bèlgica, Croàcia, Xipre, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Sèrbia, Eslovènia i Espanya. Actualment, CLARIN brinda accés fàcil i sostenible a dades digitals sobre el llenguatge (en forma escrita, parlada o multimodal) per a investigadors en ciències socials, humanitats i altres disciplines. CLARIN també ofereix eines avançades per a descobrir, explorar, explotar, anotar, analitzar i combinar aquests conjunts de dades, onsevulla que es troben.
En la Universitat d’Alacant es va constituir la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes com a Centre d’Humanitats Digitals l’any 2021. El Centre administra, al seu torn, el programa Labs d’Investigació en Humanitats Digitals i Intel·ligència Artificial aplicada a l’Espanyol i les llengües hispàniques, amb una atenció especial a Iberoamèrica. En l’actualitat, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes forma part del Centre CLARIN-K IMPACT.