100 rescatadors, 20 gossos i 50 víctimes participen en les 'Jornades Internacionals d'Actuació en Grans Catàstrofes'
Un centenar de rescatadors, 20 gossos i 50 víctimes participen hui i demà a Algemesí en les 'Jornades Internacionals d'Actuació en Grans Catàstrofes', organitzades pel Consorci Provincial de Bombers de València i l'ONG IAE Rescue.
La trobada simula un terratrèmol de magnitud 7 en l'escala de Richter, ambientat en dos escenaris de treball, amb múltiples víctimes i ferits de diferent gravetat. Fins a ací s'han desplaçat equips especialitzats de localització i rescat (USAR) de França, Portugal i Espanya. Els equips USAR espanyols estan formats per membres del Consorci i de voluntaris de l'ONG IAE.
El dispositiu segueix les pautes establides per INSARAG, l'organisme de Nacions Unides en cas de catàstrofes.
Una de les novetats de les jornades és que, per a la cerca dels atrapats, s'està utilitzant un dron amb doble càmera, una amb visió real i una altra amb sistema de termografia infraroja per a la localització de víctimes atrapades.
Les jornades es desenvolupen en dos escenaris. El primer està situat en el camp de pràctiques 'Danko' de l'ONG IAE, on s'ha constituït el Lloc de Comandament Avançat (PMA), és a dir, el centre d'operacions i adreça de la intervenció en el terratrèmol. El segon escenari està situat en l'antiga cimentera de Bunyol.
Tots els treballs estan sent retransmesos en temps real a nivell mundial a través de l'OSOCC virtual, la pàgina oficial de gestió de desastres de INSARAG, com si fóra una catàstrofe real.
"Aquestes jornades tenen com a principal objectiu posar en funcionament de forma coordinada a tots els mitjans implicats en la intervenció després d'una emergència d'aquesta magnitud", apunta l'inspector cap del Consorci, José Miguel Basset, que s'ha desplaçat fins a Algemesí junt al gerent, Josep Manuel Ballester, per a seguir de primera mà aquestes jornades.
Després d'una catàstrofe com el terratrèmol que s'està simulant, els efectius d'emergències es veuen desbordats, tant per la càrrega de treball, com per les dificultats que comporten.
Durant el desenvolupament del simulacre, cada equip USAR ha de treballar de forma autònoma, estant preparat per a localitzar les víctimes amb equips cinològics, confirmar la localització amb mitjans electrònics (mini càmera i vibràfon o TPL), accedir a les víctimes amb equips de trencament, atenció sanitària in situ i extracció dels atrapats a un lloc segur.