Més de 300 joves de l'Alfàs reflexionen sobre la violència de gènere en un taller impartit per la UNED
Més de 300 joves de l'IES L'Arabí de l'Alfàs del Pi participen aquesta setmana en uns tallers sobre noves masculinitats impartits per la UNED de Dénia, l'objectiu principal és contribuir a la prevenció de la violència de gènere amb adolescents posant la mirada en el paper masculí, visibilitzant una altra manera de ser home no vinculada a la violència i que afavoreixi les relacions basades en la igualtat, la llibertat i el respecte.
Aquesta activitat s'emmarca en la campanya "Pinta el món de taronja i deixa la teva petjada: posa fi a la violència contra dones i nenes", una iniciativa de Nacions Unides a la qual s'ha sumat per segon any consecutiu l'Alfàs del Pi, a través de les regidories d'Igualtat, Joventut i Educació i dels quatre centres públics d'Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.
El proper 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Aquest any, des de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi s'ha impulsat, en col·laboració amb la UNED de Dénia, la celebració d'aquest taller sobre identitats masculines amb el qual es pretén educar en valors, reflexionar sobre les diferències de gènere, identificar estereotips i rols que ens vénen imposats pel simple fet de ser home o dona, definir situacions de violència masclista i implicar els i les adolescents en el canvi social, dotant-los d'eines per actuar i relacionar-se de forma més igualitària i equitativa en la societat .
Segons ha destacat Genoveva Tent, regidor d'Igualtat, "el taller pretén obrir un espai per a la reflexió amb els joves sobre noves masculinitats perquè superin prejudicis caducs sobre el que és ser un home i afavoreixi les relacions de gènere igualitàries '. En aquest sentit, l'edil de Joventut i Educació, Isabel Muñoz, ha manifestat que "conscienciar de la vinculació que hi ha entre la masculinitat tradicional i la violència condueix als adolescents a fer-se preguntes fonamentals sobre el tipus d'home que volen ser o del tipus d'home amb el qual volen relacionar-se ".
En els tallers, en els quals estan participant més de 300 joves de 2n i 3r d'ESO, s'estan duent a terme diverses dinàmiques, en les quals s'aprofundeix en el treball personal individual per comprendre millor les diferents formes d'existir i relacionar-se. Impartits per Dolors Martínez i Marcos García, professors de la UNED de Dénia, es treballen maneres alternatives de masculinitat i s'aconsegueix que els joves es descobreixin com a subjectes que són capaços de transformar la societat.
Es tracta, en definitiva, d ' "ajudar els joves a alliberar-se de vells prejudicis perquè puguin viure la seva vida i les seves relacions de parella sense el fantasma del masclisme rondant sobre els seus caps", ha assenyalat Tent.
La passada setmana el Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut feia públics els resultats del Baròmetre 2017 de ProyectoScopio, en què s'observa que el 27, 4% dels joves entre 15 i 29 anys creu que la violència de gènere és una conducta normal , un estudi que confirma l'augment de la violència de gènere entre adolescents. Dades preocupants que fan necessàries accions de conscienciació com aquestes, dirigides a educar en valors ia prevenir i posar fi a la violència masclista.