elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alerta a les platges: els ofegats a Espanya es disparen un 21% en 2024 i ja van 138 morts, almenys 17 en la C. Valenciana

Alerta a les platges: els ofegats a Espanya es disparen un 21% en 2024 i ja van 138 morts, almenys 17 en la C. Valenciana
  • 2024 és el tercer pitjor any tenint en compte les dades d'entre gener i maig de la sèrie històrica

Les morts per ofegament no intencional a Espanya han augmentat un 21 per cent en els cinc primers mesos de 2024 respecte al mateix període de l'anterior, en produir-se la defunció de 137 persones entre gener i maig enfront de les 113 que es van donar en els mateixos mesos de 2023.

Al maig passat han perdut la vida en els espais aquàtics espanyols 33 persones, una més que en el mateix mes de 2023. La mitjana dels deu anys de la sèrie històrica, que recull l'Informe Nacional d'Ofegaments (INA) que elabora la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, col·loca a aquest mes en 20,6 morts per aquesta causa.

L'augment d'òbits per ofegament en els cinc primers mesos de l'any en 2024 en relació a 2023 es produeix per l'important creixement que es va donar al febrer (23 més que l'any passat) i març (8 més que en l'anualitat anterior).

D'aquesta manera, 2024 és el tercer pitjor any tenint en compte les dades d'entre gener i maig de la sèrie històrica, que comença en 2015, només per darrere de 2016, en què es van registrar 155 defuncions, i 2017, en què es van donar 141.

Quasi la meitat dels ofegaments, a Andalusia, Canàries i Galícia

Galícia és la Comunitat Autònoma on més morts en espais aquàtics s'han produït, nou, la qual cosa la torna a situar com el territori amb més ofegaments mortals en el que va de l'any, igual que va succeir el mes passat, en aquest cas amb 29 defuncions.

Andalusia ocupa el segon lloc de la llista de territoris espanyols amb més defuncions per aquesta causa, amb 22 casos en el que va de 2024 (tres es van registrar al maig), seguida de Canàries, amb 16 òbits en el que va d'any i cinc en el mes passat.

En conjunt, les tres Comunitats Autònomes van registrar 67 de les 137 defuncions durant els cinc primers mesos de l'any, un 49 per cent del total.

Catalunya acumula 13 morts per ofegament no intencional (4 en l'últim mes) i 17 la Comunitat Valenciana.

A la cua es troben Astúries, Castella i Lleó i Extremadura, les tres amb 7 defuncions en el que va d'any i 1 en l'últim mes, seguides de Balears (6 i 2), Castella-la Manxa (4 i 1), País Basc (4), Aragó (3 i 2), Regió de Múrcia (3 i 1), Cantàbria (3), Navarra (2) i La Rioja (1), mentre que en la Comunitat de Madrid i les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla no es té coneixement de cap mort en el que va de 2024.

15 ofegats aquest estiu a la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana continua sumant ofegats en les seues costes en una trista estadística des de l'inici de la temporada de bany, amb almenys 15 morts, els últims dos a Elx i un a Benicàssim.

Les morts a les platges es van iniciar a la fi de maig a Cabanes i ja hi ha hagut morts en nombrosos municipis com Nules, Benicàssim, Benissa, Calp, Oriola, Elx, Benidorm i Torrevella. Cas especial el de Guardamar del Segura, que en els últims dies ha hagut de lamentar quatre defuncions. En total,15 morts a les províncies d'Alacant i Castelló.

Més del 70 per cent van ocórrer en platges i rius

El 73 per cent dels ofegaments van ocórrer en platges (15 de 33) i rius (9). Altres quatre defuncions van esdevindre en piscines i cinc en altres espais aquàtics.

Respecte al sexe i edat de la persona morta, segueix la línia habitual dels mesos anteriors, sent la majoria homes, 26, el 78,8 per cent dels casos, de més de 55 anys (17).

Tres menors d'edat van morir al maig

En l'últim mes han mort tres menors d'edat, dues de les defuncions de fins a 3 anys i un d'entre 11 i 17 anys, la qual cosa eleva el nombre de morts d'aquest rang d'edat en set.

Altres cinc persones joves, tres d'entre 18 i 25 anys i dos d'entre 26 i 34, van morir en els espais aquàtics espanyols en el mes de maig passat.

La Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme informa a través del seu web de les dades del INA, mitjançant el Sistema Integrat de Gestió de Dades d'Incidències en el Mitjà Aquàtic (SIFA), i desenvolupa al llarg de tot l'any una campanya de prevenció d'ofegaments en el mitjà aquàtic, #StopAhogados, sense cap mena de suport públic ni privat.

Pujar