Alerta en els cÃtrics: augmenten les taronges amb plagues perilloses amb destinació a Europa
La Unió insisteix en la necessitat d'obligar a realitzar el tractament en fred en les importacions
Un estudi de LA UNIÓ de Llauradors revela que les intercepcions de cítrics amb destinació als mercats comunitaris, rebutjats per la presència de plagues perilloses, van augmentar de manera important durant l'any 2021 en Sud-àfrica, el seu país veí Zimbaue i Tunísia.
Concretament, les dades indiquen que Sud-àfrica passa de 20 intercepcions en 2020 a 54 en 2021 (+170%) i que curiosament el seu país veí Zimbaue creix de 2 en 2020 a la barbaritat de 53 en 2021 (+2.550%), xifra que podria significar que els productors sud-africans utilitzen aquest país per a desviar producció i generar confusió a fi d'evitar o relaxar el control sobre els seus cítrics. En aquest sentit, cal destacar que les importacions de cítrics de Zimbaue a la Unió Europea s'han elevat considerablement, de 39.187 tones en 2020 s'ha passat a 43.4450 fins a novembre de 2021, la qual cosa suposa un increment de l'11%. Tunísia és un altre dels països que augmenta alarmantment les seues intercepcions, després de passar de 7 rebutjos a 30 (+329%).
Cal destacar que el global del descens d'intercepcions de 2021 (-23%) es deu a la gran baixada d'intercepcions de plagues en cítrics procedents de l'Argentina (de 139 a 7), justificat per la paralització de les seues exportacions des d'octubre de 2020 a abril de 2021, després del tancament de fronteres i les majors exigències fitosanitàries i de control decretades per les autoritats comunitàries precisament pels problemes argentins amb les plagues.
Del total de 180 intercepcions, 114 (el 63%) corresponen a dos de les plagues més perilloses i lesives com són la Phyllosticta citricarpa (90 enviaments i el 50% de les intercepcions) o la Thaumatotibia leucotreta (24 enviaments i el 13% de les intercepcions), no presentes encara en la citricultura europea, i que podrien representar una autèntica catàstrofe la seua possible entrada.
Aquestes noves dades d'intercepcions són sens dubte molt rellevants per a la revisió de l'acord comercial entre la UE i l'Àfrica Meridional (on es troben les importacions de taronges de Sud-àfrica i Zimbaue) que s'està negociant en aquests moments i posen de manifest que no es fan bé les coses en aqueixos països per a controlar les plagues. S'ha demostrat a més que el 40% de les intercepcions de tota la campanya d'exportació d'eixos països se centra en els mesos on s'ha ampliat l'acord de reducció d'aranzels (octubre i novembre), just quan comença amb força la nostra campanya i que, per tant, faciliten les seues exportacions. Octubre és el mes clau perquè és on es produeixen un major nombre d'intercepcions.
LA UNIÓ considera que la Comissió Europea disposa ja de suficient informació per a prendre mesures i garantir unes mesures de control adequades per a les importacions de Sud-àfrica i Zimbaue. Entre elles, la més important, la del tractament en fred, per a evitar l'entrada de plagues tan nocives com la Thaumatotibia leucotreta i la seua expansió en la citricultura europea.
“Ja tenim suficient amb el Delottococcus aberie (Cotonet) importat de Sud-àfrica que estem patint ja en la major part del territori citrícola valencià i que ens causa greus pèrdues econòmiques als productors i un major esforç inversor a les diverses Administracions per al seu control i prevenció, com per a que ens entre una nova plaga”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.