Aldaia es prepara per a viure la seua festa més esperada: la centenària i emotiva “Baixà del Crist”
L'espectacle ha sigut declarat com a Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana
El municipi valencià d'Aldaia celebra aquest cinc d'agost el seu dia gran, perquè té lloc la “Baixà del Crist”, un espectacle que ha sigut declarat aquest mes de maig com a Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.
Amb més de cent anys d'història i origen religiós, està dedicada a la trilogia festiva del “Crist dels Necessitats”. Aquesta és un acte obert al públic que integra el ritual de la cultura valenciana del foc, el color i la pólvora, i en ella participen persones de totes les creences, cultures i condicions socials. A més, la passió per la festa es transmet de generació en generació en el municipi. La “Baixà del Crist” forma part del patrimoni immaterial o intangible d'Aldaia. És una expressió popular de la ciutadania, un acte col·lectiu en el qual mesclen religiositat popular, la festa del foc i tradició cultural.
La pólvora, el foc i la música caracteritzen la celebració
La cerimònia comença amb una processó de foc prop de les onze de la nit, el recorregut de la qual s'inicia en la parròquia de Salvador i Mare de Déu de la Saleta fins a arribar a l'església de l'Anunciació. Durant el trajecte la imatge és portada en camina pels Portadors de Crist, els Clavaris de Crist de cada any, l'Associació Corretraca Amics de la Va baixar i la ciutadania en general, que van disparant coets, la qual cosa aporta lluminositat i grandiositat a l'acte. També la música juga un paper essencial en aquesta festa, perquè un grup de músics interpreta pasdobles durant la processó. Finalment, quan la processó arriba al temple de l'Anunciació, els tiradors de coets es paren amb el foc encés, deixant passar la imatge de Crist per un túnel lluminós de llum i pólvora fins a la seua entrada a l'església, on es canten els gojos al patró.
Amb el pas del temps, “la Baixà del Crist” s'ha convertit en un acte molt multitudinari que ha anat creixent en participació ciutadana i publique assistent, sent una festa referent a la comarca del Horta Sud i la província de València. A més, l'Ajuntament col·labora en la festa, encara que és cert que hi ha hagut una desintitucionalización del fet religiós i “la Baixà” es considera a Aldaia un element consubstancial del seu patrimoni cultura immaterial.
D'altra banda, la pólvora és un símbol característic d'aquest espectacle en el qual s'utilitzen tres tipus de coets: coets normals (4 o 6 eixides), coets de colors (4 o 6 eixides d'un a tres canvis + coet bomber de dos canvis més candela), i “el coetot” de color de 12 eixides. L'ús del foc dona a la festa una diversitat d'expressions multisensorials que evoquen tradició, imatges, somnis, olors, tactes i companyonia.
La trilogia festiva dedicada al "Crist dels Necessitats"
En tractar-se d'una trilogia d'actes emmarcats dins de les festes patronals, després de la Baixà del Crist es produeix una manifestació de literatura poètica i composició musical al voltant del Crist els dies 5 i 6 d'agost. El dia 6 a les 21.00 es realitza una processó del Santíssim Crist de les Necessitats carregada d'un fort simbolisme bíblic de gran significat teològic, en la qual desfilen personatges, símbols i representacions al·legòriques de la Bíblia, acompanyats de música i danses populars. Tots ells elements processionals que van ser importats a Aldaia de la festa del Corpus de València a mitjan segle XIX. Una vegada fet el camí processional i el Crist de les Necessitats arriba a la porta de l'església de l'Anunciació, la imatge del patró d'Aldaia és encarada davant l'Àngel que li canta el “Cant de la Carxofa”
Una composició musical religiosa en la qual un xiquet o xiqueta, denominat l'Àngel, situat a l'interior d'un artefacte amb forma de carxofa invertida. Poc abans de l'entrada de la imatge al temple s'obri la carxofa i un ‘angelet’ de blanca vestidura ix de dins i canta a Crist de les Necessitats, Glòria a Déu a dalt del cel, entre l'entusiasme i el fervor del públic que aplaudeix emocionat. La lletra de la Carxofa d'Aldaia originàriament es cantava en castellà, però a partir de 2001 els Clavaris de Crist van adaptar el cant al valencià, amb unes lleugeres modificacions que la fan més aldaiera.
La “Baixà del Crist” destaca per la implicació de les associacions locals en la festa, ja que participen un total de set: Clavaris del Crist dels Necessitats d’Aldaia, Associació de Portadors del Santíssim Crist dels Necessitats, Associació Corretraca Amics de la Baixà, Agrupació Local Municipal Foc Tradicional Aldaia i les entitats musicals Va unir Musical d’Aldaia, Banda Simfònica d’Aldaia i Banda de Cornetes i Tambors Santíssim Crist d’Aldaia. A més, s'ha dut a terme des de 1920 ininterrompudament, excepte durant els anys que va durar la Guerra Civil.
En definitiva, tots els elements que la componen l'han convertida aquest 2023 en Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana, elevant el seu protagonisme, ja que en 2010 va obtindre la distinció de Festa d'Interés Turístic Local.