Troben un tresoret procedent d'un taller d'orfebreria del segle VI A.C al jaciment de Santa Llúcia d'Alcossebre
El descobriment s'ha realitzat en la campanya arqueològica de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre, amb l'assistència tècnica de la Diputació de Castelló, i confirma la importància estratègica del jaciment i els seus vincles comercials
Avui s'han presentat els resultats de la setena campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment de l'ermita de Santa Llúcia d'Alcossebre, a càrrec de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebe, amb l'assistència tècnica del Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló. Els treballs, a càrrec d'un equip d'investigadors, estudiants i voluntaris, han tingut tres setmanes de durada i han suposat la troballa d'unes restes excepcionals: un conjunt d'objectes d'or corresponents a elements ornamentals molt luxosos, així com dues barretes d'or pur preparades per a l'elaboració d'altres joies. El conjunt està datat al segle VI AC i confirma la importància estratègica de l'assentament ja que tots els indicis apunten que el tresoret trobat podria pertànyer a un taller d'orfebreria que importaria bronze i or per manufacturar objectes i joies que es destinarien als mercats colonials fenicis del sud-est i sud peninsular. Gustau Aguilella, arqueòleg de la Diputació Provincial, ha explicat que "no coneixem precedents de troballes d'aquest tipus a tota la península ja que, si bé s'han trobat joies en altres jaciments, es tractava d'objectes personals i no procedents d'un taller com succeeix en aquest cas".
Aquests objectes s'enviaran pròximament a l'Institut d'Història del CSIC de Madrid per efectuar un exhaustiu estudi d'isòtops que permetrà localitzar la procedència exacta dels metalls utilitzats. Aguilella destacava que "tot l'estrat en el qual s'ha trobat aquest petit tresor està analitzat i esgotat, per la qual cosa pensem que no es trobaran més restes d'aquest tipus". La continuació de l'excavació aquest any ha permès documentar també els nivells corresponents a l'edat del bronze amb la recuperació d'alguns recipients de ceràmica quasi complets.
L'Alcalde Francisco Juan ha destacat que "aquestes troballes ens confirmen que comptem amb un dels jaciments arqueològics més important d'Espanya pel que, des de l'Ajuntament, seguirem apostant per posar en valor el nostre patrimoni i l'herència dels nostres primers pobladors. És un deure institucional però, alhora, suposa un atractiu cultural i turístic més". L'Alcalde ha recordat que "el proper pas serà habilitar un centre d'interpretació que permetrà donar a conèixer totes aquestes troballes tan importants".
L'edil de Cultura, Maria Agut, ha valorat "la col·laboració de la Diputació Provincial i també de l'Associació d'Empresaris d'Alcalà-Alcossebre en la manutenció de l'equip d'arqueòlegs durant les tres setmanes que dura la campanya".
L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre organitza visites guiades al jaciment i l'ermita de Santa Llúcia tots els dijous, dissabtes i diumenges de juliol i agost que permeten conèixer aquest espai únic que acaba d'incorporar un mirador panoràmic, fet que suposa un al·licient més descubrir-lo.