La muralla de l’Albacar del castell de Xivert llueix com nova gràcies a una inversió de 40 mil euros de la Diputació
La institució provincial ha efectuat la neteja de tot el llenç medieval i ha reconstruït els elements perduts al llarg dels temps
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, destaca que l’actuació consuma el compromís de l’equip de govern de José Martí de salvaguardar el patrimoni local
La Diputació de Castelló ha culminat aquest mes els treball de consolidació i restauració de la muralla de l’Albacar del castell de Xivert. La intervenció ha comptat amb un pressupost de 40 mil euros i ha servit per a posar en valor el conjunt arquitectònic i aturar el procés de degradació de la fortalesa, datada dels segles X-XIII.
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat en una visita recent al castell xivertí que l’actuació «ha tret de nou la millor cara del fortí» i ha felicitat a tot el poble d’Alcalà-Alcossebre «perquè el que un dia vam prometre, com era salvaguardar el patrimoni històric local i provincial, ha deixat de ser una paraula per a ser un fet».
Pel que fa als treballs de rehabilitació, aquests han consistit en la neteja dels elements vegetals que campaven als seus aires pels murs i, en una actuació més exhaustiva, en l’eliminació dels elements impropis i en la reconstrucció dels cossos primitius perduts al llarg dels temps. És el cas dels les estructures de pedra que protegien els fonaments o les tàpies de la part superior de la muralla. «En tot moment s’han respectat al màxim les restes constructives originals», ha subratllat la diputada. També s’han reconstruït les canalitzacions d’aigua per a evitar que les filtracions acaben per danyar les centenàries estructures.
El Pla Director, per 140 mil euros
Al mateix temps, l’àrea de Cultura avança en el procés de redacció del Pla Director del Castell de Xivert, un document que fixarà les actuacions en matèria de recuperació i dinamització de la fortalesa en els pròxims lustres. El preu de la licitació és de 140 mil euros.
La importància del castell resideix en la seua importància estratègica per a l’Ordre del Temple. Després d’un grapat de segles d’esplendor, és a partir del 1800 quan comença la seua decadència fins a quedar en l’oblit. No és fins al segle XX quan, gràcies a l’adquisició del recinte per part de la Diputació Provincial, comencen els treball de recuperació arqueològica i arquitectònica del castell, així com la difusió del seu valor com a referent cultural.