Signen l'escriptura de la primera parcel·la de la Reial Fàbrica
L'Ajuntament de l'Alcora ha donat el primer pas per a la recuperació de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda.
S'acaba de signar l'escriptura de compra-venda de l'immoble situat en l'Avinguda de Castelló, nombres 2 i 4, que passa a ser propietat municipal.
Es tracta d'una parcel·la de 440 m2, amb una part edificada i un xicotet pati annexe. Segons els últims estudis realitzats, aquesta parcel·la pertany a la primera fase de la Reial Fàbrica, que es va construir entre 1726 i 1727. Encara que té algunes modificacions posteriors, la seua estructura es correspon amb bastant precisió al plànol i alçat de façana de 1805, conservat a l'Arxiu Provincial de Saragossa, i a una fotografia de principis del segle XX que es pot apreciar, en gran format, al Museu de Ceràmica de l'Alcora.
Amb aquesta adquisició es posa en marxa un ambiciós projecte amb el qual l'Ajuntament de l'Alcora pretén rescatar i posar en valor un edifici emblemàtic per a la capital de l'Alcalatén i per a la història de la ceràmica de la nostra província, ja que en ell es troba l'origen de la indústria azulejera de Castelló.
Cal destacar que el Consistori està treballant en l'adquisició de la resta del solar, que té una superfície total de quasi 9.000 m2. En aquest sentit, l'alcalde, Víctor Garcia, ha manifestat que "s'està avançant" en l'adquisició d'una segona parcel·la, de 5.801 m2. "Estem estudiant la possibilitat d'adquirir-la mitjançant permuta per terrenys municipals", ha explicat.
Garcia destaca que "és molt important la implicació en aquest projecte de les diferents administracions, així com del sector industrial i altres entitats". I també "de la societat alcorina, que ha de veure en la Reial Fàbrica un dels elements que més ha influït en la configuració de la identitat de l'Alcora com a poble".