L'Alcora tancarà 2022 amb el deute més baix dels últims 16 anys
L'Ajuntament compleix els paràmetres i indicadors que avaluen la gestió econòmica i financera, com són l'estabilitat pressupostària, el pagament a proveïdors i el nivell de deute
L'Ajuntament de l'Alcora finalitzarà 2022 amb un deute de 2,8 milions d'euros (21%), la més baixa dels últims 16 anys. Així ho han anunciat l'alcalde, Samuel Falomir, i el regidor d'Hisenda i Promoció Econòmica, Robert Tena, indicant que “enguany es durà a terme una amortització de 800.000 euros de deute”.
El primer edil ha indicat que “la reducció del deute ha sigut sempre una prioritat d'aquest equip de govern per tal de garantir una bona situació econòmica que ens permeta reaccionar davant imprevistos i moments de necessitat com ha sigut el cas de la pandèmia”.
Falomir ha destacat que “gràcies a una gestió econòmica responsable, hem pogut compatibilitzar la disminució de l'endeutament amb les mesures per a fer front al covid, l'increment dels serveis que l'Ajuntament ofereix a la ciutadania i de les inversions per a continuar transformant l'Alcora i estimulant l'economia local”.
En altres projectes en marxa o recentment finalitzats, l'alcalde ha citat la renovació del carrer Enrique Grangel Girona, una de les principals artèries de la localitat, la millora i modernització del polígon industrial Foies Ferraes, la construcció de 2 noves zones verdes i d'esplai (Camí Nord i Corts Valencianes), la remodelació del parc Jardins de la Vila, la renovació del passeig del Carrer Viver i creació d'una zona infantil, la construcció d'una piscina al paratge de Sant Vicent, etc.
A més de grans projectes, Falomir ha posat en relleu “les xicotetes obres del dia a dia que serveixen per a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes”, per al que -segons apunta- “són fonamentals contractes com el de manteniment de vies públiques i camins i el de senders, tots dos pioners al nostre municipi”.
Per part seua, Tena ha recordat que “la llei permetria arribar a un percentatge màxim d'endeutament del 110% sobre els drets corrents liquidats” i que “l'equilibri idoni per a un Ajuntament com el nostre vindria a estar en un 40%”, per la qual cosa, “amb un endeutament del 21%, tancarem l'any amb una òptima situació financera”.
Així, el regidor ha ressaltat que “l'Ajuntament de l'Alcora compleix els paràmetres i indicadors que avaluen la gestió econòmica i financera, com són l'estabilitat pressupostària, el pagament a proveïdors i el nivell de deute”.
A més d'una “gestió eficient” dels recursos propis, Tena ha posat en valor “la capacitat de l'equip de govern per a aconseguir fons d'altres administracions, així com del sector privat”, fet que “ens ajuda, en gran manera, a avançar en el model que va arrancar en 2015 -i que en els últims anys ha agafat un gran impuls- per tal de donar compliment als reptes de present i futur de la nostra localitat”, que s'inclouen en el pla “l'Alcora 2030”.
En aquest sentit, el responsable d'Hisenda ha assenyalat que “el 73,7% de les inversions incloses en el pressupost municipal de 2022 estan subvencionades”. Els projectes del pla Edificant -millora i ampliació de l'IES Ximén d'Urrea i construcció d'un gimnàs al CEIP Grangel Mascarós-, la rehabilitació i valorització de la zona fundacional de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda, la creació d'una plaça i un parc caní als voltants de l'IES Ximén d'Urrea, la construcció de pistes de pàdel i altres millores en infraestructures esportives... són algunes de les actuacions previstes per a enguany que comptaran amb fons provincials, autonòmics i estatals.