elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora

L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora
  • La ciutat ha viscut aquest Divendres Sant el seu acte més multitudinari

Galeria de fotos
Rompida de l'Hora d'Alcora 2022
Rompida de l'Hora d'Alcora 2022

L'Alcora torna, un altre any més, a retrunyir al so dels seus tambors amb l'emotiva i multitudinària Rompida de l'Hora, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

I és que la Setmana Santa i la Pasqua es viuen en la capital de l'Alcalatén de forma molt especial, amb el tambor i la sentiment com a protagonistes. Així, al migdia d'aquest Divendres Sant, més de 1.000 tambors i nombrós públic esperaven amb expectació i en silenci en la plaça d'Espanya, plena fins a la bandera.

Aquest 2022 l'honor de donar els quatre colps inicials ha sigut per al conegut actor Víctor Palmero, Trencador d'Honor 2022. El conegut actor de sèries com La que se Avecina, oriünd de la veïna Onda, ha donat els quatre tocs de tambor a les 12 hores en punt, quan les campanes del ‘Repés’ han anunciat les dotze del migdia,  trencant així el silenci.

Després dels seus primers quatre tocs, el rugir del miler de bombos i tambors li ha començat a seguir, iniciant el màgic rebombori que ha fet vibrar l'Alcora durant una hora, emocionant als presents i als qui es trobaven en la rodalia, en el que és una esplendorosa manifestació sonora del dolor per la mort de Crist, recreant amb els seus redobles els tremolors que va patir la Terra quan Jesucrist va morir.

De nou, un any més, la Germanor del Santíssim Crist del Calvari i l'Associació Cultural l'Alcora Tambor han tornat a organizar aquest acte que fa tres dècades va iniciar un grup de joves del municipi. Una Rompida de l'Hora que va ser la pionera en la Comunitat Valenciana i que ara enguany s'ha pogut viure en tota la seua esplendor després del silenci pandèmic, encara que mai ha deixat de sonar, perquè les dues últimes edicions, malgrat la pandèmia, es va celebrar 'des del balcó'.

Després de la rompida, en la qual ha sigut present ha sigut present la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, s'ha dut a terme la processó dels tambors, capitanejada pels estendards de les confraries i seguida pels estendards i banderes de la resta de confraries participants.

Ha discorregut per diferents carrers del barri antic de la localitat fins a arribar a la plaça de l'Església, on el rector ha acollit a tots els tamboriners pronunciant unes paraules a manera de reflexió, recordant el significat del Divendres Sant. Posteriorment, el propi sacerdot ha tornat a donar principi al soroll dels tambors.

A més de per el seu vessant cultural i tradicional, la Rompida destaca també per la seua faceta solidària. Enguany s'ha celebrat en benefici de l'associació local Pas a pas i de les persones damnificades per la invasió russa d'Ucraïna. Així, hui, els tambors i bombos han sonat amb més força, si cap, per a demanar la tan desitjada i necessària pau.

Festa del Rotllo, d'Interés Turístic Provincial

El Dilluns de Pasqua, l'Alcora viu una altra de les celebracions més destacades i que més gent congrega és la Festa del Rotllo, declarada d'Interés Turístic Provincial. És un dels dies ‘grans’ de la capital de l'Alcalatén i una de les seues les tradicions més significatives, que enguany compleix 266 anys d'història.


La tradició popular marca l'inici d'aquesta romeria a mitjan segle XVIII quan una terrible sequera assolava els cultius de l'Alcora. Davant aquesta situació, el Consell Municipal va determinar enviar una romeria de xiquets de fins a set anys d'edat a l'ermita de Sant Cristòfor perquè, des d'allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat. Al cap d'uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns van descobrir un riquíssim brollador d'aigua, la Font Nova. 

Actualment, la Festa del Rotllo rememora aquest fet. La “Romeria del Rotllo o d'Infants”, que discorre des de l'església parroquial fins a l'ermita de Sant Cristòfor, va seguida de tots aquells que desitgen participar. Als romers se'ls obsequia amb una cinta commemorativa de la festa i un rollito de massa de farina, miniatura del qual dona nom a la celebració.

Arribats a l'ermita se celebra una missa i, a continuació, es duu a terme un esmorzar en els limítrofs de l'ermitorio en el qual són típiques les truites d'espàrrecs o alls tendres i la tradicional bonica. Els jocs infantils i les parades completen l'estada a la muntanya.

Quan finalitzen els actes en Sant Cristòfor, els romers baixen al poble. A l'arribada a la porta del Calvari els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música, la 'Colla de Gegants i Cabuts' i els ‘angelets’, xiquets menors de tres anys que són vestits per a l'ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets. Junts es dirigeixen fins a la parròquia on es procedeix al repartiment dels rotllos, beneïts el dia anterior.

Aquestes festes tradicionals continuaran, a la vesprada del Dilluns de Pasqua, a les 19.30 hores, amb l'orquestra Avalanxa que amenitzarà la festa en la plaça Espanya. Fe, tradició, música, alegria, colorit… un dia per a viure l'essència d'una festa original i gaudir d'un ambient obert i acollidor.

La Dobla

I l'endemà, dimarts després del Dilluns de Pasqua, arriba la Dobla, una festivitat que se celebra en honor al patró de l'Alcora, Sant Cristòfor, i està lligada a la del Rotllo. 

En senyal d'agraïment per la pluja concedida, el Dimarts de Pasqua es va tornar a eixir en romeria cap a l'ermita. Els alcorinos dobleguen, així, la festa, i és que, en l'actualitat, es manté la tradició de pujar fins a Sant Cristòfor i passar el dia en les pinedes del paratge. És costum, a més, repartir els rotllos sobrants del dia anterior, que es trossegen en quarts.

Les emotives processons, el Pelegrinatge per les Ermites, que cada any recorre les principals ermites de la localitat, les exposicions en la Real Fàbrica i el Museu de Ceràmica… són altres esdeveniments destacats dins de la programació de Setmana Santa i Pasqua 2022. 

Pasqua Taurina del 22 al 24 d'abril

Amb les festes, arriba la Pasqua Taurina del 22 al 24 d'abril, amb la qual els bous en córrer tornen a l'Alcora, però també la Fonda Gastronòmica organitzada per Hosturialc. Hi haurà també actuacions musicals en la carpa dels Jardins de la Vila, tardeos i activitats infantils. 

I com a colofó, la festivitat de Sant Vicent, amb l'antiquíssima romeria a l'ermita, la tradicional Mocadorà, recuperada en 2002 per la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén i els barris de l'Alcora, el concert de l'Agrupació Musical l'Alcalatén, ‘Gegants i Cabuts, ‘dolçaines i tabals’.

MÉS FOTOS
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 2)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 3)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 4)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 5)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 6)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 7)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 8)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 9)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 10)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 11)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 12)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 13)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 14)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 15)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 16)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 17)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 18)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 19)
L'Alcora retrunyeix al ritme dels seus tambors en la Rompida de l'Hora - (foto 20)
Pujar