L'Alcora presenta la campanya ‘Trau el poal al brancal’ per a incentivar el reciclatge i complir amb la normativa
La capital de l'Alcalatén posarà en marxa un nou sistema de recollida amb un doble objectiu: afavorir el reciclatge i aconseguir que la taxa que hauran de pagar els veïns, per llei, siga el més baixa possible
En paraules de l'alcalde, Samuel Falomir: “Com més reciclem, menys pagarem i més contribuirem a la protecció del medi ambient”
L'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, ha presentat aquest matí la campanya de comunicació i sensibilització ‘Com abans. Trau el poal al brancal’.
Es tracta d'una iniciativa destinada a informar la ciutadania sobre el nou sistema de recollida de residus que es posarà en marxa en la localitat. Un sistema que, com ha explicat Falomir, s'implantarà de manera progressiva, començant el 6 de maig al barri de Sant Jaume, també conegut com del camp de futbol. S'ha escollit per ser una zona representativa del municipi: diversitat d'habitatges, edat de la ciutadania, comerços i IES. “Fer-ho d'aquesta manera, progressivament, ens permetrà conéixer les necessitats i les coses a millorar per tal d’adaptar el projecte a la resta de la ciutadania en un futur”, ha indicat el primer edil.
El model triat, conegut com a ‘porta a porta’, consistirà en què els veïns trauran al ‘brancal’/porta de casa 2 fraccions de residus, de manera separada: orgànica (restes de menjar) i resta (aquells que no són ni orgànics, ni envasos de cartó, plàstic i vidre, ni voluminosos i perillosos).
Els envasos de paper i cartó i vidre continuaran depositant-se en els contenidors situats al carrer i per a la recollida de residus voluminosos, l'alcalde ha recordat que l'Ajuntament oferix un servici gratuït els dimarts i divendres. A més, el municipi compta amb un ecoparc, que està obert de dimarts a diumenge.
“S'ha triat aquest model per ser un dels sistemes de recollida de residus domèstics que s'han demostrat més eficients fins al moment a l'hora de millorar la separació i, per tant, reduir la quantitat de residus que van a l'abocador”.
Entre altres avantatges, permetrà “millorar la separació de residus domèstics facilitant la seua eliminació o reciclatge, reduir les xifres de generació de residus per a aproximar-nos als objectius europeus, conéixer hàbits i necessitats de la ciutadania, possibilitant el pagament per generació, i ens corresponsabilitzarà amb la complexitat de la gestió dels residus”.
L'alcalde ha insistit en la necessitat de complir la normativa europea, estatal i autonòmica sobre la gestió de residus: “per a 2025 es requerix un reciclatge del 55% en pes de tots els residus arreplegats, per a 2023, el 60%, i en 2035 s'espera arribar al 65%”.
Sobre aquest tema, ha apuntat que, en l'actualitat, “a l'Alcora només se separen el 8’7% de residus municipals, molt per davall de la mitjana nacional del 22,2% i lluny dels objectius establits per la legislació vigent”.
“Tot això ens ha portat a actuar i buscar un nou model de gestió de residus per tal d’afavorir el reciclatge, d'una banda, i també per a aconseguir que la taxa que hauran de pagar els veïns i veïnes siga el més baixa possible”. I és que, cal recordar que, a partir de 2025, la llei obligarà a tots els ajuntaments a cobrar a la ciutadania una taxa per la recollida i gestió de fem. Una taxa que l'Ajuntament de l'Alcora mai ha cobrat. Segons la normativa, es tracta d'aplicar el principi de “qui contamina paga”, de manera que la taxa haurà de ser pagada pel productor dels residus.
Així, “el que perseguim és la sostenibilitat ambiental i també l'econòmica a través de la gestió dels residus. La nostra responsabilitat és oferir a la ciutadania les ferramentes per a poder aconseguir els objectius marcats per la legislació i per a reduir l'impacte ambiental i econòmic de la gestió de residus”.
Un dels camins per a aconseguir aquests objectius -ha insistit l’alcalde- és “aprofitar les maneres de fer antigues: reutilitzar, reaprofitar, reduir, estalviar el consum i separar abans de tirar allò que ja no ens servix. D'ací el títol de la campanya”.
“Els canvis sempre costen al principi i la informació és fonamental. Per això, des de l'àrea de Medi Ambient hem preparat aquesta campanya de comunicació i sensibilització que inclou diferents accions: xarrades informatives, repartiment de material per a la separació domiciliària, educació ambiental a peu de carrer, servei d'atenció ciutadana per a resoldre dubtes, etc.”.
Per a concloure, Falomir ha destacat que “aquest és un repte de tots i totes, un problema global que necessita accions locals. Així, a més d'impulsar el sistema de recollida que considerem més eficaç i que més afavorix el reciclatge, també haurem de posar de la nostra part a nivell individual i canviar alguns hàbits diaris. Com més reciclem, menys pagarem. Així, serà bo per al medi ambient i per a la nostra economia”.