L’Alcora obri les portes del primer tram rehabilitat de la Reial Fàbrica amb el suport de la Diputació
La institució provincial ha aportat 50.000 euros per a la museïtzació de la nau dels forns i la seua reconversió en un centre de recepció de visitants
L’Alcora ha inaugurat aquesta vesprada la primera part rehabilitada de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, la vella manufactura que va vore nàixer ara fa vora tres segles l’actual sector ceràmic castellonenc. L’obertura d’aquest espai s’ha produït davant la presència del president de la Diputació de Castelló, José Martí, i altres autoritats de l’àmbit local, provincial i autonòmic. En aquesta primera fase presentada hui mateix s’ha recuperat l’esplendor de la nau dels forns moruns i s’ha adaptat com a centre de recepció de visitants.
Davant la importància del projecte, la institució provincial ha col·laborat en el rescat d’aquesta edificació del segle XVIII i BIC amb una aportació de 50.000 euros. Amb aquesta quantitat s’ha executat la musealització de tot el recinte, que aspira en un futur a convertir-se en un centre d'interpretació de la ceràmica. El pressupost global d’aquesta intervenció s’ha aproximat al mig milió d’euros gràcies a les aportacions de d’organismes públics i privats.
José Martí, que ha pogut contemplar el nou aspecte rejovenit de l’antiga ‘Fàbrica Gran’, ha expressat la seua «fascinació» pel resultat final de les obres. «Per a aquesta Diputació és un orgull que l’Alcora busque el ressorgir d’un dels seus emblemes més volguts i respectats. No podem oblidar que la seua importància sobrepassa els límits locals, perquè si hi ha una cosa certa és el Castelló del segle XXI no seria una realitat sense la Reial Fàbrica, vertader bressol de la indústria taulellera». El president ha assegurat que «compartim el projecte liderat per l’Ajuntament perquè dignifica el patrimoni històric i dotarà, en les seues properes fases, la fàbrica de nous usos que faran créixer l’interés turístic per l’Alcora i la província».
Durant el passeig per les instal·lacions ha estat acompanyats en tot moment per l’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i tècnics del Museu de Ceràmica de l’Alcora, qui han estat els responsables de detallar el projecte de rehabilitació de l’edifici, que celebrarà el seu tricentenari el 2027 amb la vista posada en la culminació de la recuperació per al poble de la històrica fàbrica.