elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa

L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa
  • L'Alcora rehabilitarà este edifici que ha marcat la història de la ceràmica europea, tota una joia en brut que molts encara no coneixen

En FITUR 2025, l'Alcora ha portat la seua història i tradició a l'escenari internacional amb un motiu especial: el 300 aniversari de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda. Aquest tricentenari no sols celebra el naixement de la ceràmica a la província de Castelló, sinó que també posa en valor tres segles d'art, esforç i orgull que han definit la comunitat de l'Alcora.

Així, la capital de l'Alcalaten busca continuar amb la rehabilitació d'este edifici que ha marcat la història de la ceràmica europea, tota una joia en brut que molts encara no coneixen.


Durant la presentació l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, i el regidor de Cultura, Patrimoni i Turisme, Carlos Esteban, van desvelar la imatge oficial del tricentenari. Aquest disseny, carregat de simbolisme, honra les generacions que han mantingut viva la tradició ceràmica del municipi i l'han portat a ser reconeguda arreu del món.

La imatge reflecteix l'essència de la Reial Fàbrica:

  • La "A" central evoca la firma característica del Comte d'Aranda, reforçant l'autenticitat i el llegat històric.
  • El color marró remet al fang, aquest material humil que, amb les mans dels artesans, es va convertir en art.
  • El lema “Reial Fàbrica, 300 anys, l'Alcora” reforça el vincle entre el passat i el present, recordant que la fàbrica no és només història, sinó el cor viu del municipi.

“El tricentenari de la Reial Fàbrica és més que una data històrica; és una oportunitat per a projectar al món l'essència de l'Alcora, el seu art i la seua capacitat de reinventar-se sense oblidar les seues arrels”, va destacar l'alcalde, Samuel Falomir.

Samuel Falomir durant la presentació
Samuel Falomir durant la presentació

Recuperació i posada en valor: el renaixement d'un llegat ceràmic a l'Alcora

Des de 2017, l'Ajuntament de l'Alcora ha treballat amb dedicació per a retornar a la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda l'esplendor que va tindre fa segles. Aquesta fàbrica, fundada en 1727, no sols va marcar l'inici de la indústria ceràmica a Espanya, sinó que també es va convertir en un símbol d'excel·lència, portant el nom de l'Alcora al més alt del panorama ceràmic europeu i internacional.

El primer gran pas en aquest camí va ser l'obertura, en 2022, de la Nau dels Forns, un espai monumental construït entre 1798 i 1805. Aquest lloc, que va deixar de funcionar en els anys 70, s'ha transformat en un punt de trobada per a aquells que desitgen explorar les arrels de la ceràmica i submergir-se en la riquesa del patrimoni industrial de l'Alcora.

Amb el suport de fons del Govern d'Espanya i de la Unió Europea, l'Ajuntament continua amb nous projectes que busquen preservar i compartir aquest valuós llegat:

  • Rehabilitar la zona fundacional, el cor on va començar tot fa 300 anys.
  • Convertir la nau BIC en un espai polivalent, dissenyat perquè cada visitant puga viure la història de la fàbrica de manera immersiva, connectant passat i futur.

Aquests projectes no són només una aposta per la conservació del patrimoni, sinó també un homenatge a l'esperit de les generacions que van fer de l'Alcora la cuna de la ceràmica. És una mostra del compromís de tot un poble per a mantindre viva la seua història i compartir-la amb el món.

Ceràmica, història i natura: la riquesa turística de l'Alcora

A més de commemorar el tricentenari de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda, l'Alcora ha posat en valor la seua variada oferta turística, que combina història, cultura, natura i tradicions vives.

La capital de l'Alcalatén és un lloc que sorprén per els seus encisadors racons urbans, ermites, monuments històrics i una sèrie de paratges naturals que conviden el visitant a submergir-se en la tranquil·litat de l'entorn. A això s'afegeixen festivitats carregades de tradició i un ric llegat cultural que fa de l'Alcora un destí únic.

Entre els seus principals atractius destaquen:

  • El Museu de Ceràmica, amb col·leccions que narren l'evolució de l'art ceràmic, des de les peces tradicionals de la Reial Fàbrica fins a creacions contemporànies del CICA.
  • El Castell de l'Alcalatén, una fortalesa d'origen islàmic restaurada que combina interés cultural i vistes privilegiades.
  • Paratges com Sant Vicent i Sant Cristòfol, ideals per al senderisme, activitats a l'aire lliure i moments en família.
  • Rutes com la Ruta de la Ceràmica, la Ruta del Patrimoni i la Ruta dels Murals Ceràmics, que connecten història, art i paisatge.

L'Alcora també és coneguda per les seues tradicions vives, com:

  • La Rompida de l'Hora, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
  • El Dia del Rotllo, amb més de 270 anys d'història.
  • Les jornades Al-qüra Medieval, que conviden a reviure el passat històric de la localitat.

Amb la seua participació a FITUR, l'Alcora convida els visitants a descobrir no sols l'excel·lència de la seua ceràmica, sinó també la màgia dels seus paisatges, la riquesa del seu patrimoni i l'autenticitat de les seues tradicions.

MÉS FOTOS
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 2)
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 3)
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 4)
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 5)
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 6)
L'Alcora celebra 300 anys de la Reial Fàbrica: l'origen de la millor ceràmica de tota Europa - (foto 7)
Pujar