La científica alcorina Elia Tomás serà la mantenidora de les Festes del Crist 2022
Treballa com a investigadora titular en la Unitat de Processos Biotecnològics de l'Institut IMDEA Energia i ha aconseguit un contracte Ramón y Cajal com a primera seleccionada en l'àrea de tecnologia química
Com alcorina, porta el nom de la seua localitat allà on va i torna a l'Alcora sovint per a visitar als seus familiars i amics
La científica alcorina Elia Tomás Pejó serà la mantenidora de les Festes del Crist 2022. Així ho han anunciat l'alcalde, Samuel Falomir, i la regidora de Festes, Vanessa Periz.
“És un honor comptar amb una dona amb una brillant trajectòria professional com és Elia per a aquest càrrec tan rellevant dins de les nostres festes majors”, han manifestat, destacant que “és molt important posar en valor i visibilitzar el talent femení i, en aquest cas, aflorar i donar a conéixer el treball de les dones en la ciència i la investigació”.
Cal destacar que Elia Tomás ha sigut la primera seleccionada en l'àrea de Tecnologia Química en l'última convocatòria de contractes Ramón y Cajal convocats pel Ministeri de Ciència i Innovació. La finalitat dels contractes Ramón y Cajal és promoure la incorporació de personal investigador amb una trajectòria molt destacada en centres d'I+D espanyols. És important ressaltar la gran competència per a aconseguir aquest tipus de contractes, ja que en l'última convocatòria es van concedir un total de 200 per a totes les àrees científiques, la qual cosa fa d'aquesta una convocatòria altament competitiva.
L'alcorina ha aconseguit aquest reconeixement per la seua àmplia experiència en investigació en el camp de la producció de biocombustibles i bioproductes a partir de residus orgànics. En les seues investigacions Elia estudia com produir combustibles menys contaminants i altres compostos biodegradables interessants per a la indústria oleoquímica (detergents, cosmètics, ceres, etc.). A més, com a matèria primera per a la producció d'aquests productes, utilitza residus de neteja de jardins o agrícoles com ara palla de blat i residus d'aliments, el que implica una alternativa molt interessant de valorització d'aquests.
Després de realitzar la seua Tesi Doctoral en el CIEMAT (Madrid) i treballar durant 3 anys en la Universitat Tècnica de Chalmers (Suècia), desenvolupa actualment la seua carrera investigadora en l'Institut IMDEA Energia (Madrid) on és investigadora titular en la Unitat de Processos Biotecnològics.
Elia és co-autora de més de 50 articles científics i ha dirigit 4 tesis doctorals. Ha sigut investigadora principal de dos projectes nacionals ja finalitzats i lidera actualment un altre sobre producció d'olis microbians. A més, presideix l'Acció COST YEAST4BIO “Llevats no convencionals per a la producció de bioproductes”, que involucra a més de 100 científics de 32 països i és finançada per la Comissió Europea.
Com a alcorina, porta el nom de la seua localitat allà on va i torna a l'Alcora sovint per a visitar als seus familiars i amics.