El pressupost municipal 2019 inclou una partida per al Centre d’Interpretació de La Sarga
El pressupost 2019 inclou una partida per a la redacció del projecte del Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres de La Sarga, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En concret, hi ha 25.000 euros per al projecte de rehabilitació i adaptació del Mas de La Cova on hi ha una àmplia zona que s'adequarà per aparcament. També es milloraran els accessos.
Recordem que l'ajuntament ja compta amb 260.000 euros per l'adquisició dels terrenys i que va arribar a un acord amb els propietaris. Actualment s'està pendent d'uns temes d'escripturació per part dels propietaris per poder formalitzar l'acord.
La regidora de Patrimoni i Turisme, Lorena Zamorano, indica que «Tenim un bé Patrimoni de la Humanitat com són les pintures rupestres de la Sarga, que contenen a més elements únics en el món. Per tant, és una obligació ,ja no sols la conservació sinó fer difusió a tots els nivells, en aquest punt cal destacar la llavor que està fent-se per part del museu arqueològic pel que fa a divulgació científica però també com a model de dinamització del recurs patrimonial, que sempre es posa com a exemple de bones pràctiques i sostenibilitat en fòrums professionals. Amb el Centre d'Interpretació veurem culminada una tasca de posada en valor d'un recurs patrimonial únic al nostre territori que farà a més de focus dinamitzador a nivell turístic de les pintures».
PINTURES DE LA SARGA
Les pintures rupestres estaven en un 'espai 'sagrat' dels primers Neolítics que van habitar la vall del riu d'Alcoi (zona d'Alcoi, Cocentaina i Muro). Era un lloc on es feien diferents cerimònies, i que es podria comparar en el que ara seria un santuari on es fa una romeria i processó, on es va per motiu religiós però també social.
Van ser descobertes oficialment l'any 1951, dos anys després de la inauguració del Museu Arqueològic Camil Visedo d'Alcoi, van ser realitzades a l'època del Neolític, pels primers que van arribar a aquesta zona fa uns 7.000 anys, van ser els primers agricultors-ramaders, ja que fins aquell moment hi havia caçadors-recol·lectors. Després d'arribar a Dénia, van anar cap a l'interior fins a arribar a la vall del riu d'Alcoi, portant llavors i animals domesticats. Cal remarcar que abans de 1951 probablement els habitants de la zona ja coneixerien les pintures per manca de cultura no les podien classificar com prehistòriques i com tantes altres coses deien que «eren pintures dels moros».
Pel que fa a les pintures es poden veure tres estils a diferents zones, com el macro esquemàtic, el llevantí i l'esquemàtic.
(En aquest enllaç teniu molta més informació tècnica: http://www.alcoi.org/export/sites/default/es/areas/cultura/museo/Sarga/descarga/La_Sarga_arte_rupestre_cuadernillo.pdf)