L’IVAM Alcoi indaga en els múltiples significats de la contemporaneïtat a través d’un centenar d’obres dels fons del museu
La mostra reuneix un total de 117 obres d’artistes com Bruce Nauman, Julio González, Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, Grete Stern, Dan Graham, Richard Prince o Sanja Ivekovic, entre altres
La directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Nuria Enguita; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, Raül Llopis; la comissària de l’exposició, Diana Guijarro, i la directora regional del centre d’Alacant de Fundació Banc Sabadell, Ana Ponsoda, han presentat la mostra ‘Un contínuum comú indefinidament llis. Projeccions sobre la contemporaneïtat en la col·lecció de l’IVAM’, que s’obri hui al públic a la seu alcoiana del museu.
“El fil conductor que articula aquesta exposició gira entorn del concepte de la contemporaneïtat: com ens podem acostar a aquest terme i la seua complexitat, per mitjà de la narrativa que es configura amb la selecció de peces de la col·lecció de l’IVAM, si s’entén aquesta col·lecció com una construcció històrica i social”, ha comentat la directora de l’IVAM.
La mostra reuneix un total de 117 obres, procedents majoritàriament de la col·lecció de l’IVAM, d’artistes com Bruce Nauman, Julio González, Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, Grete Stern, Dan Graham, Richard Prince o Sanja Ivekovic, entre altres. “L’exposició ens convida a mirar les peces des d’una perspectiva molt més àmplia i complexa per a preguntar-nos qüestions: Quina és la funció del museu en el món contemporani? Quins són els mecanismes pels quals es mou? Quin paper exerceixen els artistes?”, explica Enguita. I, sobretot, “la qüestió ja no és definir què és la contemporaneïtat, el que és interessant és descobrir quan ho és”.
L’exposició compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, la representant de la qual, Ana Ponsoda, ha destacat en la presentació el compromís d’aquesta entitat amb l’IVAM, “un lloc de referència que aposta per exposicions de gran nivell i prestigi que fan que esdevinga referent en el panorama cultural, no només d’Alcoi i la Comunitat Valenciana, sinó també fora d’aquesta”.
El regidor de Cultura, Raül Llopis, ha destacat la importància de la col·laboració amb l’IVAM, “que s’ha materialitzat en set exposicions al llarg de quatre anys, que han consolidat plenament el projecte d’IVAM Alcoi”.
A través de les obres exposades, la mostra serveix per a reflexionar sobre la naturalesa de la institució museística (‘Quan falta alguna cosa, quan alguna cosa no hi és’), el paper de l’artista i la seua identitat (‘La contradicció com a principi’) i, finalment, les anticipacions de certs moviments que canvien les nostres respostes davant de l’art (‘Un lloc significa definir un camp’).
La comissària, Diana Guijarro, ha subratllat que “l’exposició s’interessa principalment en dos aspectes: els buits que hi podem trobar, i que ajuden a construir un relat alternatiu, i com desmuntar una narrativa lineal adscrita als discursos expositius, que va unida sempre a un principi i un final”.
La primera secció, ‘Quan falta alguna cosa, quan alguna cosa no hi és’, “serveix per a acostar la institució museística i traure a la llum altres formes de funcionament del museu”, explica la comissària. Per a fer-ho, s’ha generat una instal·lació ‘site-specific’ en l’espai de l’exposició on peces escultòriques com les d’André Derain dialoguen amb obres com ara ‘Cap de Judith’, de Markus Lüpertz; ‘Maqueta per a València’, de Per Kirkeby, o ‘Pierced Spiral’ de Robert Smithson.
En l’apartat següent, ‘La contradicció com a principi’, “ens endinsem en el tipus de model d’artista i en els corrents artístics al llarg de la història, sobretot analitzant el concepte d’identitat i de geni a través de peces com ‘The Critic Sees’, de Jasper Johns; l’autoretrat de Claude Cahun; la peça ‘Sobre els nous sistemes en l’art’ de Kazimir Malévich, o ‘The Designer’, de Käte Steinitz”, en paraules de Diana Guijarro.
Finalment, en la secció ‘Un lloc significa definir un camp’, “ens acostem als moviments artístics que han plantejat altres posicionaments del públic, a partir de la visió d’unes peces com ara ‘9 Objekte’, de Gerhard Richter, o la portada de la revista ‘Links’ de Cas Oorthuys”, conclou la comissària.
L’exposició ‘Un contínuum comú indefinidament llis. Projeccions sobre la contemporaneïtat en la col·lecció de l’IVAM’ romandrà oberta al públic fins al 12 de febrer de 2023 en IVAM Alcoi.