elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament d'Alcoi renovarà els merlets de l’enramada de la plaça d’Espanya

L’Ajuntament d'Alcoi renovarà els merlets de l’enramada de la plaça d’Espanya
  • En lloc de ser de fusta passaran a ser de polietilé, un material més lleuger i resistent

  • El pròxim any es pintarà tota l’Enramada per a les Festes en què es complirà el 750 patronatge de Sant Jordi

L’Ajuntament d’Alcoi està treballant perquè en les pròximes Festes de Moros i Cristians en Honor de Sant Jordi l’enramada tinga merlets nous. En concret es substituiran els 370 de la plaça d’Espanya, ja que la resta són metàl·lics. La Junta de Govern ja ha aprovat la memòria valorada de l’actuació.

Els merlets de l’enramada de la plaça d’Espanya són de l’any 1985, quan es va inaugurar aquest tram, estan conformats amb tauler de fusta DM de 3 cm d'grossària, amb una densitat de 600 kg/m3, sent aquest un material pesat que li suposa una càrrega afegida a suportar a l’estructura portant de l’enramada. L’any 2019 es van reparar i per al 2025 seran substituïts. El pressupost d’execució 15.363,61 euros.

La solució adoptada és la fabricació per emmotllament per bufat de les noves peces amb material de polietilé amb additiu. Aquest procés de fabricació és utilitzat per produir peces de plàstic buides. Desenvolupat en la dècada de 1930, el procés d'extrusió bufat ha evolucionat significativament, convertint-se en una tècnica fonamental en la producció d'envasos i components plàstics. La seua versatilitat, eficiència i capacitat per a produir peces de geometria complexa ho han posicionat com un mètode de fabricació essencial en indústries com la d'embalatge, automotriu, i productes de consum.

«Les Festes són un aparador tant amb la gent d’Alcoi com al públic que ens visita. Treballem per tindre els elements de les nostres Festes en les millors condicions, i que siguen tan segures com siga possible. Amb aquesta actuació, no només milloraran estèticament, a més al tindre un menor pes suposarà menys carrega per a l’enramada», ha ressaltat el regidor de Festes, Jordi Martínez.

Els principals avantatges de l'emmotlament de termoplàstics per extrusió bufat són:

• Producció de peces buides complexes: El procés permet obtindre geometries complexes amb seccions transversals variables. És un procés ideal per a produir botelles, contenidors, tancs i peces amb geometries intricades.

• Baix cost de motles: Els motles generalment són més simples i econòmics que els d'injecció. Això es deu a la menor pressió de tancament requerida, la qual cosa permet utilitzar materials més econòmics per als motles.

• Bona relació resistència-pese: El processament per extrusió- bufat permet produir peces lleugeres però resistents a causa de la distribució del material durant el bufat.

• Versatilitat en grandàries: El procés permet produir peces amb un ampli rang de grandàries, que va des de xicotetes botelles de pocs mil·lilitres fins a grans tancs de milers de litres.

• Mínim de línies d'unió: En el bufat es produïxen peces amb poques o cap línia d'unió, la qual cosa millora la resistència estructural de les peces, reduint els punts febles.

• Eficiència en l'ús de materials: La capacitat de reciclar el material de retallada i reprocessar-lo directament millora l'eficiència del processament.

• Flexibilitat en la producció: Els canvis de motle són relativament ràpids el que el que fa que siga adequat tant per a produccions en sèrie com per a lots més xicotets.

• Bona qualitat superficial: Mitjançant l'emmotlament d'extrusió- bufat es poden obtindre peces amb superfícies llises i brillants. A més, existix la possibilitat d'incorporar textures o patrons en la superfície del motle.

A més d’aquesta actuació que es durà per a les pròximes Festes de Moros i Cristians en Honor de Sant Jordi, l’Ajuntament d’Alcoi pintarà de nou tota l’enramada per a les Festes de 2016, any en què es celebrarà el 750 aniversari del patronatge de Sant Jordi.

ALTRES MILLORES QUE S’HAN FET

Enguany el castell ha sigut repintat i s'han dut a terme diverses reparacions i restauració de les parts que el necessitaven perquè lluïsca en tota la seua esplendor. Cal ressaltar que s'ha buscat recuperar el color original del Castell de fa més de 125 anys, acordant el to amb l'Associació de Sant Jordi, i deixant en acta el número de color, perquè en futur es tinga en compte per a mantindre-ho.

Recordem que l’any 2016 ja es van substituir els escuts de l’enramada per uns de tauler DM, un material més lleuger que l’anterior, un aglomerat elaborat amb fibres de fusta (que prèviament es van desfibrar i eliminar la lignina que posseïen) aglutinades amb resines sintètiques mitjançant forta pressió i calor, en sec, fins a aconseguir una densitat mitjana. Després van rebre un tractament hidròfug per a poder suportar les condicions exteriors.

 

Pujar