L'Ajuntament d'Alcoi realitzarà un programa d'exercici físic per a pacients oncològics
Els pacients derivats de l'Hospital Mare de Déu dels Lliris participaran en un programa especial de 6 setmanes prèvies a la seua intervenció quirúrgica en el Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre
L'Ajuntament d'Alcoi durà a terme un programa d'exercici físic centrat en el treballe de força principalment i en el cardiovascular per a pacients oncològics de l'Hospital Mare de Déu dels Lliris.
El programa pretén durant 6 setmanes desenvolupar 2 sessions presencials en grups reduïts en les instal·lacions del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre amb un tècnic de la instal·lació, Graduat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport especialitzat en l'àrea de la salut.
A més es pautaran exercicis per a dur a terme en el domicili i per compte propi altres dos dies per setmana.
Les activitats del Complex Esportiu Municipal es portaren a cap en grups reduïts d'entre 8 i 10 pacients i es coordinarà amb el departament d'oncologia i cirurgia de l'Hospital Mare de Déu dels Lliris.
El programa s'iniciarà prompte i es farà de manera contínua, cada setmana entraran pacients nous derivats de l'Hospital que realitzaran el programa durant 6 setmanes prèvies a la seua intervenció quirúrgica relacionada amb malaltia oncològica.
Cal ressaltar que s'ha demostrat mitjançant nombrosos estudis que una bona condició física i un nivell de força adequat és garantia d'afrontar amb èxit una intervenció quirúrgica oncològica i la seua posterior recuperació.
“Creiem en l'exercici físic com mig inqüestionable per a garantir la salut de la població i entenem els serveis públics com a vehicle per a aconseguir aquest fi”, explica el regidor d'Esports, Alberto Belda. L'edil afig que “evidentment aquest programa és possible gràcies a la gestió pública de l'Eduardo Latorre, que ens permet poder tindre aquest espai municipal per a diferents programes de salut que estan en marxa en l'actualitat o com el de recuperació física post-covid que duem a terme”.
PROGRAMES ESPECIALS
El Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre alberga diferents programes de salut, per un costat el programa d'Hidrocinesiteràpia, un programa per a xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les. El medi aquàtic es converteix en una activitat beneficiosa que incideix en el desenvolupament integral de la persona tant en l'àmbit psicomotor, cognitiu, lúdic, de relaxació, soci afectiu, com a nivell terapèutic. En aquest context, s'afavoreix la formació d'una unió espacial xiquet-mitjà, permetent la percepció de l'esquema corporal i afavorint el desenvolupament global. Tot això facilita una relació més profunda entre l'exterior i interior i intensifica les funcions augmentant les possibilitats de resposta motriu i sensorial. L'activitat aquàtica brinda als xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les la possibilitat de beneficiar-se de les propietats terapèutiques de l'aigua realitzant, amb l'ajuda del terapeuta i el familiar, una activitat pràcticament normalitzada molt diferent de la que pot realitzar en el medi terrestre.
Igualment, es duen a terme en el CEM Eduardo Latorre el PRONA i el PROMAR.
El programa PRONA o programa de natació adaptada, és dirigit a persones amb qualsevol mena de discapacitat però amb grau d'autonomia avançat. D'altra banda, el programa PROMAR o Programa de Mobilitat Articular, és un programa de salut adaptada per a persones amb mobilitat molt reduïda per als quals resulta necessària l'atenció personalitzada, basat en la mobilització d'articulacions i grups musculars. El programa es porta a cap d'una manera individualitzada a causa de les circumstàncies tan específiques d'aquest col·lectiu.
A més d'aquests programes, la instal·lació també compta amb els programes de natació terapèutica per a usuaris que necessiten un assessorament específic sobre malalties o patologies cròniques.
Així mateix, recordem que l'Ajuntament va dur a terme en aquest complex municipal el programa per a la millora de la Condició Física Post COVID-19. Entre les dues edicions del programa van participar un total 17 persones que havien desenvolupat seqüeles després de la malaltia. Tots ells, havien patit la malaltia en major o menor grau i presentaven un minvament de les seues capacitats físiques i respiratòries significatives. Després del programa la millora va ser notable. El programa va constar de huit setmanes d'entrenament i 24 sessions amb exercicis de força, cardiovasculars i respiratoris.