La justícia avala la gestió del Govern amb els sous d’Avalem Joves
El jutge dictamina a favor de l'Ajuntament d'Alcoi i reclama al Ministeri que retorne al consistori els 188.225,43 euros (més interessos) de la multa que es va veure obligat a pagar
El titular del Jutjat contenciós administratiu número dos d'Alacant ha dictaminat a favor del recurs interposat per l'Ajuntament d'Alcoi contra la resolució del Ministeri de Treball, motivada per una denúncia de Comissions Obreres (CCOO) sobre els salaris percebuts per les 195 persones contractades pel consistori en 2018 a través del programa Avalem Joves.
En una sentència esclaridora i contra la qual no cap recurs, el magistrat assenyala que el consistori va actuar correctament i va pagar els sous que corresponia a aquests joves, ja que “no és possible comparar al personal laboral amb funcionaris públics”, tal com va defensar des del primer moment el Govern municipal. El jutge subratlla, a més, que “les funcions exercides pels treballadors joves no tenen res a veure amb les que realitzen els funcionaris públics de l'Ajuntament d'Alcoi que, a l'efecte de mera denominació, ocupen els mateixos llocs”.
La resolució estima el recurs contenciós administratiu interposat per l'Ajuntament contra el requeriment de la Inspecció de Treball de 188.225,43 euros per a esmenar les suposades diferències de cotització en els contractes d'aquests treballadors i que el consistori es va veure obligat a pagar per a mantindre's al corrent dels seus deutes amb la Seguretat Social. Ara, la justícia reconeix a l'Ajuntament el dret al fet que se li retorne aquesta quantitat íntegra, així com els interessos generats, tal com es demandava.
Després de conéixer aquesta sentència, el regidor de Personal, Alberto Belda, subratlla que l'Ajuntament d'Alcoi ha actuat avalat pels informes tècnics i motivat per la defensa dels interessos econòmics del consistori. L'edil afegeix que “sempre hem pagat el que corresponia a aquests treballadors, en relació a les seues funcions i a les tasques que exercien”. Per aquest motiu, explica Belda, l'Ajuntament va decidir no abonar les diferències salarials que reclamava CCOO en una denúncia a la qual es van sumar des del Partit Popular i Guanyar.
L'edil aprofita per a recordar les crítiques abocades per tots dos partits de l'oposició sobre aquest assumpte. “Forma part de la seua estratègia de tergiversar la realitat per a convertir qualsevol cosa en una arma contra la gestió d'aquest Govern, sense importar-los realment ni l'interés ni el benefici de la ciutat”.
Segons Alberto Belda, “el PP ens ha acusat de ‘abandonar als joves’, quan aquest govern ha sigut el que més ha fet per a donar oportunitats a aquest col·lectiu amb tantes dificultats per a introduir-se en el mercat laboral, que és el que de veritat hauria de preocupar els populars”.
“Tal com les dades reflecteixen, moltes d'aquestes persones han tingut noves ofertes arran d'aquests contractes, que no s'entenen com una manera d'incrementar els recursos laborals de l'Ajuntament sinó com una eina per a col·laborar en l'aprenentatge i en la inserció professional d'aquests joves. El que vam fer va ser ajustar-nos al que marquen les bases d'aquestes subvencions i al conveni col·lectiu del personal laboral d'aquest Ajuntament, actuant sempre de manera correcta i legal. Afortunadament, no fem cas al que diu el PP i el temps ens acaba donant la raó”, afegeix l'edil.
Respecte a Guanyar i a la seua portaveu, qui va manifestar que no entenia per què l'Ajuntament portava aquest assumpte als tribunals i va acusar el Govern de pagar als treballadors “menys del que els corresponia” i de “faltar el respecte als drets laborals”, Alberto Belda respon que “sempre hem actuat des del més absolut respecte als treballadors, pagant-los en funció del treball que desenvolupaven i de les seues funcions. Enteníem que teníem raó i que s'havia actuat correctament segons els informes tècnics. Per això acudim a la Justícia, perquè és el que tota Administració està obligada a fer per a defensar legítimament els seus interessos i els de la ciutadania”.