elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juli Mira, La Degollà i Alejandro Soler, premis 9 d’Octubre del 2022

Juli Mira, La Degollà i Alejandro Soler, premis 9 d’Octubre del 2022
  • El Consell de Cultura va decidir els premiats després de realitzar la votació ahir dilluns 3 d’octubre

MÉS FOTOS
Juli Mira, La Degollà i Alejandro Soler, premis 9 d’Octubre del 2022 - (foto 2)
Juli Mira, La Degollà i Alejandro Soler, premis 9 d’Octubre del 2022 - (foto 3)

L’IVAM CADA Alcoi va acollir ahir a la nit la sessió de valoració i votació de les candidatures presentades per Comissions i Grups Polítics Municipals per als premis 9 d’Octubre 2022, resultants guanyadors, Juli Mira a títol individual, La Degollà, a títol col·lectiu i Alejandro Soler a títol pòstum, categoria que es va instaurar l’any passat.

La gala amb el Lliurament dels Premis 9 d’Octubre 2022, el concert de la Societat Unió Musical d’Alcoi i la lectura del manifest a càrrec de Natàlia Gisbert. Serà a les 12 hores del diumenge 9 d’octubre en el Teatre Calderón en un acte que serà presentat per la comunicadora, Neus Úbeda.
Aquesta és la cinquena edició que el Consell de Cultura decideix els premi. Van assistir a la reunió un representant de cada grup polític de la corporació municipal, així com un de cada una de les cinc comissions del Consell: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis. Podent votar cada representant com a màxim tres candidatures de cada modalitat atorgant la puntuació de 3 al primer, 2 al segon i 1 al tercer.

Tal com explica el regidor de Cultura, Raül Llopis: «Hi havia diferents propostes, i és que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals, però és evident que els elegits són clars mereixedors d’aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d’Octubre de l’Ajuntament d’Alcoi són molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia i com no, hem de destacar que aquests premis són decidits amb la participació del Consell de Cultura, on es proposen i es voten les candidatures».

En referència als premiats, cal recordar que Juli Mira nascut a Alcoi l’any 1949 és un dels actors més sòlids del panorama interpretatiu valencià. Al llarg d'una intensa i dilatada trajectòria, ha alternat el cinema amb el teatre i la televisió. Ha interpretat personatges, com a protagonista o secundari, en nombroses pel·lícules, sèries de televisió i telefilms. Prototip d'actor autodidacte, les seues innates qualitats expressives i el seu innegable magnetisme en escena li han permés desenvolupar un ampli registre interpretatiu en produccions adscrites a tota mena de gèneres. La seua afició interpretativa comença a aflorar en la seua etapa estudiantil, quan fa els seus primers passos com a actor aficionat en el grup de teatre Assalla. Posteriorment forma part del grup teatral La Cazuela, entitat fonamental de les arts escèniques a Alcoi amb la qual debuta en 1972 amb El retaule del flautista, publicada per Jordi Teixidor en 1968.

(CV Complet:
https://diccionarioaudiovisualvalenciano.com/wp-content/uploads/2018/08/juli-mira-moya.pdf)

El grup de Dolçainers i Tabaleters La Degollà va nàixer en 1989, intentant cercar una relació amb la música de Moros i Cristians. Tot va començar quan uns de quants festers alcoians de la Filà Realistes amb inquietuds musicals van decidir tirar endavant. Van formar un nombrós grup i es van iniciar en l’àrdua lluita del solfeig i la digitació. D’aquesta manera apareix el primer grup de dolçainers a Alcoi. Després d’aconseguir una consolidació evident dins del món musical de la dolçaina, el grup es llança cap a la incorporació d’altres estils musicals, sempre tenint com a punt de referència la dolçaina i el tabal, però incorporant altres instruments a la disciplina del grup com les tarotes, sac de gemecs,… En l’actualitat, entre el grup principal i l’escola, són prop de 60 persones els que integren l’estructura del grup. El seu recorregut els ha diferenciat per la implicació amb la memòria històrica del nostre país així com en la voluntat per oferir noves i millorades formes de transmetre-les. Al llarg de la seua història han oferit 5.300 actuacions.

Finalment cal destacar el premi pòstum a Alejandro Soler, nascut l’any 1946 va morir el 5 de gener de 2013. Els seus estudis artístics els va iniciar a l'Escola de Belles Arts d'Alcoi, a més va passar per la Escuela de San Carlos de València i pel Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona. Va viure una intensa carrera en les arts plàstiques, desenvolupada íntegrament a Alcoi.

En el món del teatre va col·laborar estretament amb La Cassola, dissenyant decorats, vestuaris i a vegades fins els programes de mà. Posteriorment va ser director artístic en una desena de pel·lícules d'autors com Carlos Pérez i Carles Mira. En moltes d'aquestes pel·lícules va participar el seu amic Ovidi Montllor.

El dissenyador alcoià es va encarregar de renovar l'escenografia del Betlem de Tirisiti quan el va assumir l'Ajuntament en la dècada dels huitanta, influint de manera decisiva en el renaixement d'una manifestació nadalenca típicament alcoiana que després obtindria la declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC).

El polifacètic artista també va destacar en el món dels Moros i Cristians. Alejandro Soler va ser el creador del Cartell de les Festes d'Alcoi 1991. En el món del disseny de les Festes de Moros i Cristians va marcar un abans i un després. Un dels primers càrrecs que va fer va ser el Sant Jordiet de 1976, Pedro Luis Riaza de la filà Ligeros. També l'alferecia mora de la filà Abencerrajes en 1980 va trencar tots els esquemes.En 1985 es va encarregar de la primera capitania mora de la filà Benimerines i a partir d'ací van vindre els seus grans èxits. Metalls, pells, banyes i teles brodades i adamascades són alguns dels materials que va introduir amb força a les seues increïbles esquadres de negres. Els seus bocetos són fàcilment identificables i únics. L'exotisme, les plomes i l'estil tribal predominen en les esquadres mores, mentre que a les cristianes destaquen els cascs, els metalls envellits i l'estil bèl·lic i salvatge.

Finalment cal dir que els actuals trages dels Reis Mags així com el disseny de la carrossa de l’Ambaixador Reial, també són disseny d’Alejandro Soler. Aquests trages es van estrenar l’any 2014 en un homenatge pòstum un any després de la seua mort.
Cal recordar que aquests guardons institucionals, el va crear l’Ajuntament d’Alcoi en 2016. En les anteriors edicions, es va donar el guardó a Joan Valls a títol pòstum en la categoria individual i a les Associacions de Veïns, col·lectivament, en la primera edició del 2016. En 2017, els guardonats van ser

Roman de la Calle i Faula Teatre, l’any 2018, Sol Picó i el Centre Excursionista d’Alcoi, el 2019 Jordi Raül Verdú i el Club d'Amics de la UNESCO, el 2020, José María Segura i els herois de la pandèmia, i l’any passat a Marisa Blanes, el CAEHA i Francesc Bernàcer.

 

Pujar