Alcoi recicla més en 2021 gràcies a la utilització del contenidor marró
Les dades indiquen que en l’any 2021 s’ha reduït en 530,81 tones els residus en contenidor gris, és a dir la resta, el que no es recicla i per primera vegada l’orgànica ha estat durant tot l’any recollint 307,69 tones
Durant aquest any 2021, s’ha continuat amb la tendència de reducció de residus que no es recicles, és a dir, els que van al contenidor gris, el de la fracció resto (on es barreja tot i és més difícil separar) i que es penalitzarà cada vegada més aquest tipus de residu, tant per part de les administracions autonòmiques i nacionals, amb els nous plans integrals de residus. S’han recollit 530.810 quilos menys en aquest contenidor.
Tot el que es replega en el contenidor gris, on van les restes, té un cost econòmic. Però el cost no només és econòmic sinó també mediambiental. Les restes per les quals es paga s'enterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que això genera. En canvi, els dels contenidors groc, verd i blau van a diferents plantes de reciclatge situades en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda i l'ajuntament cobra depenent del nombre de tones recollides, no obstant cal puntualitzar dues coses, la primera és que tot i el benefici econòmic que generat es treballa per la reducció de residus, especialment els plàstics, a més cal recordar que tot i aquesta compensació que aconsegueix l’Ajuntament, el rebut de la brossa no és suficient per a cobrir tot el servei, per aquest motiu, encara que cada any es recicla més no es pot baixar l’import del rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania.
Així podem destacar que s’han recollit un total de 307,69 tones en el contenidor marró, mentre que en els altres les xifres són molt similars a l’any anterior amb una xicoteta reducció deguda possiblement a la reducció del conegut com a ‘Packaging’ (Embalatgeque era excessiu en alguns casos. S’han recollit 68,34 tones menys de cartó, 10,31 menys en envasos i 1,18 menys de vidre.
«Recordem que aquest govern està clarament compromés en reciclar cada vegada més i separar les màximes fraccions possibles, contribuint a l’economia circular i per això estem desenvolupant un programa molt potent d’educació ambiental per conscienciar del tractament dels residus», destaca el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre.
Els 307.690 quilos de matèria orgànica, serà transformada en compost, que costarà menys diners tractar-la i a més a més s’evita que siga enterrada com a resto. L'ús d'aquest nou contenidor funciona amb clau per a garantir una correcta utilització. La ciutadania que vullga fer ús del contenidor, ha de sol·licitar-ho al telèfon 965537127 o el correu organic@alcoi.org. També s'arreplega l'orgànica a grans productors, com residències, mercats o menjadors escolars, els quals disposen d’un contenidor molt a prop o el servei porta a porta.
El regidor de Transició Ecològica, explica que el compostatge és una de les millors formes per a combatre la destrucció del medi ambient. “El compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l'aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d'efecte d'hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge que aquesta setmana s’ha certificat el seu adob per poder utilitzar-lo per a compost".
També cal recordar el servei gratuït de recollida de voluminosos al que simplement cal trucar al 900 101 843 i demanar cita perquè passen per la porta de casa a recollir qualsevol ‘trasto’ que no es dega llançar als contenidors com mobles o electrodomèstics. Cal ressenyar l’important augment de l’ús d’aquest servei passant de recollir 675,09 tones en 202 a 858,54 en 2021, és a dir 183,45 tones més.
Recordem que alcoi ha estat escollida com a ciutat pilot per a l’agenda 2030, perquè s’ha marcat entre d’altres, l’objectiu estratègic 4 que diu “fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular” amb els corresponents objectius específics de fomentar el cicle dels materials i reduir els residus, afavorint el seu reciclatge. «D’aquesta manera també estem estalviant energia i lluitant contra el Canvi Climàtic i evitant enterrar matèria que pot ser utilitzada de nou, generant economia circular. Tot amb consonància amb els ODS 11 Ciutats Sostenibles, 12 Producció i Consum responsable i 13 Acció pel Clima» ha conclòs, Silvestre.