Més de 3.500 estudiants participen en la campanya d'educació viària de la Policia Local
S'han dut a terme 133 actuacions en centres educatius
La Policia Local d'Alcoi, degana en tota Espanya en matèria d'educació viària, ha dut a terme al llarg del curs 2023-24 la seua tradicional campanya de formació i sensibilització.
Aquest curs s'ha continuat amb l'aplicació de la Lomloe que implanta hàbits de mobilitat actius, autònoms i saludables, garantint camins escolars segurs, fomentant una educació viària i la prevenció dels accidents de trànsit.
Igualment, la ciutat segueix amb l'aposta pel carril bici i les noves mobilitats pel que s'ha continuat adaptant les explicacions a aquests fets. Han experimentat amb noves activitats i continuat amb les iniciades en anys anteriors.
D'aquesta manera, han participat en 133 actuacions un total de 3.574 estudiants de centres d'Educació Infantil, Primària, Secundària i Educació Especial d'Alcoi (CP El Romeral, CP Sant Vicent, CP Horta Major, CP Miguel Hernández, La Salle, Salesianos San Vicente Ferrer, San Roque, San Vicente de Paúl, Santa Ana, Esclavas, Carmelitas, Arnauda, CPEE Tomás Llácer i IES Andreu Sempere). També ha participat com a novetat alumnat de l’Escoleta Infantil de la Zona Nord, així com la selecció absoluta de ciclisme de l'Aràbia Saudita que s'allotja i entrena a la nostra ciutat. Se'ls han explicat la normativa de trànsit d'Espanya.
Els continguts s'adapten als diferents cicles educatius. Enguany han continuat amb l'alumnat de 3 i 4 anys. Cal ressaltar que el passat curs va ser el primer que es van incorporar a la campanya d’Educació Viària. Han treballat amb vídeos, cançons, balls , jocs, i un xicotet circuit amb bicis sense pedals per a prendre contacte amb l'equilibri. Els de cinc anys han participat en el projecte propi de la “Fada de les normes”, la visita d'una Fada Policia que els atorga el poder d'assessorar les famílies, en matèria d'Educació Viària.
En Infantil i Primària els xiquets i xiquetes obtenen un coneixement dels diferents elements que componen l'entorn pròxim o les funcions de les normes i els senyals de circulació dirigides als vianants. Igualment, aprenen la senyalització vertical, el significat d'alguns senyals que han de coincidir amb les observables del seu entorn, el semàfor, els senyals dels agents i com han de comportar-se els vianants en l'entorn pròxim, la importància del respecte a les normes de circulació.
Com a principal novetat en infantil han practicat de manera individual el marcar el 112 en un telèfon, ja que li ho aprenien però després no ho sabien marcar, així com a demanar socors en cas de perill.
En els cursos de Primària, han fet un repàs a les normes com a vianants, ocupants de turisme, usuari d'autobús i s'explica com actuar quan anem acompanyats del nostre gos en aquests vehicles. També s'ha informat de tot el relacionat amb l'ús de patinets sense motor i iniciem la normativa per a ser conductor de bicicleta.
A partir de quart de Primària i especialment durant l'ESO s'ha incidit en la informació sobre els Vehicles de Mobilitat Personal, diferenciant entre els patinets amb motor o sense, la bicicleta i el ciclomotor.
També s'han centrat en l'ús de les noves tecnologies i com utilitzar-los de manera segura tant quan som vianants com quan anem en un vehicle i en els cursos de 3r d'ESO se subratlla a més la relació entre la velocitat dels vehicles i la supervivència dels implicats en accidents, les causes i conseqüències dels mateixos o els perills del consum d'alcohol i drogues.
Sobre el carril bici s'ha acostat als joves totes les novetats, especialment les relacionades amb VMP, bicicletes i patinets sense motor. S'ha concretat l'ensenyament de la normativa de la bicicleta en el nostre carril bici, parlant sobre les peculiaritats i perills que ens podem trobar específicament en el d'Alcoi amb imatges d'uns certs punts importants. Tota l'explicació va acompanyada de videoclips de moda, vídeos, jocs i ulleres de realitat virtual.
El regidor de Seguretat, Raül Llopis, incideix en «la implicació d'un dels cossos policials amb major experiència en Seguretat Viària de tot l'Estat. Aquesta formació als més xicotets de la casa, és bàsica no sols com a vianants i conductors del futur també perquè transmeten a casa els valors del respecte i l'apreciació de la pròpia vida i de la dels altres. La formació en educació viària s'adapta cada any a la realitat existent enguany s'ha tractat de forma específica el carril bici de la nostra ciutat».
Els responsables d'aquest equip de la Policia Local destaquen que les activitats programades des del departament d'Educació Viària per als centres educatius ha sigut positiva, l'ampliació de l'activitat per als tres i quatre anys ja ha estat impartida a tots els centres amb bons resultats, “continuem buscant noves activitats per a fer una Educació Viària divertida, adaptada als nous temps, a la mobilitat sostenible... Sense perdre l'essència del que és”.
Activitat complementària
La setmana abans de les Festes Moros i Cristians en Honor de Sant Jordi Màrtir han donat consells davant els possibles perills que es poden trobar els joves durant aquest esdeveniment: ús de petards, pèrdua de telèfon mòbil, consum d'alcohol i drogues, entrada en establiments públics, Punts Violetes, etc.