Els alcaldes de la Comunitat Valenciana es reuneixen per frenar la inflació i escalada de preus
Ximo Puig anuncia la pròrroga de la rebaixa de les taxes i preus públic i el Partit Popular es desmarca i proposa un bo-llum
El Consell prorrogarà la rebaixa d'un 10% a les taxes i preus públics ja rebaixats. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, a les jornades convocades per la Generalitat “Aliança Valenciana contra la inflació” en què han participat els municipis valencians, la FVMP i els agents socials, amb l'objectiu de posar en comú mesures per frenar l'escalada de preus.
En concret, aquesta mesura entrarà en vigor l'1 de gener i s'estendrà fins a finals del mes d'agost per lluitar contra la inflació: “Estem en un mar de dificultats i som conscients de la enorme complexitat de la situació. Això ens obliga a adoptar més accions i una resposta contundent cadascun dins de les seues competències”.
La trobada en què han participat alcaldes i diputats de diferents municipis s'ha discutit quines mesures es poden implementar per disminuir l'impacte de l'escalada de preus a la població. Els alcaldes de València, Alacant, Castelló i Elx han coincidit que la capacitat municipal d'intervenir directament sobre la inflació és limitada i que per això cal assolir acords, eliminar la burocràcia i la bretxa digital per accedir a les ajudes. Una de les reivindicacions més directes l'ha fet l'alcalde d'Elx, Carlos González, que ha demanat un fons extraordinari perquè els ajuntaments guanyen en capacitat de maniobra.
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha lamentat que els ajuntaments tenen les mans lligades a l'hora de revertir la inflació i ha lamentat que els alcaldes companys de taula no parlen clar: “Estem pegats i si resulta que en aquest debat diem que la Generalitat i el Govern d'Espanya ho estan fent perfecte, per què ens hem reunit?”.
Al debat s'han comentat les mesures municipals que s'han dut a terme, totes pal·liatives per reduir la inflació, com les ajudes al transport públic a València i Castelló o la congelació de taxes i impostos a l'Ajuntament d'Elx. En aquesta part de la xerrada, l'alcalde Barcala ha lamentat que s'estava fent “unes olimpíades de les mesures municipals” en comptes d'exposar la realitat.
L'alcalde de València, per la seua banda, ha rebutjat la idea de baixar impostos perquè els més beneficiats són els acabalats: “El gran impost és l'IBI sobre els propietaris i ells no són els més afectats per l'IPC. Qui més rebria la rebaixa seria qui més possessions té i, per tant, menys necessitat hi és”.
Per part seua, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reivindicat ajuda a un sector en concret que es veu molt perjudicat per la inflació, els costos energètics i el gas: el de les taulelleres del qual depenen 19.000 llocs directes i 60.000 indirectes en una població -la província de Castelló- de 500.000 habitants.
El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha destacat que el problema més gran al qual s'enfronten les administracions és la burocràcia i els tràmits per portar qualsevol acció en marxa. El president de la Diputació ha anunciat en aquesta cimera una injecció de 20 milions d'euros als ajuntaments de la província per combatre la inflació, partida que estarà inclosa al Pressupost del 2023 i que els diners es podran destinar tant a inversió com a despesa corrent.
Tal com els va avançar elperiodic.com, tots els municipis de la Comunitat Valenciana rebran una aportació del Consell el proper any, a través de quatre fons de cooperació, per combatre la inflació i promoure les inversions, impulsar el turisme, lluitar contra la crema espais forestals i frenar la despoblació.
En concret, la Generalitat està destinant 331,4 milions als municipis de la Comunitat Valenciana al llarg del període 2017-2023 a través de quatre fons: Fons de Cooperació Municipal (280 milions), el Fons per a Municipis Turístics (21 milions) , el Fons contra el Despoblament (20,4 milions) i el Fons de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal (10 milions), que tenen com a objectiu vertebrar territorialment la Comunitat Valenciana i impulsar el desenvolupament de les seues entitats locals.
El PP es desmarca i proposa un Bono-Llum
Tot i que hi ha hagut participació del PP a la Cimera a través de les alcaldies i diputacions en què governa, el seu president a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha anunciat que les administracions governades pel PP no s'uniran a l'Aliança contra la Inflació i ha criticat que el document servirà només com a “posada en escena que en res beneficiarà la petita economia i les famílies”.
Lamenta Mazón que el document només estableix obligacions per a ajuntaments i administracions però ni Generalitat ni Gover “assumeixen cap compromís concret” tot i que són “les administracions que més tenen previst ingressar per la pujada de la llum”.
Així ha proposat la posada en marxa d'un bon llum de 100M€ dirigit a micro pimes i autònoms i una central de compres d'electricitat unificada per als ajuntaments que alleugen la seua situació per l'increment dels costos energètics i la inflació.
En aquest sentit, Mazón ha recordat que la Diputació d'Alacant ja ha posat un fons de 9 milions d'euros que el proper any pujarà fins als 15 milions i que podria sumar-se a aquest bo llum. Les ajudes de la Generalitat serien fins a 4.000 euros i cobririen fins al 50% de sobrecost de llum i carburants el primer semestre de l'any que ve”.