El Castell d’Alaquàs celebra el seu XXII aniversari amb art, memòria i patrimoni
L’exposició ‘Estampes en Transició’ i la taula redona ‘Salvem les fotos’ marquen la commemoració del 28 de febrer
El Castell d’Alaquàs commemora el seu XXII aniversari com a espai públic amb una programació cultural de gran nivell. La inauguració de l’exposició ‘Estampes en Transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’, juntament amb la taula redona ‘Salvem les fotos. Entre el rescat patrimonial i la resiliència social’, van ser els actes centrals de la jornada del 28 de febrer, destacant la importància de l’art, la memòria i el patrimoni en la identitat del municipi.
Art gràfic al Castell: una col·lecció universitària de referència
L’exposició ‘Estampes en Transició’ té com a objectiu acostar el patrimoni artístic de la Universitat de València a la societat a través de l’obra gràfica de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, una de les més importants de l’art contemporani universitari espanyol. La mostra reuneix més de 100 estampes de destacats artistes valencians, espanyols i estrangers, organitzades al voltant de conceptes clau com lluita, amor, futur, paisatge, tradició, política o desigualtat, reflectint la diversitat i el compromís de l’art gràfic de la segona meitat del segle XX.
L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora de Cultura, Marta Murciano, la Vicerrectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, el comissari de la mostra, Felipe Jerez Moliner, el director de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Martín, i en representació de Caixa Popular, Elena Partal Bolsico.
Organitzada pel Vicerrectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alaquàs, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, l’exposició es podrà visitar a la Sala La Nova del Castell fins al 3 de maig.
Memòria i resiliència: el valor de la fotografia en el patrimoni col·lectiu
Com a part de la programació commemorativa, va tindre lloc la taula redona ‘Salvem les fotos. Entre el rescat patrimonial i la resiliència social’, un espai de reflexió sobre el paper de la fotografia en la construcció de la memòria col·lectiva. Aquest projecte busca recuperar imatges danyades per la DANA a la comarca de l’Horta Sud, oferint a la ciutadania la possibilitat de restaurar les seues fotografies afectades i retornar-los el seu valor històric i sentimental.
A la taula van participar Marisa Vázquez de Agredos, responsable de Patrimoni de la Universitat de València; Enric Juan, director de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs; el fotògraf professional Òscar Padi i Ángeles Fresneda, voluntària del projecte.
Amb aquesta programació, el Castell d’Alaquàs reafirma el seu paper com a espai de cultura, art i memòria, consolidant-se com un referent en la preservació i difusió del patrimoni.